Atea i konkurrence med ejeren

Forhandler-virksomheden Atea bygger en voksende sideforretning med konsulentydelser og installation af de mest udbredte Microsoft-produkter. På det område er WM-data, som Atea blev udskilt fra for to år siden, en af konkurrenterne.

Nordens største it-forhandler, Atea, som indtil for knap et par år siden var en del af svenske WM-data, opbygger en sideforretning, hvor netop WM-data er en af konkurrenterne.

WM-data er ellers stadig en af hovedejerne af Atea. Den anden er det britiske investeringsselskab 3i.

Men Frank Mortensen, administrerende direktør for Atea i Danmark, betoner, at der er tale om to helt selvstændige selskaber, og at WM-data udelukkende betragter sine aktier i Atea som "en finansiel investering". WM-data har ingen strategisk interesse i Atea.

Som finansiel investering har WM-data ifølge Atea-direktøren intet at være utilfreds med. Sidste år blev det hidtil bedste for Atea herhjemme, fastslår Frank Mortensen. Han må dog ikke fortælle om de danske regnskabstal endnu, men har grund til at være stolt.

Mens der er fremgang i Danmark, gik Atea-koncernen som helhed tilbage i både omsætning og overskud sidste år, viser de regnskabstal, som selskabet har frigivet.

Microsoft-infrastruktur

En af grundene til, at det gik så godt herhjemme, er ifølge Frank Mortensen Ateas satsning på konsulentydelser til, hvad han betegner som Microsoft-infrastruktur. Det betyder, at Atea designer og installerer computerinstallationer med Microsoft-software. På det forretningsområde er der mange konkurrenter, mellem dem WM-data.

Det ser Frank Mortensen dog ikke som et problem. Tværtimod mener han, at WM-datas primære styrke ligger på forretningssystemer, og derfor mener han, at konkurrencen med ejeren generelt er aftagende.

Atea har haft en stigende omsætning inden for Microsoft-produkter, siden verden største softwareselskab for et par år siden anbefalede kunderne at købe ind hos Atea, da det indførte en ny og meget udskældt model for beregning af softwarelicenser.

Det falder godt i tråd med en af de store styrker, som Atea ifølge Frank Mortensen har, nemlig outtasking. I hans definition ligger det begreb tæt op af outsourcing, men er ikke lige så omfattende.

For Atea betyder det, at kunderne vælger at lade deres forhandler installere software på computere, de køber, konfigurere dem og mærker dem. Desuden står Atea for at bortskaffe emballagen.

Går uden om distributørerne

Godt fire femtedele af Ateas omsætning kommer dog stadig fra salg af hardware og software. Det har været svært at opretholde indtjeningen på området, da faldet i dollarkursen har været med til at presse priserne ned, og Ateas fortjeneste bliver i princippet beregnet som en procentdel oven i indkøbsprisen.

Alligevel fastslår Frank Mortensen, at der stadig er penge at tjene på at sælge hardware og software. Det skyldes, at Atea som den eneste forhandler i Norden springer distributørerne over og selv køber ind direkte hos leverandører som HP og IBM.

Atea, der ligger i Ballerup, har 140 medarbejdere i Danmark. I 2002 omsatte selskabet for godt 1,2 milliarder kroner og havde et overskud på 15,7 millioner kroner herhjemme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere