Læs også:
Derfor skal du da have lov til Facebook i arbejdstiden
YouTube og Facebook står for i alt 81 procent af internettrafikken i virksomheder.
Det viser en endnu ikke offentliggjort it-sikkerhedsrapport fra sikkerhedsvirksomheden Check Point.
De to internet-mastodonter snupper altså hele 81 procent af virksomhedernes samlede trafik. Og med den store trafikmængde følger en stor sikkerhedsmæssig risiko.
Medarbejderne bliver nemlig med brugen af for eksempel sociale medier skydeskiver for diverse former for malware.
Rapporten er baseret på indsamlede data fra over 1.000 virksomheder på globalt plan, hvor mere end 100 virksomheder fra Skandinavien deltog, herunder 26 virksomheder fra Danmark.
Sådan fordeler trafikken sig
Check Points undersøgelse er baseret på trafikmonitorering. Alle medvirkende virksomheder fik installeret et overvågningssystem direkte i deres netværks-backbone, hvorefter Check Point kunne analysere ind- og udgående trafik.
Over halvdelen af alt netværkstrafik går til og fra YouTube. Helt præcist 51 procent af trafikken går til Googles video-side.
Andenpladsen til Facebook, der modtager og sender, hvad der svarer til 30 procent af internettrafikken.
En outsider i mængden af trafik er BitTorrent, der står for 8 procent af virksomhedernestrafik.
Den problematiske trafik
Youtube, Facebook og BitTorrent-trafik er ikke umiddelbart noget, der kan kædes sammen med, hvad de fleste virksomheder betegner som arbejdsrelaterede værktøj.
Men de tre services udgør en sikkerhedsrisiko i virksomhederne, vurderer Check Point.
"Det er en ren matematisk anskuelse af, at jo større dit trafikforbrug er indenfor risikofyldte områder, jo større er din eksponering også overfor for eksempel malware, phishing og drive-by angreb." siger Anders Greve, der er countrymanager for Check Point.
BitTorrent overførselsprotokollen, der eksempelvis kendes fra The Pirate Bay, står for hele otte procent af trafikken.
"Det skal bare slet ikke være der. Min vurdering er, at BitTorrent-trafikken i 95 procent af tilfældene, bruges på at hente copyright-materiale ned," siger Anders Greve.
Fastsæt regler og håndhæv dem
Ifølge Check Point foretager en stor del af virksomheder selv analyser af, hvad deres netværkstrafik ser ud. Men det er de færreste virksomheder, der reagerer på, at medarbejderne reelt udgør en sikkerhedsrisiko.
"Specielt i Danmark har vi en meget stor tillidskultur. Virksomhederne forventer, at medarbejderne agerer professionelt på nettet," siger Anders Greve.
For at undgå sikkerhedsmæssig uforsvarlig adfærd, mener Check Point, at det er helt essentielt, at man som virksomhed overvåger netværkstrafikken og agerer ud fra analyse.
"Med reglerne skal der også være en konsekvens af at bryde sikkerhedspolitikken. Og det kan virksomheden altså kun, hvis man kan detektere det." fortæller Anders Greve.
Læs også:
Derfor skal du da have lov til Facebook i arbejdstiden