Der kan være godt nyt på vej til danskere med iværksætter-drømme. Regeringen vil gøre det lettere og mindre risikobetinget at starte nye firmaer op.
Det sker i dag med introduceringen af en ny selskabsform, der får navnet: iværksætterselskaber (IVS).
Populært sagt skal det være muligt at stifte et nyt selskab med blot én krone på bankkontoen - altså uden minimumskapital. Modsat opstart af aktie- og anpartsselskaber hvor der skal lægges 500.000 eller 80.000 kroner i startkapital.
Forslaget er stadig kun et lovforslag, der nu skal i høring, skriver EPN.dk. Det vil sandsynligvis først kunne træde i kraft fra 1. januar 2014.
Den hurtigere adgang til at stifte selskaber vil forhåbentlig sætte gang i iværksætteri og vækst, mener den ansvarlige minister.
"Ændringerne i selskabsloven skal fremme åbenhed og god ledelse i danske selskaber samt skabe bedre vilkår for iværksættere til at etablere selskaber," siger erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i en skriftlig kommentar til EPN.
Mindre risiko
Med den nye selskabsform følger kravet om en "tvunget opsaring". Det vil sige kapital, så man på et senere tidspunkt skal konvertere sit IVS til et traditionelt ApS eller A/S.
Der hensættes 25 procent af det årlige overskud, indtil der er opsparet en kapital på 50.000 kr.
Initiativet modtages positivt af flere eksperter og organisationer.
For eksempel AC (Akademikernes Centralorganisation) der kalder det en "tiltrængt håndsrækning til små nye virksomheder, der endnu ikke har opbygget et overskud i virksomheden".
"Set sammen med kreditpakken fra november, hvor det blev indført, at Vækstfonden kan tilbyde små vækstkautioner for lån op til 2 mio. kr., er jorden dermed gødet for bedre låne- og etableringsvilkår for iværksættere i 2013," skriver formand Erik Jylling i en kommentar.
Kritikere mener omvendt, at et indskud på én krone sender et signal om et lavt ambitionsniveau.
I forbindelse med det nye lovforslag er det også planen at afskaffe SMBA-selskaber som selskabsform. Kravet til startkapital for anpartsselskaber nedsættes også fra 80.000 til 50.000 kroner, hvilket er på niveau med Sverige.