Anti-spyware kan være dobbeltagent

Programmer, der giver sig ud for at forhindre invasion af software til at udspoinere computerbrugere, installerer i stigende omfang selv den uønskede spyware.

Computerbrugere, der forsøger at gardere sig mod, at der installeres såkaldt spyware eller adware på pc'en, står over for et nyt problem.

Man kan installere software - ofte gratis downloadet fra internettet - der forhindrer spyware og adware.

Men i stigende omfang fungerer softwaren som dobbeltagent, der hemmeligt installerer netop den uønskede spyware eller adware, skriver nyhedstjenesten Cnet.

Spyware og adware er software, der i stadig større udstrækning følger med andre programmer, der er populære at installere fra internettet, eksempelvis fildelingstjenesten Kazaa.

Mission: Overvåg brugeradfærd
Det er ikke umiddelbart til at se, at spionprogrammerne følger med, og programmernes mission er hovedsagelig at spionere i brugerens computer-adfærd.

I de grelleste tilfælde kan programmerne opsnappe bank- og kreditkortoplysninger. Men mest udbredt er det at overvåge computerbrugerens færd på internettet for derved at kunne målrette pop-up-vinduer og andre reklamer.

Spionagen har vist sig også at være en lukrativ forretning for udviklere af såkaldt anti-spyware. Men nu skal man altså ikke længere regne med, at man får den rene vare, når man forsøger at gardere sig.

Under mistanke

Ifølge Cnet, der henviser til sikkerhedsfirmaet Symantec, er blandt andet programmet Spyban under mistanke for at være dobbeltagent. En del af programmet, som hedder Look2me, indeholder netop det overvågningsudstyr, brugeren forsøger at undgå.

Gennem de seneste fire måneder er Spyban blevet downloadet 44.000 gange.

Ifølge sikkerhedseksperter er det meget svært at opdage spyware og adware, fordi programmerne hele tiden ændrer måden at arbejde på. I flere tilfælde er de mere komplekse end virusser.

Det bedste råd mod at få computeren infiltreret er grundigt at undersøge sikkerheden i det anti-spyware-program, man overvejer at installere. Cnet fremhæver programmerne Spybot og Ad-aware fra Lavasoft som nogle, man kan have tillid til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere