Artikel top billede

Antenne-boss: Fiberbranche puster problem med antennetvang op

Problemet med antennetvang er slet ikke så stort, som fiberbranchen gør det til, lyder det fra antenne-boss. Han ærgrer sig dog over en snarlig ophævelse. Læs hvorfor her.

Læs også: Efter retssags-trussel - snart kan du selv vælge tv-udbyder

"Vi havde jo en forventning om, at den aftale, der blev indgået, blev respekteret. Det betyder, at nogle af vores medlemmer nu bliver nødt til at arbejde meget hurtigt."

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Carsten Karlsen, formand for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA) oven på nyheden om, at miljøminister Ida Auken (SF) nu vil fremskynde afskaffelsen af tilslutningspligt til antenneforeninger.

Hastværket skyldes, at EU truer med en retssag.

Fiberbranchen tromler

Carsten Karlsen lægger ikke skjul på, at FDA havde foretrukket at beholde overgangsperioden indtil d. 1. april 2015.

Den dato var blevet fastsat efter råd fra blandt andet FDA for at sikre, at ingen medlemmer kom økonomisk i klemme.

"Vi bakker op om det frie valg, men går også ind for, at man tager hensyn til dem, der har særlige udfordringer," siger Claus Karlsen og tilføjer:

"Vi så gerne, at de mindre antenneforeninger, der har gjort et stort stykke nyttigt samfundsarbejde over en lang årrække, ikke bare bliver tromlet over, fordi Dansk Energi mener, det skal være sådan."

Han hentyder til, at kommunerne, da antenneforeningerne skød frem, pålagde foreningerne forsyningspligt via lokalplaner.

Til gengæld kunne de ved hjælp af tilslutningspligten regne med indtægter til at finansiere investeringerne.

Når tilslutningspligten ryger, ryger altså også sikkerheden for at dække investeringsudgifterne.

Ifølge formanden kan det derfor bringe antenneforeninger, der har foretaget langsigtede investeringer, i knibe. De har derfor brug for tid til for eksempel at konsolidere sig, mener han.

Nogle vil nok hævde, at de har haft rig mulighed for at konsolidere sig - allerede i 2008 anbefalede EU nemlig en ophævelse.

Derfor er fiberbranchen så ihærdig med lobby-arbejdet

Ren signalpolitik

Når det så er sagt, tager han tingene forholdsvis roligt, for han mener overordnet, at problemet er blæst helt ud af proportioner.

Mens fiberbranchen, der især har været fortaler for en ophævelse, hævder, at tilslutningspligten har betydning for mere end 300.000 danske husstande, forholder FDA sig nemlig til helt andre tal.

FDA har i foråret 2012 foretaget en undersøgelse blandt sine medlemmer, og den omfatter 330.000 husstande.

"Vores undersøgelse viser, at 80 procent af vores medlemmer allerede selv har afskaffet tilslutningspligten, mens kun 20 procent stadig opretholder den. Ud af de 20 procent er det kun maksimalt en fjerdedel, hvor tilslutningspligten er indskrevet i en lokalplan," forklarer han.

Med lidt hovedregning bringer det tallet ned på omkring 16.000 berørte husstande, altså et tal der er knap 20 gange mindre, end hvad fiberbranchen har fremturet med.

"Det er signalpolitik - mere end det er udtryk for et reelt problem," bedyrer han.

Kan skyldes forretningsproblemer

Han mener, at fiberbranchens ihærdige lobbyindsats må skyldes fiberbranchens egne problemer med at skabe en rentabel forretning.

"Om det skyldes, at fiberselskaberne ikke har fået en penetration, der er stor nok til at betale deres investeringer, det ved jeg ikke. Men det kunne jo være. Så forsøger man at skubbe ansvaret over på tilslutningspligten, men det er ikke sådan vi oplever det."

I øvrigt er det også meget muligt, at afskaffelsen af tilslutningspligten kommer til at berøre fiberbranchen selv.

For mens TDC-ejede Yousee sidder på 60 procent af kontrakterne med antenneforeningerne, er kabel tv-leverandøren Stofa den næststørste spiller med 18 procent.

Og netop Stofa blev for nylig købt af det fremadstormende fiberselskab SE.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere