Artikel top billede

Test: Libratone Zipp er et stort vellydende penalhus

En lille højttaler til 3.000 kroner. Det lyder dyrt, men det er ikke nødvendigvis tilfældet med Libratone Zipp.

Interessen var stor, da den meget omtalte danske Airplay-højttaler Libratone Zipp landede her på vores anmelderbord.

"Det ligner et stort penalhus," "er det en ny Stelton-kaffekande?" og "den kan da umuligt konkurrere med mit hi-fi-anlæg," lød mange af kommentarerne.

Og nej, allerede nu kan vi godt afsløre, at selv om Libratone Zipp ikke lyder dårligt, så skal du ikke købe den, hvis du forventer at få en højttaler, der kan levere en lydkvalitet, der er i nærheden af det, et hi-fi-anlæg kan levere.

Men på trods af de mange sarkastiske kommentarer om Zippens utraditionelle form er den en af frontløberne i en ny bølge af danske lydprodukter, hvor velklingende lyd og godt design er i højsædet.

Og for vores mandlige læsere er det måske værd at bemærke, at Libratonen tiltrak sig betydeligt mere opmærksomhed fra
den kvindelige del af de ansatte i huset, end det normalt er tilfældet, når der står routere og NAS-harddiske på anmelderbordet.

Trådløs musik uden Wi-Fi

En af nyskabelserne ved Libratone Zipp er den såkaldte Playdirect-teknologi, der gør det muligt afspille musik trådløst, uden at højttaleren først er tilsluttet et trådløst netværk.

Det vil sige, at du kan bruge højttaleren på stranden, i skoven eller i et sommerhus uden Wi-Fi. I stedet opretter du en direkte forbindelse mellem højttaleren og din iPhone eller iPad. 

Desværre er den umiddelbare konsekvens, at du ikke samtidig kan bruge din telefons dataforbindelse, og at du derfor ikke kan streame musik fra Spotify eller surfe på nettet, samtidig med at du afspiller musik.

Ifølge Libratone var det oprindeligt muligt at bruge mobildata og Airplay samtidig, men det blev umuliggjort af en iOS-opdatering, som Apple udsendte umiddelbart før lanceringen af Libratone Zipp.

Men heldigvis har Libratone lavet en work-around, der ændrer på det. Det kræver, at du følger denne vejledning.

Let tilslutning

Den helt store fordel ved Playdirect er dog, at det er ekstremt let at tilslutte din Libratone-højttaler til et trådløst netværk, hvilket ellers ofte er mange Airplay-højttaleres akilles-hæl.

Du skal blot hente Libratones app i App Store, tænde for højttaleren og slå Playdirect-funktionen til.

Herefter kan du finde højttaleren i app'en og indtaste oplysningerne til dit trådløse netværk, hvis du ønsker at bruge det.

Med mange Airplay-enheder oplever man indimellem, at der er en smule forsinkelse på lyden. Det betyder, at hvis du bruger din Airplay-højttaler som lydkilde, når du ser en film, vil der ikke være overensstemmelse mellem lyd og billede. Det har vi både oplevet med Libratone Zipp og andre Airplay-enheder.

Genial bærbar-løsning

Det er ikke kun Playdirect, der gør højttaleren perfekt at have med på farten.

Libratone Zipps fysiske design bærer også præg af, at der er tale om en bærbar enhed.

Eksempelvis har den en læderstrop, der gør, at den er ekstremt let at flytte rundt på - indendørs såvel som udendørs.

Selv hvis du ikke umiddelbart står og leder efter en bærbar musikløsning, vil du sikkert alligevel sætte pris på muligheden for, at du hurtigt kan få Zippen med rundt i huset, når du stryger tøj, laver mad eller holder fest i stuen

Den mulighed har denne anmelder brugt flittigt på trods af, at han mildt sagt ikke residerer i noget palads.

Lav vægt

Og det er ikke nogen klods, du skal bære rundt på. Libratone Zipp vejer blot 1,8 kilo. Det er mindre end mange bærbare computere, og til sammenligning vejer B&O's bærbare Airplay-afspiller, Beolit 12, hele 2,8 kilo. 

En mindre del af vægtforskellen kan dog tilskrives, at Beolit 12 har en indbygget strømforsyning, mens Libratone har en ekstern strømforsyning i stil med den, du kender fra en bærbar computer.

Ofte kan du dog nøjes med at have strømforsyningen siddende i en fast stikkontakt et sted i huset. Ifølge Libratone har Zippen nemlig en batteritid på fire timer, når du bruger Airplay, hvilket passer meget godt med vores erfaringer i testperioden. 

Netop sammenligningen med B&O's Beolit 12 ligger lige for.
De to danske Airplay-højttalere er begge udstyret med et indbygget batteri og en læderstrop, der gør dem perfekte at bære rundt.

Dog har B&O ikke nogen Playdirect-teknologi og er samtidig betydeligt dyrere. Beolit 12 koster 5.500 kroner, mens Libratone Zipp blot koster 3.000 kroner i den billigste udgave.

Lyden er en smule flad

Selv om Libratone Zipp er en ganske vellydende højttaler, får den ikke hi-fi-entusiaster til at danse boogie woogie og starte en landsdækkende kædedans. 

Vi har haft adgang til både en Beolit 12 og Libratone Zipp, og det er vores klare opfattelse, at lyden i Libratone Zipp virker noget mere flad, når den sammenlignes med den noget dyrere konkurrent fra B&O.

For de 2.500 kroner ekstra, du betaler for en Beolit 12, får du altså en mærkbart bedre og mere fyldig lyd. 

Det er dog muligt at fin-tune lyden i Libratone Zipp, hvis du bruger den medfølgende app. Her kan du optimere højttalerens lyd ved eksempelvis at oplyse, hvilken type musik du lytter til, og hvilken overflade højttaleren er placeret på.

Det udretter ikke mirakler, men denne skribent oplever dog, at det giver en forbedret lytteoplevelse.

Farverigt design

Zippen er den tredje og mindste højttaler i Libratones serie af Airplay-højttalere. De er alle kendetegnet ved, at de er betrukket med uld, hvilket gør, at de med lidt god vilje kan forveksles med en sofapude.

I den billigste udgave af Zippen til 2.995 kroner følger der kun et enkelt uldovertræk med, mens du for 3.395 kroner kan få en udgave med to ekstra overtræk. Ønsker du at købe et overtræk separat, koster det dog 399 kroner.

Du skal dog være opmærksom på, at de lyse overtræk ser ud til hurtigt at blive nussede. Eksempelvis så det gule overtræk, der fulgte med vores testudgave, ud til at have tiltrukket sig en del snavs hos de anmeldere, der havde højttaleren før os.

Er Zippen noget for dig?

Vi startede testen med at sige, at Libratone Zipp næppe er noget for dig, hvis du ønsker en løsning, der kan levere en lydkvalitet, der matcher, hvad du får med et godt anlæg. 

Men Libratone Zipp kan til gengæld være en rigtig god løsning for dig, hvis: 

- du mangler et praktisk anlæg og ikke er nogen stor hi-fi-entusiast.
- du blot har brug for en ekstra musikafspiller i huset
- eller måske har brug for en kompakt højttaler-løsning i en lille lejlighed eller på et kollegieværelse.

For let's face it - bor du i en lejlighed, giver dine naboer dig alligevel ikke lov til at fyre dit stereoanlæg op på max volume.

Ikke nødvendigvis dyr

Prisen på 3.000 kroner lyder af meget. Og det er også mange penge.

Men kigger du på udvalget af højttalere, der understøtter Apples Airplay-teknologi, ligger Libratone Zipp rent faktisk i den billige ende.

Som nævnt koster B&O's Beolit 5.500 kroner, mens B&W's A5-højttaler med Airplay koster 3.700 kroner, og Boses Soundlink Air med Airplay koster 2800 kroner. Alternativet er at købe en billigere højttaler med Bluetooth, hvor lydkvaliteten dog også må forventes at være tilsvarende dårligere.

Læs også:
Dansk lyd er trendy: Her er de mest fantastiske danske lydprodukter

Dansk lyd-startup belønnes for Apple-satsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere