Artikel top billede

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Opdateret: Netværksgiganten Huawei truer nationens sikkerhed, mener USA. Herhjemme ser TDC og Telia ingen problemer med at anvende det kinesiske selskab.

Læs også:

Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på
dig

Advarsel: Pas på denne netværks-gigant

Den kinesiske netværkskæmpe Huawei er sammen med selskabet ZTE i øjeblikket genstand for en heftig debat i USA, hvor det fyger med anklager, og der tales om en "sikkerheds-trussel mod USA."

Sagen er netop kulmineret med en rapport fra de amerikanske myndigheder, hvor både offentlige og private organisationer på det stærkeste advares imod at anvende Huaweis produkter. 

Her i Danmark har to af Huaweis kunder, TDC og Telia, dog intet at kritisere det kinesiske selskab for.

"Huawei er en af vores vigtigste samarbejdspartnere på mobilt bredbånd. Vi har lige siden lancering af den første 3G dongle haft et godt samarbejde med Huawei og har derfor ikke nogen grund til at ikke at skulle stole på dem," skriver kommunikationschef Mette Honoré fra Telia til Computerworld.

"Derfor prøver vi nu også at lancere deres smartphones, som er fuldt ud på højde med de smartphones, vi ser i markedet i dag," tilføjer hun.

Mette Honoré forklarer samtidig, at det er officielt, at Huawei har initieret et samarbejde med den britisk efterretningstjeneste vedrørende sikkerhed efter de anklager, der har været.

"Vi stoler derfor på Huawei og har et godt samarbejde med dem," lyder det fra Telia.

Følger myndighedernes anbefalinger

Også Telenor, 3 og TDC sælger Huaweis modems, ligesom kinesierne også leverer fiber-løsninger til TDC.

Det bliver de ved med at gøre, hvis man skal tro udmeldingen fra TDC.

"Når vi i telebranchen forhandler med leverandører - ikke kun Huawei, men også alle andre leverandører - så er der faktisk nogle ret strikse regler og en tæt kontrol fra myndighedernes side," skriver presserådgiver Rasmus Avnskjold i en mail til Computerworld. 

"Så når vi forhandler med Huawei, Sony Ericsson og andre, så sker det i tæt samarbejde med de relevante danske myndigheder."

Rasmus Avnskjold skriver desuden:

"Naturligvis følger vi i TDC til enhver tid de gældende regler og anbefalinger, vi får fra myndighederne."

"Hvordan forhandlingerne så foregår, det er af konkurrencemæssige hensyn ikke noget, vi går offentligt med. Men de danske myndigheder er fuldt oplyste om eventuelt samfundskritiske elementer i de kontrakter, vi indgår."

Her er anklagerne mod Huawei

Læs også:

Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på
dig

Advarsel: Pas på denne netværks-gigant
De danske udmeldinger står i stærk kontrast til den rapport om Huawei og ZTE, som de amerikanske myndigheder publicerede sent mandag.

I rapporten (PDF) på 52 sider, der blev publiceret efter længere tids debat om de to selskaber, indeholder blandt andet følgende afsnit:

"Specielt Huawei kom med undvigende eller ufyldestgørende svar i forhold til kernen af fremlagte sikkerhedsbekymringer."

Derfor frygter USA Huawei og ZTE

Huawei arbejder med alt fra netværksteknologier og -services til cloud computing, IP-telefoni, tele-presence, smartphones og tablet-pc'er.

Det er kritiske komponenter i den digitale infrastruktur, og det er det, der bekymrer amerikanerne.

Som vi tidligere har skrevet, har blandt andet en rapport fra Pentagon antydet, at Huawei har tætte bånd til det kinesiske militær, ligesom der er blevet udtrykt frygt for, hvilken rolle et selskab som Huawei vil kunne spille ved eksempelvis en cyber-krig.

Huawei har også tidligere været anklaget af Cisco for at kopiere det amerikanske selskabets routere, ligesom Motorola har fremført anklager om, at Huawei stjæler virksomhedens hemmeligheder.

Her er konklusionen i rapporten

I den netop offenliggjorte rapport fra de amerikanske myndigheder lyder konklusionen blandt andet:

"Komitéen for udenlandske investeringer i USA skal blokere opkøb, overtagelser eller fusioner, der involverer Huawei og ZTE på grund af truslen mod nationale US-sikkerhedsinteresser."

"US-regeringssystemer, specielt følsomme systemer, bør ikke inkludere udstyr fra Huawei eller ZTE, inklusiv komponenter. På samme måde skal kontrakt-leverandører - specielt dem, der arbejder med kritiske US-programmer - ekskludere udstyr fra ZTE eller Huawei i deres systemer."

Samtidig kan man i rapporten læse følgende anbefaling:

"Den private sektor i De Forenede Stater opfordres stærkt til at overveje langsigtede sikkerheds-risici i forhold til at handle udstyr eller services med enten ZTE eller Huawei."

"Amerikanske netværksoperatører og system-udviklere opfordres stærkt til at søge efter andre leverandører til deres projekter." 

"Baseret på tilgængelige hemmelige og ikke hemmelige informationer kan man ikke stole på, at Huawei og ZTE er fri af indflydelse fra udenlandske stater, og derfor udgør de en sikkerheds-trussel mod USA og vores systemer."

Her er Huaweis svar

I det seneste regnskab lød Huaweis omsætning på omkring 165 milliarder kroner, og overskudet i omegnen af 25 milliarder.

Huawei har 110.000 ansatte, og er et af de mest fremtrædende selskaber med løsninger til mobilt bredbånd. 

Huawei har publiceret en udtalelse på selskabets internationale hjemmeside:

"Vi havde håbet at kunne sikre, at undersøgelsen ville være fakta-baseret og objektiv i dens gennemgang af vores forretningsaktiviteter og den globale cyber-sikkerhed ... Men på trods af, at vi har gjort vores bedste, virker det som om, at komitéen har ønsket et forudbestemt udfald," skriver Huawei blandt andet.

"Fremadrettet vil vi fortsætte med at gøre det bedste, vi kan, for at levere sikker, god og lige adgang til informations og kommunikationsservices."

Huawei har også tidligere direkte afvist anklagerne via John Suffolk, Huaweis globale cyber security officer. 

Det siger Huawei i Danmark
Computerworld har været i kontakt med Daniel Edlund, der er kommunikationsansvarlig for Huawei i Danmark.

"Vi ser på sikkerhed med største alvor. Vi har standardiserede processer og politikker og best practices for at imødekomme udfordringerne inden for it-sikkerhed," skriver han i en mail.

"På den måde er det ikke noget sekundært, men snarere en del af vores DNA. Vores produkter og løsninger er afprøvede af samtlige operatører i Danmark, og siden vi etablerede os i 2007 har vi fået større tillid hos vores kunder, hvilket tydeligt viser, at vi er en pålidelig partner til at levere telekommunikationsudstyr til danske operatører og forbrugere," lyder det fra Daniel Edlund.

"Vi har også sagt, at vi vil støtte og tilpasse os alle internationale standarder eller best practices inden for sikkerhed, vi vil støtte forskningen for at forbedre sikkerheden, og vi vil være åbne for en tæt dialog med de danske myndigheder for at evaluere sikkerheden i vors løsninger."

"Som vi har gjort i længere tid, vil vi fortsætte med at samarbejde med vores kunder om at udvikle løsninger, der forbedrer sikkerheden for forbrugerne."

Læs også:

Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på
dig

Advarsel: Pas på denne netværks-gigant




IT-JOB

Netcompany A/S

IT Consultant

Netcompany A/S

Managing Architect

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Sr. Functional Architect - SAP

NAVTILUS SOFTWARE PARTNERSELSKAB

Microsoft Business Central Forretningskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering