Artikel top billede

Hovsa! Kommune gættede 68 millioner forkert i fiberudbud

Fiberselskab skød et tocifret millionbeløb over kommunens forventninger til omkostningerne i omdiskuteret fiberudbud.

Læs også: Kommune trækker omstridt fiber-udbud tilbage

68 millioner kroner.

Så meget skilte EnergiMidts beregninger med Ringkøbing-Skjern kommunes forventninger, på bare et af punkterne i det meget omdiskuterede og nu skrottede fiberudbud i kommunen.

Så selv om skrotningen af udbuddet vakte stor ærgrelse hos fiberselskabet EnergiMidt, var der formentlig lang vej, inden de to ender kunne mødes.

Det viser aktindsigt, Computerworld har fået hos kommunen.

Eneste deltagere i udbuddet

Udover TDC, der mente udbuddet var ulovligt, var EnergiMidt de eneste deltagere i udbuddet, der udover levering af fiberinfrastruktur til kommunen stillede et kontroversielt krav om, at vinderen af udbuddet skulle levere fiber til samtlige borgere og virksomheder i kommunen.

Udbuddet blev dog aldrig til noget, da de to modtagne bud fra henholdsvis TDC og EnergiMidt, økonomisk sprængte kommunens budgetter.

Computerworld søge derfor om aktindsigt for at finde ud af buddenes størrelse og for at finde ud af, hvordan kommunens forventninger til økonomien i udbuddet så ud på forhånd.

Kommunen har dog valgt at holde budpriserne tæt ind til kroppen.

Alt for optimistisk

Kun en enkelt pris vil de offentliggøre. Den viser til gengæld, at kommunen tilsyneladende har været alt for optimistisk i sit økonomiske scenarie.

"Der gives afslag på akter vedrørende tilbudte priser mv. med undtagelse af prisen på option 7 fra EnergiMidt. Denne pris lyder på 68 millioner kroner," skriver kommunen til Computerworld.

Prisen på 68 millioner kroner er med andre ord EnergiMidts budte pris på den kontroversielle del af udbuddet - option 7 - altså prisen for at rulle fiber ud til samtlige kommunens borgere og virksomheder.

Sådan så kommunen økonomien i udbuddet
Mens TDC's bud stadig bliver holdt hemmeligt, løfter kommunen til gengæld lidt af sløret for de forventninger, som kommunen på forhånd havde til økonomien i udbuddet.

Et udbud, som kommunen fik hjælp til af konsulentfirmaet Netplan.

I aktindsigten tyder det nemlig på, at kommunen havde forventet, at netop den option, ville være udgiftsneutral for kommunen.

Planen var nemlig, at borgerne selv skulle betale. (se mail på næste side)

Her er mailen

I en mail fra Netplan-partner Thomas Dall-Arnesen til Ringkøbing-Skjern sendt d. 9. maj kan læses følgende.

"Hermed tal og lidt tekst vedr. scenarierne. Vi er i dialog med Bender von Haller Dragsted (it-advokat red.) om kontrakt og udbudsform, og det ser positivt ud mht. at lave en længere rammeaftale."

"Vi opererer med følgende scenarier ved en aftale på min 5 års løbetid og 3 års uopsigelig pr. forbindelse. Alle nedenstående priser er anslået, da det afhænger meget af businesscasen for leverandørerne:

1. 124 netværksforbindelser til kommunens lokationer samt en option på enkelte ekstra forbindelser
a. Anslået anlægspris: kr. 0,-
b. Anslået årlig driftspris: kr.1.370.000,-

2. ad 1 + 125 hjemmearbejdspladser leveret som internet 30/30 Mb/s + 100 fiberforbindelser til telemedicin ol. som option
a. Anslået anlægspris: kr. 187.500, - (+150.000 hvis option benyttes)
b.Anslået årlig driftspris: kr.: 1.670.000,- (+960.000,-hvis option benyttes)

3. ad 1 + ad 2 + 4500 hjemmearbejdspladser
a. Anslået anlægspris: kr. 6.937.500,- (+ kr. 150.00 hvis option fra ad 2 benyttes)
b. Anslået årlig driftspris: 12.470.000,- (+ kr. 960.000,- hvis option fra ad 2 benyttes)

4. Borgere/erhverv på aftalen.
a. Ingen ekstra omkostninger da borger/erhverv selv betaler. Juridisk skal det dog afstemmes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere