Artikel top billede

Sådan skal it gøre din bolighandel nemmere i fremtiden

Et stort offentligt it-projekt bliver rullet ud i dag med løfter om besparelser for både brugere og ude i kommunerne. Læs her, hvordan den mulige succeshistorie er skruet sammen.

Læs også:

Carpe (diem) - de offentlige data

Sådan vil udviklerne kunne udnytte danske grunddata

Billigere, hurtigere og mere effektivt.

Normalt ikke ord, der bliver knyttet til offentlige it-projekter, men i dag kan det blive en realitet med lanceringen af en ny præsentation af ejendomsdatarapporter fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Projektet har navnet DIADEM - DIgital ADgang til oplysninger i forbindelse med EjendoMshandel - og hele omdrejningspunktet er en samling af over 40 oplysninger fra kommunale og statslige registre, der bliver præsenteret i én og samme ejendomsdatarapport.

Opgør med decentral adgang

Tidligere skulle de mange datasæt indhentes hos særskilte myndigheder.

Det betød, at eksempelvis ejendommens skatteforhold skulle hentes hos Skatteministeriet, mens oplysninger om grundvand skulle hentes hos kommuner, og energimærkning hos miljømyndigheder.

Men de tider er forbi med det 117 millioner kroner dyre projekt, der er kørt hjem til budget, selvom tidsfristen er skredet med et år.

"Vi har fået en masse input fra vores brugere, som fortrinsvis er ejendomsmæglere og boligadvokater, og de ændringsforslag ville vi gerne have med i vores endelige Ejendomsdatarapport, så lanceringstidspunktet er blevet udskudt lidt," forklarer kontorchef Søren Rude fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Hurtigere og billigere

Søren Rude har siddet som projektleder på Ejendomsdatarapport-projektet, og han fortæller, at det store tandhjul i projektet er en forespørgselsmotor, som indhenter data hos forskellige myndigheder og genbruger disse data i den endelige præsentation.

"Men den største udgift i projektet er selve dataindsamlingen, for der har eksempelvis været forskellige måder at oplyse om olietanke fra kommune til kommune og nogle data fandtes kun analogt. Vi har gennempløjet 17 kilometer kommunale reoler for at finde alle data," forklarer Søren Rude.

Han siger, at økonomien i projektet er, at brugere, som fortrinsvis er ejendomsmæglere, boligadvokater, finanssektorens boligrådgivere og så naturligvis også hr. og fru Jensen, fremover kommer til at betale 325 kroner for en fuld rapport.

Det beløb lå før på 400 kroner for langt færre oplysninger. Dertil skulle lægges al den tid, det tog at indhente og vente på oplysninger fra mange forskellige myndigheder.

Så meget sparer det offentlige

I alt regner Søren Rude med, at ejendomsmæglere, boligadvokater og andre professionelle brugere vil spare 15 millioner kroner om året i vundet arbejdstid og lavere gebyrer, når de kan hente ejendomsdata ét sted frem for at rende rundt til mere end 20 forskellige myndigheder.

"Data er for så vidt gratis, men det er klart, at vi skal have dækket udviklings- og driftsomkostningerne ved selve systemet," forklarer Søren Rude.

Når projektet har kørt i fem års tid, så forventer han, at gebyret kan blive halveret og gøre det endnu billigere at hente ejendomsrapporter.

Samtidig sparer kommunerne i runde tal omkring 50 millioner kroner i sparet arbejdstid, når de slipper for at finde data frem og sende dem til professionelle brugere og borgere.

Over 100.000 rapporter om året

Søren Rude fortæller, at på basis af det nuværende forbrug af ejendomsdata, så forventer han, at der bliver bestilt over 100.000 ejendomsrapporter om året.

Bestillingen kan enten ske ved at gå ind på den offentlige hjemmeside Boligejer.dk eller ved at benytte hjemmesidens API'er til automatisk at hente rapporterne.

Ejendomsdatarapporten indeholder også personhenførebare oplysninger som eksempelvis en tilstandsrapport.

Disse data er det kun ejeren af ejendommen, der kan få fat i, med mindre man giver sin ejendomsmægler eller rådgiver en fuldmagt.

Fuldmagtløsningen er udviklet i samarbejde med de professionelle brugere.

En mulig eksport-succes

Da det kun er en god håndfuld datasæt, der er personhenførbare, åbner den nye Ejendomsdatarapport også muligheder for, at virksomheder kan bygge apps ovenpå de offentlige grunddata.

"Det er helt sikkert en mulighed, og noget som boligprofessionelle og it-virksomheder kunne overveje," siger Søren Rude.

Han forklarer, at projektets hovedleverandører som Systematic, Advice Digital og Strand & Donslund har fået kompetencer, der ruster selskaberne til muligheder ude i Europa eller i den ganske vestlige verden.

"Vi har haft engelske repræsentanter på besøg, og den engelske delegation var ved at falde bagover, fordi vi har så mange data, og fordi vi formår at præsentere disse mange data i en samlet pakke," siger Søren Rude.

Læs også:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere