Får du alle detaljer med? Ikke når det kommer til digital video. De opløsninger, der aktuelt bruges til digital video, giver stadig ikke samme detaljegrad som analog 35 millimeter film.
For at komme tættere på ægte filmkvalitet er vi nødt til at øge pixeltætheden. HD, som vi kender det, er ikke længere godt nok - gør dig klar til billedopløsningen 4K.
De hårde tal
En højere opløsning gør billedet i digital video skarpere. Den aktuelle standard-opløsning for HD-tv er 1920 gange 1080 pixel - denne opløsning kaldes også 1080p.
4K-opløsningen er rundt regnet en firdobling af antallet af pixel på aktuelle HD-tv. Betegnelsen 4K er en reference til billedets bredde: Cirka 4.000 pixel. Vær opmærksom på, at betegnelsen 4K refererer til billedets bredde frem for højde, hvorimod betegnelsen 1080p refererer til antallet af pixel i billedets højde. 4K-video består af billeder med en højde på cirka 2.000 pixel.
Jeg skriver "cirka", fordi 4K-standarderne stadig er under udvikling. Én standard benytter 16:9-formatforholdet fra HD-tv med en opløsning på 3840 gange 2160 pixel og kaldes Quad Full High Definition (QFHD) eller 2160p, mens en anden standard bruger samme højre men øger bredden til en opløsning på 4096 gange 2160 pixel og er til anvendelse i biografer. I begge tilfælde består billedet af mere end otte millioner pixel, mens et 1080p-billede består af kun cirka to millioner pixel.
Udstyr til biografer
4K-opløsningen bruges allerede og du har måske endda oplevet den i biografen. Nyere film såsom "The Amazing Spider-Man" og "Prometheus" blev optaget med kameraer i 4K-opløsning, så hvis du har set en af disse film i en digital udgave, kan det have været i 4K.
Billedet i en standard HD-opløsning ser ret skarpt ud på en fladskærm i stuen, men bliver kornet, når det projiceres op i en bredde på 12 meter. Det problem løser 4K-standarden. Oplevelsen af billedets skarphed med video i denne opløsning i en biograf kan sammenlignes med oplevelsen af HD-video på en almindelig fladskærm i stuen.
Se den i en hjemmebiograf nær dig
Selv om du måske har oplevet 4K i biografen, er der en udpræget mangel på både skærme og indhold i 4K til hjemmebiografen.
Den eneste video i 4K, jeg har kunnet opspore til privat afspilning, er dokumentaren TimeScapes. Den kan købes på en USB-nøgle for cirka 550 kroner. Mange kommentatorer regner med, at når 4K-video bliver mere udbredt, vil indholdet blive leveret via internettet, selvom der er ved at blive udviklet Blu-ray-diske med fire lag, der vil have nok plads til en film i 4K.
Båndbredde er dog indtil videre en anseelig forhindring, da de fleste af os langt fra har en tilstrækkelig hurtig internetforbindelse til at streame 4K, da video i denne billedopløsning fylder afsindigt meget. 4K-udgaven af TimeScapes på 52 minutter fylder hele 25 gigabyte.
Og selv hvis du får fingre i en videofil i 4K, skal du jo også have en skærm, der er i stand til at vise alle de pixel. Dem findes det i øjeblikket heller ikke mange af.
LG, Toshiba og andre store skærmproducenter regner med at have produkter klar i løbet af 2013, men forbered dig på, at prisen bliver høj.
En af de få aktuelt tilgængelige løsninger er Sonys SXRD-projektor med 4K-opløsning, VPL-VW1000ES, som i Danmark tilsyneladende kan fås til mellem 170.000 og 190.000 kroner.
Producenterne af hjemmebiografer er dog klar, når 4K kommer på banen. De nyeste underholdnings-systemer og Blu-ray-afspillere tilbyder "4K-opskalering", der angiveligt sørger for, at afspilning af HD-video udnytter de mange flere pixel i 4K-skærme og -projektorer. Det er stadig ikke ægte 4K, men en sådan opskalering kan måske gøre billedet skarpere på en 4K-skærm end et uændret HD-billede.
Den seneste version af HDMI-standarden, 1.4a, er også forberedt til 4K og kan transmittere 4K-signaler, når de rette apparater er tilsluttet.
Lever 4K op til hypen?
Det store spørgsmål er, om man overhovedet vil lægge mærke til den højere opløsning. Det vil man sandsynligvis ikke i de fleste tilfælde.
For eksempel kan man kun se forskel på 720p og 1080p på en 42 tommer HD-skærm, hvis man er mindre end to meter fra skærmen. Man skal være mindst lige så tæt på for at kunne se forskel på 1080p og 4K på en 55 tommer skærm. Hvis skærmen er mindre eller hvis man er længere væk, kan det menneskelige øje simpelthen ikke skelne pixel i opløsningen 1080p. Derfor går alle de ekstra pixel blot til spilde i et sådant scenarie.
Og før du løber ud og investerer alle dine penge på 4K-udstyr, skal du desuden være opmærksom på, at der er endnu flere pixel på vej. Peter Jackson filmede Hobitten i 5K og 8K er ikke langt bagefter. Det ser således ud til, at 4K blot er et skridt på vejen til endnu højere opløsninger.
ComON's "Klog på tre minutter" fortæller dig på få minutter, alt hvad du egentlig behøver vide om en teknologi.
Oversat af Thomas Bøndergaard