Dvd-film bliver efter alt at dømme det næste oplagte mål for piratkopiering.
Hidtil har kopieringen af dvd-film været begrænset, men et overslag fra Brancheforeningen Forbrugerelektronik viser, at der ved årsskiftet var solgt 120.000 dvd-brændere i Danmark.
Samtidig bliver bredbåndsforbindelser både mere almindelige og kraftigere, og dermed er det pludselig muligt for mange internetbrugere at kopiere hele dvd-film.
Nu vrimler internettet med kopieringssoftware, og hackerne har for længst knækket de kopispærringer, som producenterne forsøger at lægge ind.
Desuden kan dvd-brænder i dag købes for under 1000 kroner og en tom skive koster ned til en tier, hvis de købes i udlandet uden de høje, danske afgifter.
Dermed er de tekniske forhindringer væk for piraterne og det er lettere end nogensinde at brænde og kopiere dvd'er. Både de film, som deles via for eksempel Kazaa, og dem, som brugerne låner på biblioteket eller af venner.
Dvd-salget stiger
Tidligere har piraterne været henvist til at komprimere filmene over på cd'er, og det går ud over kvaliteten. Alternativt kan filmene kodes i formatet Divx, men kun få dvd-afspillere kan håndtere det format.
Dvd-kopiering har endnu ikke vist sig på salgstallene. De danske distributører solgte i 2003 for 620 millioner kroner dvd-film mod 400 millioner kroner i 2002, oplyser Videogramforeningen, som repræsenterer de danske video- og dvd-distributører.
Den amerikanske filmindustri, Motion Picture Association of America, skønner, at hver femte film i de tyske hjem er piratkopieret. Det menes dog, at det meste pirateri indtil videre sker på cd-medier, og at der er tale om fysiske kopier, især fra Rusland.
Men udviklingen i pladeindustrien viser, hvor slemt det kan gå. Piratkopiering får hovedansvaret for, at pladesalget i Danmark er halveret til under 10 millioner solgte eksemplarer i år 2003 mod over 20 millioner solgte eksemplarer i rekordåret 2000.
Klar til stormløb
I dag rummer Den Blå Avis og andre brugtmarkeder annoncer for dvd-film ned til ti kroner. Oftest skal man sende en mail for at få en liste med titler tilsendt.
Alligevel er advokatfuldmægtig Jakob Plesner fra sekretariatet for Dansk Videogramforening, som samler de største danske distributører af video- og dvd-film, ikke alt for urolig.
- Der er flere ting, der gør at det er lettere at kopiere musik end film, især størrelserne på filerne. Men det er rigtigt, at faresignalerne er begyndt at vise sig, nu da dvd-brænderne bliver billigere og netforbindelserne bliver hurtigere, siger han.
Jakob Plesner mener dog, at filmbranchen er i den heldige situation, at den har set, hvordan det udviklede sig for pladebranchen, og derfor kan lære af fejlene.
- Vi arbejder hårdt med at få kontrol over de ulovlige danske tjenester, hvor brugere distribuerer film og musik. Den næste udfordring bliver at ændre forbrugernes adfærd, ved at give dem nogle lovlige alternativer. Vi skal være lige så langt fremme som piraterne, så vi kan tage det i opløbet, siger Jakob Plesner.