"Vi synes ikke, at den er ret god. Det er der ingen tvivl om, hvis jeg skal være helt ærlig."
Sådan siger Per R. N. Nielsen, nyvalgt 1. næstformand i Samdata\HK om den it-overenskomst, som tusinder af it-ansatte danskere arbejder på, hvad enten de er medlem af HK\Samdata eller blot er omfattet af overenskomsten, som er en aftale mellem Dansk Erhverv og HK/Privat.
Overenskomsten som eksempelvis hundreder af medarbejdere hos CSC og Tata TCS er omfattet af, er ifølge næstformanden så dårlig, at 63 procent af de stemmeberettigede i Samdata\HK i 2012 nedstemte den.
Derfor skal den strammes væsentlig op, når den skal genforhandles i 2014, mener han.
Valgt uden modkandidater
Det er et af de øverste punkter som det nye formandskab i det i dag 40 år gamle Samdata\HK vil arbejde på, efter at de på et delegeretmøde i weekenden fik ledelsen af forbundet.
Valget endte som ventet med, at Thomas Bisballe blev formand, Gitte Korsgaard 2. næstformand og Per R.N. Nielsen blev 1. næstformand, uden at andre stillede op som modkandidater.
Når medlemmer såvel som andre it-folk trods Samdata\HK's modstand alligevel er på den forhadte overenkomst, skyldes det ifølge Per R.N. Nielsen de sammenkædningsregler, som betyder, at resultatet af andre overenskomstafstemninger i HK spiller ind på resultatet.
"Og så blev den jo altså desværre vedtaget," siger han om aftalen, som tusinder af it-folk nu er omfattet af.
Formandsskabet vil nu gennem hele 2013 og starten af 2014 have medlemmerne op på mærkerne for at arbejde på at få strammet overenskomsten.
"Sådan at Dansk Erhverv finder ud af, at it-folk altså også er interesserede i overenskomster og i at få nogle ordentlige arbejdsforhold," siger Per R.N. Nielsen.
Mange nye på forhadte vilkår
It-ansatte på HK/Privat overenskomst er på lige fod med resten af branchen presset af globaliseringen, som betyder, at store it-firmaer enten har outsourcet til andre lande eller lader underleverandører udføre arbejdet herhjemme med arbejdskraft fra udlandet, alt sammen til en lavere løn.
Noget, som ansatte hos eksempelvis CSC og det fremadbrusende Tata TCS har mærket i løbet af de sidste års tid. Her har faglig konflikt og nye kontrakter betydet flere it-ansatte på den it-overenskomst, som Samdata\HK altså ikke er tilfreds med, fordi virksomhederne har tiltrådt overenskomsten mellem Dansk Erhverv og HK/Privat.
"Vi får selvfølgelig en opgave med at skulle servicere de nye it-folk bedst muligt i samarbejde med HK/Privat. Vi vil selvfølgelig forsøge at forbedre it-overenskomsten med Dansk Erhverv," siger Per R.N. Nielsen.
De mange nye it-folk på forbundets overenskomst betyder også, at formandsskabet vil arbejde på at forbedre muligheden for efteruddannelse, fortæller han.
Højere løn under uddannelse
Det eneste modspil fra fagforbundene mod tabte job som følge af globaliseringen er nemlig i øjeblikket at uddanne medlemmerne, så det ikke kan betale sig for arbejdsgiverne at benytte udenlandsk arbejdskraft, fortæller næstformanden.
Forbedringerne her skal bestå i at medvirke til at skrue uddannelserne bedre sammen og at få forbedret overenskomstens kompetencefonde, så man får mere end de nuværende 80 procent af lønnen, mens man er under uddannelse.
"En af vores værdier er, at vi skal gøre vores medlemmer mere attraktive på arbejdsmarkedet ved at give dem et kompetenceløft," siger Per R.N: Nielsen.
Konkret handler det ifølge Per R.N. Nielsen om at give medlemmerne den viden, som efterspørges af arbejdsmarkedet.
Samdata\HK's nye formandskab blev valgt i denne weekend på delegeretmødet i Helsingør, og skal sidde i en periode på tre år.