Et lovforslag, der skal gøre det muligt for politiet at gemme indholdet i e-mails og sms-beskeder, får begrænset effekt. Politiet kan nemlig kun bede internetudbydere om at gemme mails, som sendes fra deres egne mailtjenester, skriver Ingeniøren
Dermed er der stadig frit slag for kriminelle til at benytte webmails eller e-mails hos et firma, og derfor giver forslaget ingen reel beskyttelse, mener sikkerhedsekspert Preben Andersen, DK-CERT.
- Loven gælder tilsyneladende kun fastfrysning af e-mail hos internetudbyderne, men en betydelig del af den danske e-mailpost går uden om internetudbyderne. Og hvordan skal man så fange de e-mails, spørger han i Ingeniøren.
Hos webmailtjenesten Ofir er man klar over problemet, men står klar til at hjælpe med opklaringen af forbrydelser.
- Vi har ingen mulighed for at gå ind og se, hvad folk sender til hinanden. Kun hvis vi bliver opmærksomme på en bestemt person, kan vi gå ind og kigge, siger Michael Kjær, markedsdirektør for Ofir, til Ingeniøren.
Han fortæller, at Ofir har et meget tæt samarbejde med politiet i forbindelse med opklaringen af sager.
Lovforslaget behandles i øjeblikket i Folketinget og bliver af menneskerettighedsgrupper og politikere fra oppositionen betegnet som kontroversielt.
Myndighederne får med det nye forslag mulighed for at pålægge internetudbyderne at gemme indholdet i en persons mails og sms-beskeder i op til tre måneder.
Indholdet kan udleveres til politiet til brug i efterforskningen. Dog som udgangspunkt kun, hvis personen sigtes for lovbrud, der giver over seks års fængsel.