Læs også:
Saxo Bank hives i retten efter it-fyringer
Saxo Bank og Finansforbundet, der er blevet uvenner efter Saxo Banks fyring af blandt andet mere end 90 it-folk, ramler igen sammen på fredag.
Det fortæller Merete Preisler, der er advokat og underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, som er den organisation, Saxo Bank er medlem af.
"Mødet er berammet til fredag. Og det er et fællesmøde," siger hun om det kommende møde mellem de to parter.
Håber på afklaring inden retten
Sagens kerne er, at Finansforbundet raser over Saxo Bank-fyringerne, som forbundet mener, at virksomheden har foretaget på trods af kæmpeoverskud, og at forhandlingerne er sket i strid med reglerne.
Finansforbundet vil om nødvendigt hive Saxo Bank i Arbejdsretten.
Derfor håber Merete Preisler, at fredagens møde med Finansforbundets hovedorganisation FTF vil få Finansforbundet til at indse, at det tager fejl.
"Det kan jo være, at FTF ser på sagen med lidt mere klare øjne," siger hun til Computerworld.
Saxo Bank står fast
Mens hun altså håber, at Finansforbundet har ændret holdning på fredag, står hendes egen organisation fast i striden.
"Vores opfattelse er som ved organisationsmødet, at Saxo Bank har gjort, hvad de skal gøre," siger Merete Preisler.
Det betyder, at de uenige parter Saxo Bank og Finansforbundet, der i sidste uge skiltes som uvenner efter et forsøg på forsoning ved et organisationsmøde, nu bliver repræsenteret af deres hovedorganisationer FTF og Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Samtidig bliver striden formelt en del af det arbejdsretslige system, hvilket kan give konsekvenser, hvis nogen af parterne har overtrådt reglerne.
Her er grunden til al balladen
Ifølge Finansforbundets formand, Kent Petersen, handler sagen om, hvorvidt Saxo Bank har ladet fagforbundet forhandle på medlemmernes vegne.
I følge Finanssektorens Arbejdsgiverforening handler den om, hvorvidt Saxo Bank har orienteret Finansforbundet om, at forhandlingerne blev varetaget af virksomhedens samarbejdsudvalg.
Dermed er der altså tilsyneladende ikke enighed om udgangspunktet for striden. Hvad der præcis står i protokollatet og sagens akter, har ingen af parterne ønsket at oplyse pressen om.
Principiel sag
Hos Finansforbundet er sagen principiel og handler om fagforeningens grundlæggende ret til at forhandle på medlemmernes vegne.
Finansforbundet mener, at Saxo Bank har overtrådt overenskomsten, som ifølge formanden dikterer, at Finansforbundet forhandler på de ansattes vegne, når der som hos Saxo Bank ikke findes tillidsrepræsentanter på arbejdspladsen.
Saxo Bank, der ikke ønsker at kommentere sagen, men henviser til Finanssektorens Arbejdsgiverforening, mener at det lokale samarbejdsudvalg skal forhandle, og at det er nok at orientere Finansforbundet om, at ledelsen har forhandlet med det lokale samarbejdsudvalg, sådan som Saxo bank har gjort.
Lille fortolkningstvist
Ifølge Merete Preisler handler sagen for Saxo Bank og Finanssektorens Arbejdsgiverforening om, hvorvidt Saxo Bank har fremsendt et referat fra de lokale forhandlinger rettidigt.
"Det er en enkelt lille fortolkningstvist om en formalitet, som er opstået i forbindelse med afskedigelserne i Saxo Bank," siger Merete Preisler.
"Saxo Bank har efter vores opfattelse fulgt overenskomstens regler, hvilket vi allerede gjorde opmærksom på, da vi var til organisationsmøde," siger hun.
Hos Finansforbundet siger formand Kent Petersen, at han ikke er overrasket over, at Saxo Bank og Finanssektorens Arbejdsgiverforening ikke har skiftet mening.
"Det havde jeg såmænd heller ikke regnet med, at de ville. Jeg havde selvfølgelig håbet på, at de havde læst lidt mere på overenskomsten, men sådan er det jo, og så må vi jo bare videre i systemet," siger han til Computerworld.