Batterikapacitet er et kæmpe problem for enhver smartphone-ejer.
Og det er ikke blevet meget bedre i den tid, telefonerne har været på markedet.
Godt nok er skærmene blevet større og processorerne hurtigere, men som regel skal en smartphone efter nogenlunde normalt brug stadig lades op en til to gange i døgnet.
Nu er der håb forude.
Det amerikanske firma Energ2 har lanceret en ny anode fremstillet af såkaldt designerkulstof til de i smartphone-sammenhæng nærmest eneherskende lithium-ion-batterier.
Anodens molekylestruktur gør, at den kan lagre 50 procent mere energi per arealenhed end de normale anoder fremstillet af grafit, og det kan få batteriet i din smartphone, tablet eller bærbare pc til at yde op til 30 procent mere.
Koster ekstra
Den nye anode, som allerede er gået i produktion, koster cirka 20 procent mere end anoder i grafit, men firmaet bag forventer, at batteriproducenter gerne vil betale det ekstra for den øgede batterikapacitet.
Teknologien kan naturligvis også bruges til at skrumpe batteriernes størrelse i stedet for øget kapacitet. På den måde kan batteridrevne gadgets gøres endnu mindre.
Kulstofanoden kræver angiveligt ikke nogen ændringer i den måde, litthium-ion-batterierne fremstilles på i dag.
Batterikapacitet i eldrevne biler er også et kæmpe problem for udbredelsen. Det blev senest dokumenteret for offentligheden i går aftes på DR1 i programmet "For godt til at være sandt", hvor rækkevidden i en Nissan Leaf viste sig at være betydeligt kortere end det annoncerede.
Desværre betyder merprisen for en anode i designerkulfiber, at det ikke er sandsynligt, at producenter af lithium-ion-batterier til elbiler vil bruge teknologien.
Det siger analytikeren Cosmin Laslau fra Lux Research til MIT Technology Review.