Test: Sony Xperia V(andtæt) er en usædvanlig Android-mobil

Sony storsatser på nye Xperia-modeller, der er mere modstandsdygtige over for støv og vand end andre Android-telefoner. Men plastikken bedrager - en smule. Vi har testet Sony Xperia V.

Test: Sony Xperia V(andtæt) er en usædvanlig Android-mobil

Anmeldelse: Sony Xperia V er på mange måder en usædvanlig Android-telefon.

Det mest bemærkelsesværdige er, at Sony med denne telefon har slået hårdt på, at den er støv- og vandafvisende uden dog at være en decideret 'håndværkermobil'. 

Den ligner altså til en vis grad andre Android-modeller, selv om der naturligvis er lukket for portene til telefonens indre, og bagbeklædningen er ekstra godt sikret med en lille gummikant for at undgå vand i batteri og andre vitale dele.

Sony har haft fat i den store pr-bongotromme for at sælge mobilen som en rigtig vandhund - og dermed indirekte som et mere sikkert valg end mange andre telefoner.

Det er naturligvis smart af Sony at forsøge at skille sig ud fra Android-flokken, men det er nu noget letkøbt.

Bevares, mobilen kan tåle lidt vandplask, men i manualen står der, at telefonen ikke må anvendes under følgende forhold: havvand, svømmebassin, dykning, sand/mudder, varmt vand samt andre væsker og kemikalier.

Desuden skriver Sony, at man aldrig må nedsænke mobilen i vand eller udsætte den for fugtige miljøer.

"Garantien dækker ikke skader eller fejl forårsaget af misbrug eller forkert brug af enheden," står der tydeligt i brugervejledningen til Xperia V.

Så det kan godt være, at telefonen umiddelbart giver indtryk af at være godt beskyttet, men får den en vandskade, er der stor sandsynlighed for, at du ikke kan få telefonen reparereret via mobilens garanti.

Sony har i hvert fald dækket sin ryg ganske godt. I sine reklamer skriver Sony også kun 'vandafvisende' og ikke vandtæt, selv om telefonen i nogle reklamefilm ryger i en bowle med en guldfisk og gemmer sig i et sodavands-papkrus.

Har du reelt brug for det?

Og selv om det måske er meget smart at have en telefon, der kan tåle lidt vand, så kan du spørge dig selv, hvornår du sidst har druknet en telefon?

Jeg har haft adskillige mobiler gennem tiden og fik min første tilbage i 1996, og kun én gang i de seneste 17 år har jeg haft en model, der utilsigtet endte med en omgang 'waterboarding' i et vandglas.

Den døde, men efter en dag, hvor den fik lov at tørre, genopstod den og virkede fint igen. Halleluja.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at Sony-modellen er noget bedre end gennemsnittet til et livtag med det våde element, men har du reelt brug for det?

Og hvis du har brug for en hårdkogt telefon, var det måske mere relevant at kigge efter en rigtig fuldblods håndværkertelefon, der er forberedt til et beskidt og barskt liv på byggepladsen og kan tåle flere tæsk end Mikkel Kesslers boksebold.

Gammelsur cigarfar

Sony Xperia V kører Android 4.0 - også kendt Ice Cream Sandwich - og er udstyret med en 4,3 tommer skærm med en opløsning på 1.280 gange 720 pixel. 

Mens opløsningen er i den absolut pæne ende, er skærmstørrelsen mindre end topmodeller fra konkurrenter som Samsung, LG og HTC, der typisk ligger omkring 4,7 og 4,8 tommer.

Samtidig ædes en del af skærmarealet af virtuelle knapper i bunden.

Telefonen er nemlig ikke udstyret med fysiske taster på fronten, men bruger - ligesom Nexus 4 fra Google/LG - små ikoner fra Android til navigation.

De fleste andre producenter af telefoner med Googles mobile styresystem holder dog fast i fysiske knapper på forsiden - i hvert fald i øjeblikket.

Skærmstørrelsen på 4,3 tommer virker formentlig fint, hvis du kommer fra en iPhone, mens den kan synes lidt for lille, hvis du kommer fra en rigtig stor Android-model.

Små taster

Især tasterne på det virtuelle keyboard er lige små nok til min smag, og i testperioden blev det til en del fejltryk takket være mine pølsefingre. Og når vi er ved tastaturet, så irriterer det også, at der ikke er nogen punktum-tast.

Der skal trykkes to gange på mellemrumstasten for at skrive et punktum. Alternativt skal du skrive et helt ord færdigt - og eventuelt klikke på det som ordbogen foreslår - og herefter kommer punktum-tasten til syne i venstre hjørne på tastaturet.

Det er til at lære at bruge, men en noget mere ordinær tilgang til placeringen og brugen af punktum ville nu være rar.

Men måske er jeg bare blevet en gammelsur cigarfar, der stadig holder af ordentlig tegnsætning i mine sms-beskeder og mail - og ikke bare skriver en mega nice svada uden punktummer.

Power to the people

Lidt bemærkelsesværdigt er Xperia V kun udstyret med dualcore og ikke quadcore processor som mange andre topmodeller.

Men mobilen virker på ingen måde sløv, og det går hurtigt at navigere rundt i Android-land.

Der er dog nogle HD-spil, som telefonen ikke kan afvikle, og samtidig er den ikke helt så fremtidssikret som nogle af sine konkurrenter.

Xperia V kan sammenlignes med en bil, der maksimalt kan køre 70 km/t. Mens det er mere end rigeligt i rigtig mange situationer, så er den ikke perfekt til en tur ud på motorvejen. Her vil dens begrænsninger vise sig.

Spørgsmålet er, om quadcore overhovedet er relevant for dig, men du skal være klar over, at du får mindre hestekræfter for pengene med Xperia V.

Stærk på musik, men svag hukommelse

Sony (Ericsson) har gennem adskillige år satset på at gøre telefonen til en fornuftig musikafspiller.

Derfor har Sony også i en årrække brugt sit Walkman-brand på sine mobiler, og det gør sig også gældende på Xperia V. 

Den er udstyret med en afspiller, FM-radio og trackID, der bruges til at analysere eksempelvis en sang fra tv og vise, hvad nummeret hedder, og hvem kunstneren er. 

Desuden er der mod betaling adgang til Music Unlimited, der er Sonys musiktjeneste. Det er dog muligt at få 60 dages prøveabonnement uden at hive dankortet frem. 

Hvis du er musikelsker, er det naturligvis rart, at Sony har forsøgt at gøre din mobil sang-venlig fra fødslen.

Begrænset lagerplads

Det er dog bemærkelsesværdigt, at Sony så ikke har valgt at smide mere end otte gigabyte lagerplads i telefonen. 

Når først Android har taget sin del, er der ikke mere end fire-fem gigabyte tilbage til dig. Det er altså lige i underkanten, hvis musiksamlingen skal overføres. 

Og lagerpladsen bliver endda hurtig ædt, hvis du eksempelvis bruger mobilen til video.

Et videoklip i 1080p - altså fuld HD - på et minutter fylder 145 megabyte på telefonen. Så det kræver ikke den store lommeregner at nå frem til, at du ikke skal optage ret meget, før den interne hukommelse er stopfyldt. 

Sony har dog - modsat mange andre mobilproducenter - gjort plads til hukommelseskort i telefonen, så du kan fodre mobilen med eksempelvis et 16 eller 32 gigabyte kort. De koster nogle hundrede kroner. 

Det er dog tankevækkende, at de otte gigabyte fast lagerplads er det absolut laveste, som vi har set på en topmodel i lang tid. 

Med mobilen er det dog muligt at få 50 gigabyte gratis lager hos Box, hvis du downloader app'en fra Google Play. Den kunne Sony godt have tilføjet mobilen fra fødslen, men du er altså selv nødt til selv at finde frem til den. 

Lagerpladsen er kun til gengængelig i et år, mens HTC og Samsung tidligere har tilbudt 25 og 50 gigabyte gratis lagerplads på Dropbox i en periode på to år.

Lav vægt og stramt design

Det er dog ikke alt, som er skidt ved telefonen. Der er helt sikkert en del, der vil være glade for, at mobilen understøtter 4G. 

Dermed er telefonen parat til det hurtige mobile bredbånd herhjemme. 

Vægten er desuden i den lave ende med 120 gram, og designet er stramt ikke mindst takket være den taste-løse front.

Mobilen er rar at røre ved, og plastikbagsiden sikrer et rigtig godt greb om telefonen. 

USB-port og porten til høretelefoner er gemt bag plastiklåger, der skal vippes ud.

Denne løsning skal naturligvis sørge for, at der ikke kan komme vand i elektronikken, og mobilen dermed er 'vandafvisende'.

Det har den fordel, at det får telefonen til at se stilren ud.

Ulempen er, at du skal bruge dine negle til at åbne portene, og det kan være en smule anstrengende - især når det skal gøres i halvmørke. 

Og det er jo ofte om aftenen, når man går i seng, at telefonen sættes i opladeren. I testperioden blev jeg ret hurtigt træt af denne rutine hver aften, hvor det krævede er par forsøg, før neglen fik fat og vippet plastiklågen åben. 

Sonys nathold

Når telefonen sættes til opladning om aftenen, kommer telefonens nathold i arbejde. Mobilen går automatisk på lydløs, så du ikke blive forstyrret af en bimlende sms, opkald eller mail, mens du får din skønhedssøvn i tidsrummet 22.00 til 7.00. Det er egentlig meget godt tænkt.

Du kan justere eller slå natindstillingen fra, hvis du synes, det er noget pjat. 

Funktionen kaldes Smart Connect, og den fungerer også med eksempelvis musik. Hvis du kobler hovedtelefoner til mobilen, kan du foretage en opsætning, der automatisk sørger for, at Walkman-afspilleren aktiveres eller FM-radioen. 

Det er ret godt tænkt. 

Vent på Xperia Z

Alt i alt er Sony Xperia V en telefon, der umiddelbart giver sig ud for at være en rigtig vandhund, men reelt har vandskræk i mange situationer.  

Det er skuffende, og i forhold til andre Android-telefoner mangler mobilen hestekræfter, og den faste hukommelse på otte gigabyte er altså for lidt. 

Der er plads til forbedring, og det er Sony måske allerede klar over. I hvert fald har den japanske mobilproducent for få uger siden lanceret sin Xperia Z med en fem tommer skærm, quadcore processor og fuld HD-opløsning. 

Den skulle ramme butikkerne i løbet af foråret, og det er på papiret en mere interessant telefon end Sony Xperia V. Vi ender på karakteren tre ud af seks.

Du kan se en video af mobilen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere