Tyske AV-Test har testet 24 af de seneste antivirus-produkter til private brugere på Windows 7 platformen. Den producent-uafhængige organisation er kendt for sine grundige tests af sikkerheds-programmer, og denne gang er det 23 ud af de 24 testede programmer, der har bestået testen. Kun et enkelt program er dumpet. Det er Microsofts eget gratis Security Essentials.
Hvert af de testede programmer er bedømt i tre kategorier: beskyttelse, genoprettelse og brugervenlighed. Når det gælder den såkaldte "Protection Score", ligger F-Secure Internet Security, Bitdefender Internet Security, G-Data Internet Security og Trend Micro Titanium Maximum Security helt i top med 6 ud af 6 mulige point.
Men én ting er at finde en virus - noget andet er få den fjernet og rydde op på computeren. Den såkaldte "Repair Score" viser, om programmet er i stand til at fjerne virus og genoprette systemet. Her er Bitdefender de eneste, der opnår den maksimale point-score på 6.
Så er der "Usability Score", hvor man bedømmer softwarens brugervenlighed. Der er slet ingen af de testede programmer, der opnår et sekstal i denne kategori. Men Fortinets Forticlient Lite og Microsoft Security Essentials ligger i spidsen med 5.5.
Det hjælper dog ikke for Microsoft, som alligevel dumper i testen. Security Essentials har en elendig "Protection Score" på sølle 1.5, og det ser heller ikke meget bedre ud med "Repair Score", der ligger på 3.5.
Ifølge AV-Test har Security Essentials altså den dårligste beskyttelse af alle antivirus-programmer i testen, og det betyder også, at organisationen ikke vil give programmet sit certifikat.
Forkert måling af mobil antivirus
Men tyske AV-Test fik selv skrammer i lakken tilbage i foråret, da en anden stor test konkluderede, at de fleste antivirus-programmer til Android er værdiløse.
To ud af tre af de testede programmer kunne slet ikke genkende størsteparten af den mobile malware. Et bredt kor af antivirus-producenter kritiserede efterfølgende testen og tvang AV-Test til at revidere sine konklusioner.
I den nye reviderede version blev flere produkter, der tidligere var dømt ude, nu flyttet op i top-ti. Det gælder blandt andet McAfee, MYAndroid Protection, NQ Mobile og Zoner.
Det har især stor betydning for McAfee, som er det eneste af de store etablerede antivirus-firmaer, der landede i den "skuffende" kategori. McAfee begrundede det med, at AV-Test har vurderet en forældet version af McAfee Mobile Security.
Det var den første større test af mobilsikkerheds-produkter fra et anerkendt testlaboratorium, men balladen viste, at man stadig mangler standarder for, hvordan mobil antivirus skal måles.