Læs også: Politi mistænker dansk software-hus for urent trav
Politi tiltaler dansk it-firma for grov manipulation
It-firma tiltalt for kursmanipulation: Vi vil frifindes
Det aarhusianske softwareselskab Trifork har god grund til at følge med i, hvad der sker i retten i Hjørring i dag.
Som led i en lang række sager i kølvandet på EBH Banks fald i 2008, falder nemlig i dag den længe ventede dom i sagen om grov kursmanipulation mellem Sparekassen Himmerland og EBH Bank, hvor de to banker angiveligt købte op af hinandens aktier for at holde kursen kunstigt oppe.
Og ifølge vicestatsadvokat Hans Fogtdal kommer dommen til at få betydning for, hvordan man ser på lignende sager om påstået kursmanipulation i fremtiden.
Med andre ord kan dommen derfor få stor betydning for softwareselskabet, der for et år siden blev sigtet for grov kursmanipulation.
Manipulationen skulle ifølge Bagmandspolitiet have fundet sted i dagene efter selskabets børsintroduktion i 2007.
Trifork-sagen kommer for retten i Hjørring i midten af maj måned.
Har betydning for kommende sager
"Der er ingen tvivl om, at dommen, der bliver afsagt i morgen (i dag red.), har en vis betydning for kommende sager," fortæller vicestatsadvokat Hans Fogtdal og uddyber i forhold til Trifork-sagen:
"Sagerne har som sådan ikke noget med hinanden at gøre, men begge sager vedrører kursmanipulation og sagen i morgen (i dag red.) er første gang, det bliver afgjort, hvordan man håndterer det, som anklagemyndigheden ser som kursmanipulation aftalt mellem to banker."
Selv om sagerne ifølge vicestatsadvokaten ikke direkte har noget med hinanden at gøre er der visse tråde til EBH Bank, der krakkede med et brag i 2008.
For softwareselskabets bankforbindelse var EBH Bank, og udover selskabet Trifork er tre andre sigtede i sagen. Det drejer sig om selskabets direktør Jørn Larsen, den tidligere bestyrelsesformand Jens Nielsen samt en fondschef for EBH Bank.
Udover sin post som bestyrelsesformand i Trifork sad Jens Nielsen i 2007 i direktionen i EBH Bank.
Triforks nuværende bestyrelsesformand Johan Blach Petersen har tidligere bedyret selskabets uskyld over for Computerworld og kritiseret Bagmandspolitiets tempo i efterforskningen.
"Ud fra det, jeg har set, kan jeg slet ikke se, at vi har kunnet gøre noget som helst anderledes," udtalte han. Læs mere om det her.