Artikel top billede

(Foto: Jakob Boserup)

Du skal kunne føle kundens smerte - ellers gør du noget forkert

Klumme: Der er et punkt, hvor fejl har den største indvirkning. Dette punkt er umådeligt vigtigt at kende for enhver, der leverer it-services.

Tillad mig at komme med en tilføjelse til it-branchens uendelige liste af akronymer: CPOF - Critical Point of Failure.

Det er det sted, hvor fejl har den største indvirkning, og det er umådeligt vigtigt at kende for enhver, der leverer it-services.

En server kan gå ned, uden at det umiddelbart har nogen særlig effekt, fordi den bliver brugt til systemer, der ikke er kritiske.

Samtidig kan en identisk server gå ned, og verden står i flammer, fordi den leverer et forretningskritisk system.

Fra et teknisk synspunkt kan det være fuldstændig den samme opgave, og fuldstændig lige så svært eller let at bringe den til live igen.

Men for kunden er der en verden til forskel.

En del af prioriteringen kan selvfølgelig klares med en Service Level Agreement, en SLA, der definerer forskellige krav til, hvor hurtigt guld-, sølv- og bronzesystemer skal bringes til live igen.

Vi kender prioriteringen

 Det er sådan, man som regel regulerer sagen kontraktuelt, og det har selvfølgelig den effekt, at man som leverandør - intern eller ekstern - ved, hvordan man skal prioritere i en krisesituation.

Det er en nødvendig mekanisme, men det er i virkeligheden ikke det, jeg skriver om her.

Det handler om, at den ansvarlige ikke kun skal forstå SLA'en, men også skal vide, hvad konsekvensen af det nødlidende it-system er.

Kan vi ikke fakturere?

Kan vi ikke planlægge de daglige leverancer til vores kunder?

Stopper forretningen, eller kan den køre videre nogle dage, før effekten af det manglende it-system rammer?

Forstå smerten

Det handler om at kende sin kunde, og det starter med helt banale spørgsmål:

Hvad laver I? Hvad er vigtigt?

Hvad kan holde dig som forretningsansvarlig vågen om natten?
 
Hvis man som it-partner ikke kender kundens svar på det, forbliver målet i en krisesituation blot at redde et it-system.

Der er desværre mange it-partnere, der ikke ved, hvad it-systemet i virkeligheden bruges til, og som dermed heller ikke mærker kundens smerte.

Sådan får vi bedre it

Udbyttet af at kende kundens forretning kan ikke undervurderes.

Det handler om forskellen mellem på den ene side at sikre oppetid i en it-løsning og på den anden side at sikre månedens omsætning.

Og passion smitter. Når kunde og it-partner deler den brændende platform - altså når it-partneren kender CPOF - giver det bedre it.

Det vigtige fokus

Fokus er en anden vigtig faktor, når vi vil sikre, at alle mand kender til CPOF.

Hvis man bygger løsninger med den hensigt at løse alle verdens problemer, vil man fejle.

Lad os tage et eksempel fra et af de kommende års store fokusområder: Information Management.

Vi kan forsøge at bygge løsninger, der løser alle tænkelige informationsbehov, men det giver i bedste fald bare den samme rapport som sidste år nogle timer hurtigere eller til samme tid, når vi indregner de eksploderende datamængder.

De rigtige investeringer i ekstra regnekraft til informationsbehandlingen skal findes ved at fokusere på de steder, hvor der kan skabes størst forretningsværdi - og dermed også de største konkurrencefordele.

Critical Point of Failure handler om, at vi skal bruge forretningens succeskriterier til at prioritere it-ressourcer og investeringer.

Og så skal vi dele passionen for det, teknologien bruges til, for på den måde får vi god it.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere