Læs også:
Her er Danmarks bedste it-arbejdspladser.
Hvert år dyster en lang række virksomheder om at blive kåret som Danmarks bedste arbejdspladser.
Dommeren er virksomheden Great Place to Work, der gennem spørgeskemaer og analyser rangerer de virksomheder, der vælger at stille op i undersøgelsen.
Helt grundlæggende handler det om medarbejdertilfredshed, og Great Place to Work ser en helt klar tendens blandt de virksomheder, der tager priserne.
"Det kræver en dedikeret ledelse, der sætter medarbejdertrivsel og arbejdsglæde på dagordenen. Det er helt tydeligt, at virksomhederne faktisk får økonomisk afkast ud af at investere i et godt arbejdsmiljø." siger Liselotte Jensen, der er vicedirektør ved Great Place to Work.
Social kapital skal vægtes højt
Nationalt forskningscenter for arbejdsmiljø udgav i 2008 en hvidbog, der netop bekræftede, at tillid, retfærdighed og fællesskab på arbejdspladsen giver direkte økonomisk gevinst, siger Liselotte Jensen.
"Vi har forsøgt at finde ud af, hvad x-factoren er. Vores erfaring er, at er afgørende at skabe retfærdighed og fælleskab på arbejdspladsen, og undersøgelserne viser, at virksomhedernes økonomiske formåen hænger nøje sammen med medarbejdertrivslen."
For at bringe medarbejdertrivslen i top, så kræver det ikke kun et fokus fra ledelsen.
"De virksomheder, der klarer sig bedst i vores undersøgelser, har arbejdstrivsel som et mål på lige fod med andre økonomiske mål på arbejdspladsen," siger Liselotte Jensen.
It-branchen udemærker sig
Great Place to Works undersøgelser trækker sig over et stort antal af brancher, heriblandt it-branchen.
Ifølge Liselotte Jensen kendetegnes it-branchen ved, at it-medarbejderne har store forventninger til, at virksomhederne aktivt arbejder for, at medarbejderne efteruddannes.
"Især it-branchens medarbejdere har store forventninger, og det imødekommes ofte af virksomhederne. Vores undersøgelse viser, at netop it-branchen er god til at imødekomme medarbejdernes krav om kompetenceudvikling og timer til efteruddannelse."
Læs også: