Computerworld News Service: Kontrollen over internettet må ikke falde i hænderne på Den Internationale Telekommunikationsunions (ITU), lyder det fra Europa-Parlamentet.
EU's folkevalgte repræsentanter opfordrer i klare vendinger forhandlere til at blokere ITU's forsøg på at opnå overordnet kontrol over internettet ved en konference i Dubai i næste måned.
Ved ITU's kommende verdenskonference om international telekommunikation (WCIT) vil man forsøge at revidere det internationale telekommunikationsreglement, som ikke er blevet opdateret siden 1988.
I en beslutning, der torsdag blev godkendt af et overvældende flertal af medlemmerne af Europa-Parlamentet, advares der om, at nogle af forslagene, der er blevet præsenteret forud for WCIT, kan resultere i, at ITU bliver "internettets regerende magt," hvilket parlamentet er fast besluttet på at forhindre.
Skal passe på
"Hverken ITU eller nogen anden enkeltstående international institution er hensigtsmæssig som tilsynsmyndighed over internettet," står der i beslutningen, som er udarbejdet af den nederlandske EU-parlamentariker Marietje Schaake.
Beslutningen opfordrer EU's medlemslande til at forhindre enhver ændring i reglerne for den internationale telekommunikation, der vil være skadelig for internettets åbenhed, netneutraliteten og ytringsfriheden.
ITU er FN's brancheorganisation for telekommunikations-operatører.
Dens oprindelige formål var at allokere radiospektrum og satellitbaner globalt og at udvikle teknisk standarder for interoperabilitet mellem forskellige telekommunikations-netværk.
Men internettet, som vi kender det, eksisterede ikke, da det internationale telekommunikationsreglement blev udarbejdet.
Alle 27 EU-medlemslande har underskrevet det internationale telekommunikationsreglement og kan derfor forhandle som en samlet gruppe.
Europa-Parlamentets beslutning opfordrer Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen, som vil repræsentere EU i Dubai, til at sørge for, at enhver ændring i det internationale telekommunikationsreglement "vil fremme EU's mål og interesser for at udvikle internettet som et offentligt sted, hvor menneskerettigheder og grundlæggende friheder, især ytringsfriheden og forsamlingsfriheden, respekteres, samtidig med at de frie markedsprincipper, netneutraliteten og iværksætterkulturen sikres."
Europa-Parlamentet fremsætter desuden bekymring for, at nogle af ændringsforslagene fra ITU vil resultere i betalingsmekanismer, der vil være en alvorlig trussel mod internettets åbne og konkurrenceprægede natur ved at føre til øgede priser og mindre innovation.
Samtidig inviterer søgegiganten Google sine brugere til at "udtrykke støtte til det frie og åbne internet" og understreger, at internettets fremtid ikke bør blive bestemt af regeringer, der arbejder bag lukkede døre i Dubai.
Oversat af Thomas Bøndergaard