Artikel top billede

It-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune ser frem til, at der ligger en professionalisering af it-driften lige rundt om hjørnet. Foto: Torben Klint. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Derfor går tre kommuner sammen om fælles it-drift

Et kommunalt it-driftsfælleskab med tre kommuner ser snart dagens lys. Men stordriftsfordelene kan blive langt større, mener formanden for kommunernes it-chefer.

Om godt et års tid indgår tre kommuner Furesø, Egedal og Ballerup et fællesskab omkring it-driften af deres data og infrastruktur.

De første spadestik til it-driftsfællesskabet med påbegyndelse i begyndelsen af 2014 blev allerede sidste år taget på borgmesterplan, og det skal efter den politiske godkendelse virke som et shared it-servicecenter.

Nu er de tre kommunale digitaliserings-chefer sammen med deres respektive direktioner så i gang med at finde ud af, hvordan it-fælleskabet skal sammensættes og drives på det mere praktiske niveau.

Store fordele

Formålet med driftsfællesskabet nordvest for København er i første omgang at høste fordele som økonomiske besparelser på forventeligt to millioner kroner i hver kommune og opnå en højere grad af professionalisering af it-driften.

"Vi benytter i dag forskellige teknologier, men vi har også en høj grad af sammenfald på it-driften med leverandører som eksempelvis KMD og Microsoft," siger Jørgen Kristensen Rasch, der sidder som digitaliseringschef i Egedal Kommune og som formand for de kommunale it-chefer i organisationen KITA.

Han fortæller samtidig, at sådan et samarbejde starter et helt andet sted end i kommunernes datacentre.

"Den vigtigste forudsætning for et it-driftsfællesskab er, at man som kommune har den politiske vilje og tillid til de samarbejdspartnere, som man indgår et fælleskab med," forklarer Jørgen Kristensen Rasch.

Et regionalt samarbejde på sigt

Formanden for de kommunale it-chefer siger, at andre kommuner har udtrykt interesse for driftsfælleskabet, men aktørerne indtil videre er afgrænset til Ballerup, Egedal og Furesø kommuner.

"Om to år kan vi fortælle om vores erfaringer, og det kan jo være vanskeligt nok for blot tre kommuner at indgå i et fællesskab, hvor politikerne skal blive enige," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han nævner, at der eksempelvis har været overvejelser fra både administrativ og politisk side omkring, hvordan man sikrer servicenærhed og forsyningsligeværdighed med ét fælles it-selskab for de tre kommuner.

Også jordnære diskussioner såsom placering af datacentre til kritisk it-forsyning og systemunderstøttelse af nu i alt 6.600 kommunale medarbejdere og 128.000 borgere har været oppe og vende hos politikerne.

Den store private cloud i Danmark?

Derfor tror han heller ikke på ét stort kommunalt it-setup a la Statens IT eller en slags Udbetaling Danmark for data lige med det samme.

"Når 179 politikere på Christiansborg ikke kan enes, så bliver det altså vanskeligt for 98 kommuner at blive enige om teknologi og organisation," siger Jørgen Kristensen Rasch og fortsætter i et mere optimistisk spor:

"Jeg tror dog, at et regionalt samarbejde i eksempelvis Region Sjælland med 17 kommuner er inden for rækkevidde. Når vi har afskrevet vores blinkende lamper i kælderen og virtualiseret alle servere, så kan vi jo begynde at udlåne eller sælge kapacitet hos hinanden i en mere fleksibel infrastruktur," lyder visionen.

Den offentlige private cloud

En del af formanden for de kommunale it-chefers visioner for fremtiden er en private cloud til alle offentlige organisationer, som kan hive data ud og lægge data ind via deres egne applikationer i den store fællesoffentlige cloud.

Da det kræver politisk velvilje og handling, så lægger en realisering af den vision dog nok et par år ude i fremtiden.

"En fælles cloud kunne ellers facilitere vores udfordringer med kapacitet, og der kunne opstå interne driftsfælleskaber med offentlige myndigheder, som har de samme leverandører. På den måde vil man uden tvivl kunne opnå betydelige stordriftsfordele og mere stabile og kvalitetssikrede driftsmiljøer," lyder drømmen fra Jørgen Kristensen Rasch. 

Han siger samtidigt, at et sådan fællesoffentligt datacenter potentielt kunne ses som en udfordring af de politiske agendaer omkring konkurrenceudsættelse og udbudsregler samt den kommunale selvforståelse med en høj grad af selvstyring. 

Alligevel fastholder Jørgen Kristensen Rasch, at det ikke burde være en absolut umulighed at få plads til en sådan cloud i et velsmurt fremtidsscenario.

"Kommunesammenlægningen blev gennemført på under et år, så det kan godt lade sig gøre at rykke på de store linjer," siger Egedals digitaliseringschef.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere