Artikel top billede

Gør dig klar: Snart slut med brevpost fra det offentlige

Snart bliver danske virksomheder tvunget til at hoppe på Digital Post i kommunikationen med det offentlige. Kun få kan slippe.

Inden for det næste års tid vil danske virksomheder som hovedregel ikke længere modtage papirbreve fra det offentlige.

I stedet bliver Digital Post via Virk.dk indført.

Digitaliseringsstyrelsen har i denne uge meldt ud, at det sker tidligst fra 1. september og senest den 31. december i år, da Digital Post til virksomheder ifølge regeringens aftale med kommunerne og regionerne skal indføres i 2013.

Danske borgere vil derimod først blive tvunget på Digital Post i 2014. Det kan du læse mere om her.

Kun få undslipper

Oprettelsen af Digital Post til virksomheder kommer til at ske helt automatisk med udgangspunkt i de omkring 300.000 aktive danske virksomheders CVR-numre.  

Efterfølgende kan ganske få selskaber undslippe at være tvunget til at logge på Virk.dk med et medarbejder-NemID, når de skal modtage informationer fra det offentlige.

"Det er kun, hvis en virksomhed ikke har mulighed for at få en bredbåndsforbindelse defineret som 512 kilobit, at man kan slippe for at blive tilmeldt ordningen," forklarer kontorchef Michael Busk-Jepsen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Han fortæller, at der i dag er 10.000 virksomheder frivilligt tilmeldt Digital Post, mens omkring 200.000 er tilmeldt hos Digital Post-leverandøren eBoks, hvor det vil være muligt at få overført posten til ens Digital Post-kasse på Virk.dk.

Firmaer får én advarsel

Den helt officielle åbning af Digital Post til virksomheder vil ske, når erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) udsender en ikrafttrædelsesbekendtgørelse senere på året, inden Digital Post bliver obligatorisk.

Efterfølgende vil det offentlige holde øje med, om virksomhederne også rent faktisk logger på deres Digital Post.

Hvis det ikke sker, vil selskaberne modtage et enkelt analogt informationsbrev, der skal sparke dem ind på Virk.dk's Digital Post én gang for alle.

"Vi læser ikke virksomhedernes Digital Post, men vi holder blot øje med, om de logger på systemet. Inden Digital Post bliver en realitet har vi sammen med Erhvervsstyrelsen sendt breve ud til alle og lanceret en informationskampagne, som har et budget på omkring to millioner kroner," fortæller Michael Busk-Jepsen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Han fortæller, at hvis en virksomhed ikke logger ind og tjekker Digital Post, så svarer det reelt til, at den i dag ikke tømmer sin postkasse.

Myndigheder i dobbeltrolle

Offentlige myndigheder som kommuner, regioner og statslige institutioner står i en dobbeltrolle med hensyn til Digital Post, da de både fungerer som afsender-myndigheder og modtager-virksomheder med CVR-numre på lige fod med firmaer i det private erhvervsliv.

For dem gælder det derfor, at de både skal kunne afsende og modtage Digital Post. Når myndighederne kommunikerer med hinanden, skal de også bruge Digital Post eller andre "sikker mail-løsninger", når de sender personfølsomme oplysninger til hinanden.

For virksomheder i det private erhvervsliv gælder det, at de blot skal kunne modtage Digital Post.

"De private virksomheder kan også tilslutte sig afsenderfuntionen i kommunikationen med det offentlige, men det er ikke krav," lyder det fra Michael Busk-Jepsen.

Hele formålet med indførelsen af Digital Post er, at det offentlige kan spare omkring en milliard kroner ved fuld indfasning i 2015 med både virksomheder og borgere, når kommuner, regioner og staten ikke længere udsender papirbreve til langt de fleste virksomheder og borgere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere