Artikel top billede

Ny Samdata-ledelse vil forbedre forhadt it-overenskomst

Nyvalgt Samdata-ledelse vil forbedre forhadt it-overenskomst, som tusinder af it-folk er omfattet af.

"Vi synes ikke, at den er ret god. Det er der ingen tvivl om, hvis jeg skal være helt ærlig."

Sådan siger Per R. N. Nielsen, nyvalgt 1. næstformand i Samdata\HK om den it-overenskomst, som tusinder af it-ansatte danskere arbejder på, hvad enten de er medlem af HK\Samdata eller blot er omfattet af overenskomsten, som er en aftale mellem Dansk Erhverv og HK/Privat.

Overenskomsten som eksempelvis hundreder af medarbejdere hos CSC og Tata TCS er omfattet af, er ifølge næstformanden så dårlig, at 63 procent af de stemmeberettigede i Samdata\HK i 2012 nedstemte den.

Derfor skal den strammes væsentlig op, når den skal genforhandles i 2014, mener han.

Valgt uden modkandidater

Det er et af de øverste punkter som det nye formandskab i det i dag 40 år gamle Samdata\HK vil arbejde på, efter at de på et delegeretmøde i weekenden fik ledelsen af forbundet.

Valget endte som ventet med, at Thomas Bisballe blev formand, Gitte Korsgaard 2. næstformand og Per R.N. Nielsen blev 1. næstformand, uden at andre stillede op som modkandidater.

Når medlemmer såvel som andre it-folk trods Samdata\HK's modstand alligevel er på den forhadte overenkomst, skyldes det ifølge Per R.N. Nielsen de sammenkædningsregler, som betyder, at resultatet af andre overenskomstafstemninger i HK spiller ind på resultatet.

"Og så blev den jo altså desværre vedtaget," siger han om aftalen, som tusinder af it-folk nu er omfattet af.

Formandsskabet vil nu gennem hele 2013 og starten af 2014 have medlemmerne op på mærkerne for at arbejde på at få strammet overenskomsten.

"Sådan at Dansk Erhverv finder ud af, at it-folk altså også er interesserede i overenskomster og i at få nogle ordentlige arbejdsforhold," siger Per R.N. Nielsen.

Mange nye på forhadte vilkår

It-ansatte på HK/Privat overenskomst er på lige fod med resten af branchen presset af globaliseringen, som betyder, at store it-firmaer enten har outsourcet til andre lande eller lader underleverandører udføre arbejdet herhjemme med arbejdskraft fra udlandet, alt sammen til en lavere løn.

Noget, som ansatte hos eksempelvis CSC og det fremadbrusende Tata TCS har mærket i løbet af de sidste års tid. Her har faglig konflikt og nye kontrakter betydet flere it-ansatte på den it-overenskomst, som Samdata\HK altså ikke er tilfreds med, fordi virksomhederne har tiltrådt overenskomsten mellem Dansk Erhverv og HK/Privat.

"Vi får selvfølgelig en opgave med at skulle servicere de nye it-folk bedst muligt i samarbejde med HK/Privat. Vi vil selvfølgelig forsøge at forbedre it-overenskomsten med Dansk Erhverv," siger Per R.N. Nielsen.

De mange nye it-folk på forbundets overenskomst betyder også, at formandsskabet vil arbejde på at forbedre muligheden for efteruddannelse, fortæller han.

Højere løn under uddannelse

Det eneste modspil fra fagforbundene mod tabte job som følge af globaliseringen er nemlig i øjeblikket at uddanne medlemmerne, så det ikke kan betale sig for arbejdsgiverne at benytte udenlandsk arbejdskraft, fortæller næstformanden.

Forbedringerne her skal bestå i at medvirke til at skrue uddannelserne bedre sammen og at få forbedret overenskomstens kompetencefonde, så man får mere end de nuværende 80 procent af lønnen, mens man er under uddannelse.

"En af vores værdier er, at vi skal gøre vores medlemmer mere attraktive på arbejdsmarkedet ved at give dem et kompetenceløft," siger Per R.N: Nielsen.

Konkret handler det ifølge Per R.N. Nielsen om at give medlemmerne den viden, som efterspørges af arbejdsmarkedet.

Samdata\HK's nye formandskab blev valgt i denne weekend på delegeretmødet i Helsingør, og skal sidde i en periode på tre år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere