Artikel top billede

Her er den nye Android-dræber fra Samsung

Intel og Samsung er klar til at udfordre Android med deres nye Tizen-platform.

I 2011 gik Intel og Samsung sammen om at udvikle en Linux-baseret efterfølger til Intels MeeGo (tidl. Moblin) under betegnelsen Tizen. Det har taget længere tid end ventet, men de første smartphones med Tizen skulle være på vej nu. Tizen er stadig et forholdsvis ukendt navn, men det vil ændre sig over de kommende måneder.

Den nye platform er baseret på Linux - ligesom Android - og den bruger HTML5, så det ser ud til, at webapplikationer kommer til at spille en central rolle.

Intel og Samsung hævder at Tizen er mere åben end Android, og det skulle være lettere at skræddersy platformen til sine egne behov.

Android bliver også kaldt det nye Windows, fordi operativsystemet efterhånden ligger på to ud af tre smartphones. Intel og Samsung forsøger nu at reducere deres afhængighed af Googles mobile platform med det nye Tizen.

Samsung har kun annonceret, at man kommer med de første Tizen-smartphones senere i år, men ikke afsløret detaljer om modellerne.

Android er også en forholdsvis åben platform, men mobil-producenterne skal overholde en række regler, hvis de fortsat vil have support fra Google eller Open Handset Alliance. Så er der større fleksibilitet i Tizen, hvor mobiltelefon-producenter og operatører kan integrere deres egne tjenester i stedet for at være bundet til Googles software.

For Samsung betyder det, at man fremover vil satse på flere heste. Den koreanske gigant vil fortsat sælge Android-telefoner samtidig med, at man vil markedsføre telefoner med Tizen. Samtidig fremstiller Samsung også komponenterne til den anden store smartphone-platform, Apples iPhone. Desuden har Samsung også sin egen Bada platform.

Tizen har sine rødder i MeeGo, der blev startet af Intel og Nokia i 2007 som et fælles projekt for at udvikle en Linux-baseret mobil platform. De to selskaber oprettede et fælles udviklingscenter for at videreudvikle produktet. Men Nokia valgte senere at satse sin fremtid på Windows Phone.  

Man skal da også lede længe for at finde en smartphone eller tablet med MeeGo. Koreanske LG annoncerede en MeeGo-smartphone i 2009, men den kom aldrig på markedet.

Dermed har MeeGo primært fungeret som en reference-platform, hvor kunderne kunne afprøve Intels nye chips, men det har været småt med færdige produkter.

Nu er MeeGo så blevet til Tizen, og denne gang er der håb om, at der faktisk kommer færdige produkter. Intel er stadig med, og Samsung har overtaget den rolle, som Nokia tidligere har haft i projektet.

Den store udfordring bliver at sikre et tilfredstillende udvalg af applikationer til den nye platform. Her har iOS og Android en kolossal fordel med deres gigantiske app-butikker.

Sig Linux til din telefon

Der kommer mange nye mobile platforme i 2013, og dermed ser det også ud til, at det bliver meget sværere at vælge smartphone fremover. Den kendte Linux-distribution Ubuntu kommer i en version til mobile enheder. Det nye Ubuntu Phone blev præsenteret på CES tidligere i denne måned. Ubuntu Phone har mange ligheder med HP's gamle WebOS.

Ubuntu-firmaet Canonical fortæller, at Android-drivere og -firmware også kan bruges med Ubuntu Phone. Det skal gøre det lettere at udvikle smartphones med det mobile Linux. Ligesom Tizen skal Ubuntu Phone primært køre webapplikationer, der er skrevet i HTML5, men det er også muligt at afvikle "native" apps.

En anden spændende ny mobil platform er Firefox OS, som er udviklet af Mozilla. Den kinesiske mobiltelefon-producent ZTE kommer snart med de første modeller med Firefox OS, også i Europa. Firefox OS er et meget slankt Linux-baseret styresystem, som kun består af en kernel, nogle drivere og web-motoren Gecko, mens hele brugerfladen er skabt i HTML5.

Det forventes, at Firefox OS-telefonerne bliver noget billigere end de fleste Android-modeller, og dermed kan der også være et stort marked i udviklingslande, hvor smartphones stadig kun har en begrænset udbredelse.

Så er der Jolla, også kaldet Sailfish, som er en direkte efterfølger til MeeGo. Det finske firma er stiftet af tidligere udviklere fra Nokia.

Jolla har dannet en alliance i Hong Kong med de største spillere i mobil-branchen. Den omfatter både chip-firmaer, teleoperatører og producenter af smartphones. Partnerne vil sammen investere omkring 1,5 mia. kr. i det nye system, og der skal satses benhårdt på det kinesiske marked.

Her har det store internet-firma Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.

For erhvervsbrugere er det nok mere interessant, at Research In Motion kommer med en ny version af sin mobile BlackBerry-platform senere i denne måned. Det skulle være sikkert, at der allerede fra begyndelsen vil være et stort antal applikationer til den nye BlackBerry-generation.

Foruden Android og iOS, som er de to mest udbredte mobile platforme, skal de nye mobile operativsystemer også slås med Windows Phone, som kom i en ny version i oktober 2012 samtidig med Windows 8.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere