Et af årets mest omtalte og samtidig billigste nye it-produkter må være den lille britiske Raspberry Pi, som formentlig er den perfekte julegave fra nørd-far til sin søn (eller datter). I en tid hvor afstanden mellem computer og bruger bliver stadig større - hvor muligheden for at rode med systemet og installere egne applikationer begrænses stadig mere - er Raspberry Pi som en tidsrejse tilbage til computer-alderens begyndelse.
Her er en ganske simpel computer uden dikkedarer, hvor man kan få lov til at fifle og lære om teknikken. Den britiske opfinder David Braben har da også tænkt sig, at Raspberry Pi skal uddeles til skoleelever. Til en pris på mindre end 200 kroner sprænger den lille computer ikke noget budget.
De tekniske specifikationer er ikke imponerende. Den lille computer i kreditkort-format indeholder en ARM-processor og integreret grafikenhed samt 256 MB hukommelse. Den booter fra et SD-kort og kører med Linux som operativsystem.
Men Raspberry Pi kan meget mere, end man skulle tro. I Storbritannien har man således bygget en supercomputer med 64 Raspberry Pi-supercomputere og Lego-klodser. Det er nok ikke helt forkert at betegne Raspberry Pi som computer-verdenens svar på Lego: den er billig, den fremmer kreativitet og læring og den inspirerer til at finde på nye anvendelses-muligheder.
Det vigtigste er nok, at det er rigtig sjovt at lege med den lille computer og opleve, hvordan den kan vækkes til live med kode og lidt teknisk snilde. Den gamle ånd fra Homebrew Computer Club - hvor hobbybyggerne fandt sammen om at mestre teknikken - lever stadig. Dermed er Raspberry Pi også en slags anti-iPhone i en gadget-præget tidsalder.
Det mest brugeruvenlige produkt, som du nogensinde kommer til at købe. Men også et produkt, der gør dig - eller dine børn - klogere på den teknik, der driver vores moderne samfund.