Læs også: Sådan vil SAS' problemer ramme it-ansatte
It-jobbene hos SAS skal blive i København hvis it-fagforbundet Prosa skal sige ja til SAS' redningsplan.
Det fortæller Niels Bertelsen, der er formand for Prosa, som har en gruppe medlemmer ansat hos det kriseramte flyselskab.
"Hvorfor skulle vi forringe vilkårene for vore medlemmer nu, hvis SAS flytter vores job til Stockholm. Det giver slet ingen mening, " siger han i en udtalelse.
Baggrunden er SAS' udmelding om blandt andet at centralisere administrationen i Stockholm i forbindelse med et krav om nedgang i løn på omkring 15 procent i forbindelse med redningsplanen.
Problemet er, at ingen ved om de danske job forsvinder til Stockholm, hvis redningsplanen bliver godkendt.
"Hvis der skal være en tro på det her, så må SAS også kunne garantere overfor os, at de ikke umiddelbart derefter begynder at afskedige de mennesker, der faktisk er gået med til at gå ned i løn," siger han til Computerworld.
Kræver skriftlig garanti
Om hans medlemmer hos SAS vil kræve en skriftlig garanti eller ikke-afskedigelsesgaranti i et antal år, vil han overlade til de lokale parter at afgøre.
"Udgangspunktet må bare være, at når SAS kommer til forhandlingsbordet, så skal de være klar over, at de vil blive mødt med et krav om, at de skal garantere den beskæftigelsesmæssige situation, og at de ikke bliver ramt," siger Niels Bertelsen.
Ifølge formanden har Prosa endnu ikke fået noget at vide fra SAS om, hvornår forhandlingerne skal foregå. SAS har heller ikke formelt opsagt overenskomsten.
Han fortæller, at en opsigelse heller ikke i sig selv vil hjælpe SAS, fordi der er udløbsvarsel på.
"De kan ikke bare opsige overenskomsterne, lade dem bortfalde, og så indføre nogle helt nye vilkår," siger Niels Bertelsen.
I stedet kan SAS ifølge formanden bede om at få åbnet forhandlinger igen for at ændre den eksisterende overenskomst.
"Men SAS er nødt til at forhandle om det," siger han.
Prosa har sammen med en række andre fagforbund et par hundrede it-folk, der kan risikere at komme i klemme i flyselskabets redningsplan.
Fagforbundenen skal senest søndag give SAS et svar på om de accepterer spareplanen.
Prosa-formand kalder i øvrigt statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) indblanding i SAS-sagen for "utilstedelig".
"Jeg har ikke før hørt om, at en statsminister er gået ind og direkte anbefale en medarbejdergruppe at sige ja til en forringelse, uden at der har været en forhandling om situationen...slet ikke i en Socialdemokratisk regering," siger Niels Bertelsen.