Læs også:
IBM vil outsource 5.000 job til Indien
Så er det nu: IBM sætter 198 mand på porten
Nyt kæmpe-underskud til IBM Danmark
Regnskab: Så er der dømt regnskabstid i it-branchen, og IBM er et af de firmaer, der netop har fremlagt tal for, hvordan det står til med husholdningen hos den store blå.
Den del af IBM's regnskab, der omhandler outsourcing-kontrakter, er en god indikator for den generelle teknologiefterspørgsel, hvilket gør årsafregningen til en af de vigtige begivenheder på it-økonomifronten.
Et vækstområde i IBM er cloud computing, der er steget med 80 procent i det forgangne år.
"Det er ikke det, der trækker læsset i IBM, men det viser, at det er et område, der er fokus på. Den samme tendens finder man også i regnskabet fra eksempelvis SAP," fortæller Lars Møgeltoft, der er chef aktierådgiver i Nordea
Ifølge hans analyse er tallene i regnskabet anstændige, men med en advarselslampe, der blinker i horisonten.
De tørre tal
IBM har rapporteret om en omsætning på 104,5 milliarder dollar, svarende til 585 milliarder kroner for finansåret 2012.
Det er en tilbagegang på cirka to procent fra 2011, hvor tallet var på 106,9 milliarder dollar eller 599 milliarder kroner.
Nettooverskuddet gav omvendt en stigning på fem procent fra 89 milliarder kroner sidste år til 93 milliarder kroner i år.
Lars Møgeltoft peger dog på et problem, der har plaget IBM i flere år.
"Firmaets toplinje er ikke vokset i flere år. Den har ligget på cirka 100 milliarder dollar, hvilket også er tilfældet denne gang."
Her er problemet for IBM
Den stagnerende toplinje holdes i øjeblikket i skak med besparelser.
"IBM har i 20 ud af 21 kvartaler skabt en bedre indtjening på bundlinjen. Det gør virksomheden gennem omkostningsbesparelser og gennem den måde, som firmaet drives på. Der bliver eksempelvis lagt større og større vægt på software-relaterede services, der har langt højere marginaler end resten af forretningen," lyder analysen fra Lars Møgeltoft.
Besparelser er dog også en væsentlig del af forklaringen på bedre lønsomhed.
"Firmaet har gennem flere år rationaliseret hårdt på personalesiden, og det fortsætter i fremtiden med virksomhedens strategiplan, der løber frem til 2015."
Kan ikke blive ved med at spare
Men toplinjen har altså ikke bevæget sig, og det er udfordringen, ledelsen står overfor.
"IBM kan ikke blive ved ned at spare sig ud af alting. Der skal flere penge ind i butikken. Ser man på firmaets ordrebog, er den en smule mindre end sidste år, så det er afgjort her, at ledelsens udfordring ligger."
Lys mod øst
I EMEA-landene, der blandt andet dækker over Europa, går det knap så godt for IBM.
Her må man indkassere en nedgang på seks procent i indtægten. Det er dog ikke en ualmindelig tendens.
"Det er et hårdt marked i øjeblikket. Det gælder ikke kun for it-firmaer, det er en generel udfordring, der også rammer eksempelvis bilindustrien."
Kigger man i retning af BRIK-landene, der tæller nationer som Brasilien, Rusland, Indien og Kina ser man derimod en pæn stigning.
Nøgletallene i regnskabet kan findes på IBM's webside.
Læs også:
IBM vil outsource 5.000 job til Indien