Det kan godt være, at big data er den klareste it-trend under solen lige nu.
Men der skal måske opfindes et nyt astronomisk ord for gigantiske datamængder om ganske få år, når forskningsprojektet SKA (Square Kilometer Array) bogstaveligt talt går i luften fra Sydafrika og fra Australien i 2017.
For SKA-projektet skal med verdens største rum-teleskop samle data ind fra universet, så man kan tilbagespore big bang, der angiveligt fandt sted for 13 milliarder år siden.
Alene teleskopet skal samles af 3.000 sammenkoblede parabolantenner hver med en diameter på 15 meter, og datamængderne i projektet vil overstige den globale internettrafik med 10 gange.
Det skriver Computerworlds svenske søstermagasin, Computer Sweden.
IBM bygger ny server-generation
Teleskopet vil ifølge SKA-organisationen være så sensitivt, at det vil kunne registrere almindelige lufthavns-radarder på planeter 50 lysår væk.
SKA-projektet bliver udført af en lang række lande og teknologivirksomheder, som blandt andet inkluderer IBM.
Sammen med forskere fra det sydafrikanske National Research Foundation-institut og det hollandske Institute for Radio Astronomy, skal IBM blandt andet være med til at udvikle en ny generation robuste mikroservere.
Serverne skal kobles til de store parabolantenner og håndtere de helt vilde datamængder, så menneskeheden kan blive klogere på, hvordan det hele egentligt startede.
Du kan læse mere om SKA-projektet på organisationens hjemmeside, som du finder her.