Anmeldelse: Asus Taichi 21 er noget for sig selv. Det er nemlig en bærbar med to skærme. Og ikke bare to bittesmå skærme med lav opløsning.
Nej, Asus har udstyret Taichi 21 med to 11,6 tommer skærme med fuld HD-opløsning, altså 1.920 gange 1.080 pixel. Det virker ekstravagant og en smule overvældende.
En skærm er placeret som normalt, mens den anden er placeret på ydersiden af låget.
Det vil sige, at når den bærbare computer er lukket sammen, så er den ene skærm stadig synlig.
Desværre har Asus begået en frygtelig dødssynd. Computeren med Windows 8 er nemlig kun udstyret med touch på den ene skærm - den der sidder på ydersiden af låget.
Umiddelbart giver det mening, da computeren i sammenklappet form kan bruges som en - noget tung - tablet-pc.
Problemet er bare, at når du arbejder med den bærbare, så sidder du foran den skærm, hvor der ikke er touch.
Mens det ikke ville være noget problem på en computer med Windows 7, så er det vanvittig irriterende at skulle betjene Windows 8 udelukkende med tastaturets touchpad.
Metro-interfacet med de mange interaktive fliser, som nu kaldes Modern UI, er ganske enkelt så gennemoptimeret til touch, at det er dybt frustrerende ikke at kunne klaske fingeren mod skærmen for at betjene indholdet.
At bruge touchpaden via tastaturet på en maskine med Windows 8 er en lige så bøvlet oplevelse som at iføre sig rulleskøjter og forsøge at køre en tur på stranden.
Det er en ommer, Asus
Jeg har den seneste tid prøvet rigtig mange computere med Windows 8 og touchskærme, og det fungerer på de langt de flere maskiner udmærket.
Det er faktisk allerede blevet så indgroet en vane, at jeg flere gange i testperioden tog mig selv i at sætte fingeren mod Asus-skærmen.
Men det gav naturligvis intet resultat, og betongrå røg begyndte at sive fra mine anmelderører, mens ansigtskuløren skiftede farve til noget, der kunne ligne en slem solskoldning.
På en computer til over 13.500 kroner er det bare ikke godt nok, at den primære arbejdsskærm ikke har touch. Beklager, Asus. Men det er altså noget rod.
Egentlig er måske ikke så meget Asus' skyld, som det er Microsofts med designet af Windows 8. Men resultatet er alligevel, at betjeningen af computeren er alt andet end optimal. Ja, det er faktisk en ommer.
Oplagt til præsentationer
Asus skal dog have ros for ikke bare at have klasket to skærme på den bærbare ud fra devisen: Fordi vi kan.
Meningen er, at du kan sidde foran computeren og spejle dit skærmbillede fra indersiden af skærmlåget til ydersiden.
Derfor behøver folk ikke stå og kigge dig over skulderen, men kan stå foran dig og din åbne pc og følge med i eksempelvis en præsentation.
Ideen er sådan set ikke dum, og computeren kan umiddelbart være et oplagt værktøj til eksempelvis sælgere eller undervisere, der uden tvivl vil få lidt ekstra opmærksomhed med denne ultrabook.
Der følger software med Asus Taichi 21, som kan bruges til at få filer som eksempelvis billeder vist eller en direkte spejling af skrivebordet.
Det er dog ikke alle programmer, som fungerer perfekt. Især Screen Share er noget sløv, når cursoren skal trækkes hen over skærmen.
Den hakker af sted og får brugeroplevelsen til at virke meget tung. Ren spejling fungerer dog uden de store problemer.
Dårlig batterilevetid og bliver varm
Computeren fås i forskellige konfigurationer, og vi har haft fingre i den mest potente.
Den har en lav vægt på 1,2 kilo, og specifikationslisten afslører, at hardwaren er bedre end gennemsnittet for en ultrabook: Core i7-processor, fire gigabyte ram og 256 gigabyte SSD.
Det er dog også muligt at vælge en Taichi med mindre hidsige specifikationer.
Listen med hardwaren kan dog ikke afsløre, at computeren bliver bekymrende varm på undersiden, når den har været tændt længe.
Det er naturligvis rart at kunne lune sig på maskinen, når nu foråret er forsinket, og der er frostgrader udenfor. Men helt optimalt er det naturligvis ikke.
Desuden holder maskinen ikke så godt på batteriet, som vi har set på andre ultrabooks. Det er lidt skuffende. Selv når der kun arbejdes med én skærm tændt, går der ikke særlig mange timer, før Taichi gerne vil kramme med en stikkontakt.
Innovativ, men forfærdelig i brug
De seneste år har Asus været en af verdens mest innovative pc-producenter.
Det begyndte med netbooks i Eee-serien.
Siden fulgte de første rigtig gode Android-laptops i Transformer-serien, og samtidig imponerede Asus med ultrabooks i Zenbook-serien, der på smuk vis blandede design og rå hardware.
Men denne gang går det helt galt for ellers træfsikre Asus.
I stedet for en klapsalve fortjener Taichi at blive klappet sammen og sendt tilbage til tegnebordet.
Ideen med denne computer med dobbelt skærm er mere innovativ end praktisk som arbejdsredskab.
Vælg i stedet både tablet og ultrabook
Der er formenligt nogen, som alligevel vil kaste dig deres kærlighed på denne utraditionelle maskine.
Men de fleste vil have langt mere glæde af at købe en regulær ultrabook (gerne med touchskærm) og en tablet ved siden af, eksempelvis iPad, iPad Mini eller Google Nexus 7.
Det er muligt til en pris, der endda samlet set er lavere end de 13.500 kroner, Asus kræver for Taichi.
Selv om computeren er innovativ, har Asus glemt brugeren undervejs, og det er derfor svært at anbefale denne dyre bærbar.
Asus Taichi 21 ender med en hård dom og karakteren to ud af seks.