Læs også:
Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat
Så få akut-job kan 1.000 truede it-folk søge
Nødløsning på vej til dagpenge-truede it-folk
Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at it-jobmarkedet ikke er helt sundt.
Mere end 300 systemudvikler- og programmør-stillinger er nemlig ikke blevet besat på trods af, at mere end 1.300 it-folk er ledige.
Den udvikling skal ændres, og opskriften er helt simpel.
"De jobsøgende skal være mere åbne overfor at flytte sig mod de ledige jobs," lyder det fra direktør Tony Franke fra it-interesseforeningen Dansk IT og fortsætter:
"Men virksomhederne skal også turde investere mere langsigtet i sine medarbejdere. Det vil nærmere sige efteruddannelse."
Gruppen af systemudviklere og programmører er faktisk så svære at rekruttere, at det er den sværeste gruppe af alle opgjorte fra alle brancher, der med 315 har det højeste tal i forgæves rekrutteringer.
Altid stillinger der ikke bliver besat
På den ene side må det derfor betyde, at der er it-jobs at komme efter. På den anden side pointerer Tony Franke også, at det ser ud til, at der altid vil være stillinger, der ikke bliver besat.
For kigger man på butiksassistenter, der er nummer tre på listen, er der 12.718 ledige. Og her er der stadig over 200 jobs, der ikke er blevet besat.
"Det fortæller, at selvom der her er en gruppe, der har ti gange så mange ledige, kan det stadig være svært at rekruttere," siger Tony Franke og konstaterer:
"Der må derfor være nogle elementer i det her, som kun kan begrundes med kompetencer, geografi eller andre forhold."
Det bliver konsekvenserne
Lige meget hvad har det dog nogle mindre heldige konsekvenser.
"Jeg frygter, at konsekvensen bliver, at projekter nedlægges på grund af manglende kompetence, eller at stillingerne flyttes til udlandet," siger Tony Franke.
Og opskriften på at få vendt den udvikling er derfor meget enkel.
"Vores budskab er meget klart. Enten må de ledige flytte sig hen til de mulige stillinger, eller også må virksomhederne bliver bedre til at efteruddanne deres medarbejdere," pointerer Tony Franke.
Det er et klart signal fra Dansk IT om, at arbejdsgiverne bør overveje, hvorvidt efteruddannelse bliver prioriteret højt nok.
"Der har siden finanskrisen være en nedprioritering af efteruddannelse. Men vi ved jo, at it-verden ikke ser ud, som den gør nu, om fem år. Det er derfor ikke nogen speciel langsigtet løsning at nedprioritere efteruddannelse af medarbejdere."
Læs også:
Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat