Computerworld News Service: Netop som USA har lanceret, hvad der forventes vil blive verdens hurtigste supercomputer på 20 petaflops, offentliggør Kina nu, at landet vil bygge en supercomputer, der vil være fem gange så hurtig, når den står færdig i 2015.
Den bærer navnet Tianhe-2 og vil køre ved 100 petaflops (det er 100 millioner milliarder floating point-beregninger pr. sekund), oplyser Guangzhou Supercomputing Center, hvor maskinen vil stå.
Tianhe-2 vil hjælpe Kina i konkurrencen med andre landes fremtidige supercomputere. Eksperter regner med, at de hurtigste supercomputere i 2018 vil nå op på 1.000 petaflops.
Dette er ikke Kinas første forsøg på at bygge verdens hurtigste supercomputer. Kina indtog med Tianhe-1A i 2010 kortvarigt førstepladsen i konkurrencen om verdens kraftigste supercomputer. Den computer er nu allerede nede på en femteplads med sin teoretiske spidsbelastning på 4,7 petaflops. Den bruger processorer fra Intel og Nvidia.
Ligesom Tianhe-1A vil Tianhe-2 blive designet af Kinas Nationale universitet for forsvarsteknologi.
Kina vil fremad
Kina skubber på for udviklingen af supercomputer-kapacitet, forklarer Zhang Yunquan, der er professor ved Institute of Software, Chinese Academy of Sciences, der følger udviklingen af Kinas hurtigste supercomputere.
Kina sigter efter at have en supercomputer i 2015, der kan nå op på 100 petaflops og i 2018 én exaflops (1.000 petaflops), fortæller han.
Denne udvikling foregår under Kinas "863 program", som blev grundlagt i 1986 med det formål at fremme de vigtigste områder af landets teknologiske udvikling.
"Det gav os en stor drivkraft at tage føringen med verdens hurtigste supercomputer og gjorde os sikre på, at vi kunne udvikle bedre maskiner," kommenterer han.
Men selvom Kina hidtil hovedsageligt har benyttet sig af chip og software fra USA i sine supercomputere, så mener Zhang, at dette vil ændre sig gradvist, i takt med at landet investerer mere i udviklingen af egen teknologi.
Kinesisk udviklet processor
Et tydeligt eksempel på denne udvikling er, da Kinas supercomputer Sunway Bluelight sidste år fik en del medieomtale for at benytte den hjemligt udviklede processor Shenwei 1600.
"Dette viste, at vi kan producere en supercomputer på én petaflops med vores egen teknologi," påpeger Zhang.
"Jeg tror, at designet af de nye supercomputere i Kinas forsøg i fremtiden på at opnå regnekraft i exa-skala udelukkende vil benytte sig af hjemligt udviklede processorer. Jeg vil i hvert fald ikke afvise muligheden for det."
"Men vi kunne selvfølgelig også gå en anden vej og ende med at bruge både udenlandske og hjemligt udviklede chip," tilføjer han.
Kina er dog ikke ene om at sigte efter at kunne levere 100 petaflops i 2015. EU, Japan og USA har lignende ambitioner, bemærker Jack Dongarra, der er datalog ved Universitet i Tennessee, som også arbejder med at rangordne verdens 500 hurtigste supercomputere.
Oversat af Thomas Bøndergaard