Artikel top billede

Multinationale Microsoft betaler et tocifret millionbeløb i dansk skat

Softwaregiganten hører til de skattebetalende multinationale selskaber i Danmark - men hvor meget betaler de og hvad betaler de skat af?

I en tid, hvor der er fokus på multinationale selskabers skattebetaling lægger Microsoft 47,3 millioner kroner som skattebetaling i Danmark.

Det fremgår af de seneste regnskaber fra Microsofts selskaber i Danmark.

Microsoft har to selskaber i Danmark. Det drejer sig om salgs-  og marketing-selskabet, Microsoft Danmark, og om Microsofts udviklingscenter i Vedbæk, Microsoft Development Center Copenhagen, der i øvrigt er Microsofts største udviklingscenter i Europa.

Microsofts skattebetaling er fordelt så de knap 35 millioner kroner kommer fra Microsoft Danmark, mens de restende godt 12 millioner kroner kommer fra Microsofts udviklingscenter i Vedbæk.

Men hvordan Microsofts skattebetaling er endt der, er en lidt kompliceret historie.

Microsoft Danmark er landeselskabet, der står for salget på det danske marked. Her havde softwaregiganten en omsætning på 871 millioner kroner og et overskud før skat på 145,6 millioner kroner.

Men tallene er ikke et udtryk for, hvor meget Microsoft sælger i Danmark. For som Microsoft selv gør opmærksom på, er Microsoft Danmark et selskab, der får indtægter via en agent-model.

Når Microsoft Danmark sælger eksempelvis en Sharepoint-løsning - gennem en forhandler, naturligvis - ryger Microsofts andel af betalingen til et selskab i Irland. Microsoft Danmark får så som agent for Microsoft i Irland, en kommission for at sælge løsningen.

Omsætningen på 871 millioner kroner er derfor på ingen måde et udtryk for hvor meget Microsoft sælger i Danmark. De 187,7 millioner kroner kommer fra salg af konsulenttimer i Danmark, mens de resterende 683,5 millioner kroner er kommissions-indtægter. Men beløbet er givetvis langt mindre end den reelle omsætning på salg af Microsoft-produkter. Hvor meget ved kun Microsoft.

Ifølge direktør i Skat, Rasmus Bo Andersen, er Microsofts model med at sælge varerne gennem Irland, dog fuldt ud lovlig. Men der kan være nuancer.

"Det, som er vigtigt i forhold til agent-modellen, er, at når man sælger i Danmark, så sælger man på et varemærke. Der, hvor vi gør noget, er når de benytter et dansk varemærke i salget. Her kan vi gå ind og fastsætte en værdi af de royalties, som skal betales for de varemærker, der kommer fra Danmark," siger han.

Rasmus Bo Andersen kan ikke udtale sig om konkrete sager. Derfor kan han heller ikke bekræfte om Skat i forbindelse med Microsoft ser på, hvordan software-giganten håndterer salget af C5, Nav og AX, der jo oprindeligt er danske produkter, fra dengang Microsoft købte NavisionDamgaard.

Netop det opkøb er årsag til at Microsofts største udviklingscenter i Europa, Microsoft Development Center Copenhagen, ligger i Vedbæk. Her fik man sidste år en omsætning på 504 millioner kroner og et overskud før skat på 124,6 millioner kroner. Den halve milliard her er ifølge regnskabet en koncernintern indtægt, som alene afspejler omkostninger- og ikke produkternes markedsandele (og dermed salg), som Microsoft skriver i regnskabet.

Derfor kunne netop den konstruktion være genstand for Skats efterforskning i Danmark.

Det vil Rasmus Bo Andersen dog ikke kommentere på.

Læs Microsofts svar her.

Læs mere:




IT-JOB

SporingsGruppen ApS

App-udvikler

Danske Commodities A/S

IT Systems Engineer

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Queue-it ApS

Team Lead Engineering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere