Artikel top billede

Tæller fra logning.bitbureauet.dk, der viser, hvor meget data, der opsamles fra danskernes mobil- og internetforbindelser.

Live-data: Så massivt overvåges danskerne netop nu

En smart tæller viser live, hvor meget data, der opsamles omkring, hvem vi ringer og sms'er til, hvem vi e-mailer med, hvilke hjemmesider vi besøger - og hvor vi er, når vi gør det.

Læs også:

Se hvor meget du overvåges af din internetudbyder

Via en ny hjemmeside kan du live se, hvor omfattende overvågning gennem logningsbekendtgørelsen er.

Udviklerne bag hjemmeside har oprettet en simpel tæller, der viser live, hvor meget logning, der logges omkring, hvem vi ringer og sms'er med, hvem vi e-mailer med, hvilke hjemmesider vi besøger, og hvor vi er, når vi gør det.

"Vi har netop rundet en billion logninger, som de danske teleselskaber ligger inde med. Det er så stort et tal, at det kan være svært at forholde sig til," siger en af skaberne af hjemmesiden, Christian Panton, der aktiv hos den uafhængige tænketank Bitbureauet.

I skrivende stund er det samlede antal logninger svimlende: 1.066.239.909.102

Det svarer til cirka 191.064 stykker data per dansker.

Ved at benytte såkaldt sessionslogning, der viser, hvilke hjemmesider du besøger, har politiet kun haft held til at opklare én enkelt sag omkring netbanksindbrud.

Siden viser ufattelig datamænge
Ifølge udviklerne er hjemmesiden oprettet for at anskueliggøre de ufattelige datamængder for danskerne og skal samtidig bruges for at råbe politikerne op.

"Vi ønsker at gøre folk opmærksomme på den voldsomme registrering, som danskerne bliver udsat for, når de bruger deres mobiltelefoner og internetforbindelser," siger Christian Panton og fortsætter:

"Det svært at forholde sig til, hvad det betyder for en selv."

Politikerne skal vågne op
Ifølge Bitbureauet er hele spørgsmålet omkring logning af danskerne absurd.

"Vi håber med værktøjerne at åbne øjnene for borgere og politikere - så de kan se, hvor absurd mange oplysninger vi registrerer om lovlydige borgere," siger Christian Panton.

Han gør samtidig opmærksom på, at udlandet historisk set, har haft langt mere fokus på netop overvågning.

"Der er ikke tradition i Danmark for at bekymre sig om at blive overvåget af staten. I Tyskland har man et andet forhold til den slags, således blev logningen sat til offentlig debat og til slut kendt forfatningsstridig." mener Christian Panton.

Beslutninger om bekendtgørelsen syltes
Logningen af tele- og internetdata blev indført i Danmark efter Folketingets vedtagelse af den såkaldte Terrorpakke II.

Bekendtgørelse kostede teleindustrien godt 200 millioner kroner at etablere i 2007.

Samtidig koster bekendtgørelsen branchen 50 millioner kroner årligt for at opretholde logningen, og det et beløb, som teleindustrien fortsat kan se frem til at betale.

Justitsministeren har nemlig fremsat lovforslag, der for fjerde gang udskyder en ellers planlagt revision af logningsreglerne.

"Vi slipper nok aldrig af med logningen af tele og internetoplysninger. Dog tror jeg, at vi kan ændre på, hvilke typer af informationer, der logges og i hvor høj detaljeringsgrad," siger Christian Panton.

Computerworld har også beskrevet Bitbureauets applikation til Google Chrome, der viser, hvor meget data, der logges om netop din egen færden på internettet.

Læs også:

Se hvor meget du overvåges af din internetudbyder

Sådan kan du undgå at blive ramt af logningsbekendtgørelsen

Kaos hos politiet: Overvågningsdata roder rundt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere