Artikel top billede

HP afviser at der kan spares millioner ved at skifte til Linux

Den tyske by München hævder at man sparet et stort millionbeløb ved at skifte fra Windows til Linux. Men HP og Microsoft mener at det er helt forkert.

Helt tilbage i 2003 besluttede den offentlige forvaltning i den tyske millionby München at smide Windows på porten og skifte til Linux på mere end 10.000 arbejds-computere. München har også udskiftet Microsoft Office med det gratis OpenOffice på endnu flere computere. Det er et af de mest omtalte open source-projekter i Europa i det seneste årti.

Sidste år kunne München for første gang fremlægge konkrete tal for, hvor meget man har sparet ved at sige farvel til Microsoft. Det skete ikke helt frivilligt. Et parti i det lokale byråd sendte en anmodning om at få udleveret tallene og fik bystyret til at udarbejde en opgørelse på 18 sider. Den viser store besparelser ved at skifte til Linux. Men nu har HP fremlagt en Microsoft-bestilt undersøgelse, hvor resultatet er lige det modsatte.

Ser store besparelser

Der er omkring 11.000 arbejdspladser i den offentlige forvaltning i München, som er skiftet til Linux, og der er 15.000 desktop-computere, som kører med OpenOffice. I byens eget regnestykke sammenlignes der med prisen for en aktuel version af Windows.

Her fremgår det, at den samlede pris for de nødvendige licenser til Windows og MS Office ville være landet på næsten 90 millioner kroner.

Hvis man havde valgt at blive på Windows, men udskifte MS Office med OpenOffice alene, så var prisen landet på omkring 60 mio. kr.

Men det skete altså ikke. München skiftede til Linux, og her ser omkostningerne helt anderledes ud. Det har kostet mindre end to millioner kroner frem til september 2012. Der er hverken brugt penge på licenser, software-opgraderinger eller ny hardware. Den eneste omkostning er migreringen til den nye platform.

Der er også nogle udgifter til uddannelse og personale, og de er ligeledes en smule lavere under Linux end med Windows, anslås det.

En detaljeret gennemgang af projektet findes i denne tyske statusrapport, der blev udgivet sidste år.

Mener at rapport er fuld af regnefejl

Det ser altså ud til, at byen har sparet mere end 80 millioner kroner ved at skifte til Linux. Men HP og Microsoft mener, at migreringen til Linux tværtimod har udløst en meget stor ekstraregning. HP har regnet sig frem til, at driftsomkostningerne til Linux-computerne ligger på næsten en halv milliard kroner i de sidste otte år. Til sammenligning havde det kun kostet 127 millioner, hvis man var blevet på Windows.

I dette regnestykke er priserne for softwarelicenserne ikke regnet med. Det handler udelukkende om de omkostninger, der er forbundet med at supportere, uddanne brugere og migrere applikationer.

HP mener at München har ignoreret en række vigtige faktorer i sine beregninger. Blandt andet har man sammenlignet "æbler med pærer"; en aktuel Windows-version med en næsten ti år gammel Linux-version.

Desuden har byen opgraderet sin Linux-version tre gange siden 2003, og det har medført yderligere omkostninger, mens det ikke havde været nødvendigt at opgradere Windows. Her mener HP åbenbart, at byen stadig kunne bruge Windows XP i dag, hvor supporten ellers udløber snart.   

HP skriver også, at hver fjerde af bystyrets computere stadig kører med Microsoft-software, fordi nogle af fagsystemerne ikke kan migreres til Linux.

Konklusionen er altså, at München har betalt mere ved at skifte til Linux end det ville have kostet, hvis byen var blevet på Windows.

Men bystyret holder fast i, at Linux-migreringen har medført en stor besparelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere