Artikel top billede

Nokia vil med smart trick stoppe salg af Blackberry

Med et smart trick vil Nokia sætte en stopper for salg af de fleste smartphones fra RIM.

Computerworld News Service: Nokia har anmodet en domstol i Californien om at tvangsfuldbyrde en voldgiftskendelse, der vil forhindre Research In Motion i at sælge produkter med trådløst lokalnetværks-funktionalitet, før de to selskaber er blevet enige om betaling om royalties for Nokias patenter.

Både Nokia og RIM afviser at kommentere denne anmodning. IDG News Service er dog i besiddelse af en kopi og sådanne anmodninger indgives typisk, efter to parter har fået afgjort en tvist ved voldgift, men hvor den ene part ikke opfylder aftalen.

Voldgiftsbehandlingen foregik over ni dage i september på Stockholms Handelskammer i Sverige, der fungerer som neutral opmand i erhvervsforhold. En voldgiftskendelse er bindende.

Voldgiften har ifølge Nokias anmodning blandt andet afgjort, at RIM "ikke har ret til at fremstille og sælge produkter, der er kompatible med WLAN-standarden, uden først at indgå aftale med Nokia om betaling af royalties for selskabets fremstilling og/eller salg af abonnentterminaler, der er kompatible med sådanne standarder."

I de fleste af RIM's telefoner er 802.11-standarden for trådløst lokalnetværk implementeret.

Overtræder voldgiftskendelse

De to selskaber har endnu ikke indgået en sådan aftale, skriver Nokia i sin anmodning, som blev indgivet mandag til USA's distriktsdomstol i San Jose.

"RIM og dets datterselskab i USA, RIM Corporation, fortsætter ikke desto mindre med at overtræde voldgiftskendelsen og krænke den underliggende aftale i kraft af handlinger, der inkluderer men ikke er begrænset til uberettiget fremstilling og salg af WLAN-produkter i dette distrikt (det nordlige Californien, red.) og på tværs af USA."

Nokia anmoder domstolen om at anerkende voldgiftskendelsen og argumenterer, at USA, Finland, Canada og Sverige alle har underskrevet New York-konventionen af 1958, som gælder international anerkendelse af aftaler om voldgift.

Tvisten stammer fra en aftale fra 2003, hvorunder RIM licenserede patenter fra Nokia relaterede til trådløs netværksteknologi.

Selve denne aftale gengives ikke i anmodningen, men slagsmålet mellem de to selskaber handler om de patenter, som aftalen vedrører.

RIM har efterfølgende været retsforfulgt af MobileMedia Ideas LLC for uberettiget brug af patenter. MMI er et selskab baseret i Delaware, der oprettet af Nokia, Sony og MPEG LA med det formål at administrere immaterialrettigheder bidraget af Nokia og Sony.

RIM fastholder, at de pågældende patenter er dækket af den tidligere aftale med Nokia og underbygger denne påstand med det faktum, at Nokia ikke forsøgte at håndhæve sine påståede patentrettigheder, før patenterne var frasolgt til MMI.

Men voldgiftsretten i Stockholm afgjorde, at de pågældende patenter ikke er dækket af aftalen fra 2003.

"Voldgiftsretten konkluderer, at Nokia ... havde til hensigt at licensere andet end essentielle patenter til RIM. Det er ikke demonstreret, at RIM's eventuelle antagelse om, at aftalerne havde en større rækkevidde, blev gjort klart for Nokia, eller at Nokia på anden vis burde have kendt til en sådan antagelse," står der i voldgiftskendelsen.

De pågældende patenter er følgende: US5479476, som dækker tilstande i telefoner, der kan tilpasses af brugere; US5845219, som dækker ringesignal under lydløs tilstand; US6049796, som dækker søgning i realtid på en personlig digital assistent; US6055439, som dækker en mobiltelefons brugergrænseflade; US6253075, som dækker afvisning af opkald; samt US6427078, som dækker en lille håndholdt arbejdsstation.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere