Test: Suveræn router sætter svimlende fart på dit netværk

Der er ikke så meget at betænke sig på: Hvis du vil have en lynhurtig 802.11-router, er det denne Asus-model, du skal have fat i. Vi har testet Asus RT-AC66U.

Test: Suveræn router sætter svimlende fart på dit netværk

Asus bygger den aktuelt bedste forbrugerorienterede 802.11n router - RT-N66U Dual-Band Wireless N900 - som jeg bruger som reference i sammenligningen af de nye 802.11ac-routere.

Efter at have testet selskabets RT-AC66U, der kan fås til cirka 1.500 kroner, er jeg overbevist om, at Asus også producerer den bedste 802.11ac-router, der aktuelt er på markedet, selvom produkterne fra adskillige af de andre leverandører ikke var langt bagude.

Den nye RT-AC66U og den ældre RT-N66U er næsten ens: Begge disse routere går imod tendensen med at skjule antennen inden i routeren og inkluderer i stedet tre aftagelige dipol-antenner, som kan opgraderes eller justeres for at levere den bedst mulige trådløse netværksydelse.

Det sorte plastik-ydre har diamant-mønster på toppen. Routerne kan ligge fladt ned, stå oprejst på en medfølgende stander eller monteres på væggen.

RT-AC66U har to USB-porte, så man kan tilslutte både en ekstern harddisk og en printer, som kan deles over netværket. Jeg har ikke prøvet at slutte en printer til routerens USB-port, men RT-AC66U er meget hurtig til at overføre filer til og fra en tilsluttet ekstern USB-harddisk.

Asus har udviklet en app til både Android og iOS ved navn AiCloud, der gør det muligt for brugerne over internettet og direkte fra deres smartphone eller tablet at synkronisere, læse og skrive data på et lagermedie tilsluttet routeren.

Asus har udgivet ny firmware til routeren, som gør det muligt at bruge AiCloud. Hvis du allerede ejer RT-AC66U, kan du downloade den nye firmware her.

AiCloud giver dig ifølge Asus adgang til enhver pc på dit trådløse eller kabel-netværk over internettet uden behov for at installere klientsoftware på hver maskine. Jeg har dog ikke testet denne nye firmware.
 
Hvad enten du har planer om at bruge den router til at streame video og lyd, give adgang til filer på netværket eller downloade filer ved hjælp af peer-to-peer-teknologi såsom BitTorrent, så er du dækket ind med RT-AC66U.

Routeren tilbyder DLNA og iTunes-server til film og musik, ftp- og Samba-servere til fil-hosting, VPN til sikker fjernadgang til netværk samt et program ved navn Download Master til download af torrents til et tilsluttet lagermedie uden behov for en tændt pc.

Denne dual-band-router kan køre et 450 megabit per sekund 802.11n-netværk på 2,4 gigahertz-frekvensbåndet samtidig med et 1,3 gigabit per sekund 802.11ac-netværk på 5 GHz-frekvensbåndet. På den RT-AC66U, jeg har testet, var dens 5 GHz-radio indstillet fra fabrikken til at levere 80 MHz trådløs båndbredde (draft 802.11ac). 

Benchmarking af ydelsen på 5 GHz 802.11ac

Til mine test anvendte jeg en bærbar fra AVADirect med en 2,5 GHz Intel Core i5-3210M-processor, 4 GB hukommelse og integreret et Intel Centrino Ultimate-N 6300-netværkskort. Ultimate-N 6300 kan sende og modtage tre samtidige strømme på hver 150 Mbps (i alt 450 Mbps).

De fleste trådløse netværkskort kan højest håndtere to (i alt 300 Mbps). Det gav mig al den båndbredde, jeg havde brug for til at evaluere routerens 802.11n-ydelse (på både 2,4- og 5 GHz-frekvensbåndet).

For at evaluere routerens 802.11ac-ydelse på 5 GHz-frekvensbåndet satte jeg en anden RT-AC66U op som mediebro tilsluttet computerens Ethernet-port.
 
I forbindelse med testene placerede jeg klienten fem forskellige steder inden for og uden for mit hus på 260 kvadratmeter (afstandene til routeren angives i hvert af nedenstående diagrammer).

Jeg brugte open source-benchmarken IPERF (og den grafiske brugergrænseflade JPERF, der er designet til den).

For at måle routerens downlink TCP-hastighed opsatte jeg min bærbare som server og brugte en stationær pc som klient tilsluttet routeren via Ethernet-kabel.

På kort rækkevidde med klienten inden for tre meter af routeren og i samme rum er RT-AC66U mere end dobbelt så hurtig som den 802.11n-router, jeg bruger som reference, med en TCP-hastighed på 466 Mbps. Dette var den næsthøjeste ydelse af de fem testede 802.11ac-routere ved denne afstand (Netgear R6300 var en anelse hurtigere).

Det overraskede mig at opdage, at RT-AC66U præsterede endnu bedre, da jeg flyttede klienten ud i køkkenet, over seks meter fra routeren og med en enkelt væg imellem.

Jeg formoder, at netværksbroen blev overmættet på den helt korte afstand, selvom antennernes retning også kan have spillet ind.

I soveværelset var netværksbroen orienteret mod routeren, mens den i køkkenet stod vinkelret på routeren. Hvad end årsagen var, så steg 802.11ac-hastigheden her til hele 525 Mbps - det er langt den bedste ydelse, jeg har målt.

Test i hjemmebiografen

De to næste benchmarks foregik i min hjemmebiograf med en afstand på cirka 10 meter til routeren.

Hjemmebiografen er designet som et rum inden i et rum med fire vægge med en rammekonstruktion af bjælker og søjler på to gange fire tommer og gipsplader bag fire andre vægge med en rammekonstruktion af bjælker og søjler på to gange seks tommer og gipsplader med cirka 15 centimeter luft og stenuldsisolering imellem sig.

Meningen med denne konstruktion er at optimere rummets akustik og lydisolering og samtidig undgå at afskærme for elektriske felter som et Faraday-bur. Alligevel har jeg oplevet, at mange trådløse routere har svært ved at trænge igennem til rummet.

Ingen af de testede 802.11ac-routere havde dog den mindste vanskelighed med at nå klienten inde i rummet og tre af dem - heriblandt RT-AC66U - opnåede en vedvarende TCP-hastighed på over det dobbelte af 802.11n-router, der bruges som reference.

Som man kan se i diagrammet herunder, ligger RT-AC66U med en hastighed på 190 Mbps kun 2 Mbps under den hurtigste af dem alle.

Da det for mange vil være oplagt at bruge et 802.11ac-netværk til underholdningssystemet, besluttede jeg at måle TCP-hastigheden med netværksbroen stående inde i hjemmebiografens kabinet konstrueret af krydsfiner.

Routerens overførselshastighed faldt i dette scenarie med kun en enkelt Mbps.

Faktisk var jeg stadig i stand til at streame en Blu-ray ISO-afbildning af en film fra en Windows Home Server 2011-maskine på mit hjemmekontor til pc'en i underholdningscenteret inklusiv soundtracket i HD-kvalitet.

Ydelsen af RT-AC66U faldt kun en smule, da jeg flyttede klienten og netværksbroen til den første af de to udendørs testplaceringer: En terrasse lukket inde af tre vægge og en halvvæg med vinduer af glas.

Jeg tvivler på, at særlig mange mennesker ville vælge at opsætte en netværksbro udendørs, da det kan involvere en del besvær at slæbe udstyret udendørs og få tilsluttet strøm.

Men jeg var nysgerrig efter at undersøge rækkevidden på RT-AC66U, og jeg blev ikke skuffet. Routeren er den næsthurtigste (efter Netgears R6300) blandt de fem testede routere.

Test på et kablet netværk

Ydelsen af RT-AC66U var endnu mere imponerende, da jeg flyttede klienten og netværksbroen ud på et picnic-bord længere væk fra huset.

Her var routeren og klienten 23 meter fra hinanden og med tre isolerede indervægge og én isoleret ydervæg beklædt udvendigt med fibercement i mellem sig.

Under disse omstændigheder leverede reference-802.11n-routeren kun 30,2 Mbps, men RT-AC66U brølede derudaf med 125 Mbps.

Benchmarking af ydelsen på 2,4 GHz 802.11n

Selvom man tilsyneladende kan indstille routerens firmware til at forbinde to 20 MHz-kanaler i 2,4 GHz-frekvensbåndet i såkaldt channel bonding for at få i alt 40 MHz båndbredde, så gik RT-AC66U automatisk ned til kun at anvende en enkelt kanal, da den opdagede andre trådløse netværk i 2,4 GHz-frekvensbåndet i nærheden.

Firmwaren blev dog stædigt ved at indikere en 40 MHz-kanal. Jeg antager, at denne adfærd er for at tilfredsstille Wi-Fi Alliance, som kræver denne form for "godt naboskab" i forbindelse med certificering af trådløse routere.

I mine test af 2,4 GHz 802.11n-ydelsen klarede RT-AC66U sig lidt under gennemsnitligt i forhold til de fem testede 802.11ac-routere, især på kort rækkevidde i soveværelses- og køkkentestene.

Ved den største afstand mellem router og klient slog RT-AC66U dog alle konkurrenter på nær reference-routeren RT-N66U, hvad angår ydelsen i 802.11n-netværket. I denne test, hvis resultater vises i diagrammet herunder, var klient og router 23 meter fra hinanden.

Benchmarking af ydelse over Ethernet-kabel

RT-AC66U-routerens fire LAN-porte på 1 Gb klarede sig som forventet med en overførselshastighed på 943 Mbps.

For at evaluere ydelsen i forhold til network-attached storage (NAS) sluttede jeg en My Passport USB-harddisk på 500 GB fra Western Digital til en af routerens USB-porte.

Jeg brugte et stopur til at måle, hvor lang tid det tog at kopiere nogle filer fra en pc til den eksterne harddisk sluttet til netværket (en skrivetest) og hvor lang tid det tog at kopiere de samme filer den anden vej (en læsetest).

Pc'en var forbundet til netværket via Ethernet-kabel. Jeg testede hastigheden i forbindelse med store filer ved først at rippe en DVD til pc'ens harddisk.

Det tog 289,7 sekunder (cirka fire minutter og 50 sekunder) at kopiere denne fil på 4,29 GB fra pc'en til den netværkstilsluttede harddisk. Det er hurtigere end nogen af de andre testede 802.11ac-routere, men en smule langsommere end reference-routeren RT-N66U 802.11n.

Routerne fra D-Link og Belkin var meget langsommere end de andre med tider på henholdsvis 1233 sekunder og hele 2211 sekunder.

Det var ikke muligt for mig at benchmarke Buffalo WZR-D1800H, da routeren ikke kunne finde min NTFS-formaterede eksterne harddisk.

Overraskende nok var RT-AC66U langsommere til at læse den store fil over netværket fra USB-harddisken tilsluttet routeren end til at skrive den.

Alligevel var de to routere fra Asus hurtigere end de fleste af konkurrenterne, som diagrammet herunder viser.

Hvis man ikke ripper mange film fra dvd eller Blu-ray, kommer man kun sjældent til at flytte store filer til harddisken tilsluttet routeren. Mere almindeligt er det at flytte større mængde små filer frem og tilbage over netværket.

For at evaluere routerens ydelse i dette scenarie oprettede jeg en mappe med 595 MB små filer (undermapper med musik, grafik, fotos, tekstdokumenter, regneark og så videre).

Under denne opgave leverede RT-AC66U den bedste skrivehastighed af nogen af de testede 802.11ac-routere. Den blev kun slået af Asus 802.11n-routeren, der fungerer som referencepunkt.

Med hensyn til læsning af de små filer fra den netværks-tilsluttede harddisk var ingen af routerne særligt hurtige. RT-AC66U indtager her tredjepladsen bag reference-routeren RT-N66U og Netgears R6300 802.11ac-router.

Konklusion

Adskillige af de nye 802.11ac-routere klarer sig forrygende i en eller anden test, men Asus RT-AC66U præsterer generelt bedst.

Den fører i to af mine test af det trådløse 802.11ac-netværk, to af mine test af det trådløse 802.11n-netværk og i næsten alle de kablede test (det stod uafgjort mellem den og to andre i den første test i denne kategori).

Routeren har desuden mange funktioner såsom DLNA, er god til brug i hjemmebiograf, har indbygget iTunes-server og integreret torrent-klient. Og Asus har lavet en indbydende grafisk brugegrænseflade til administrationen.

Jeg ville ønske, at flere router-producenter ville gøre som Asus og anvende eksterne antenner, som brugeren kan indstille og udskifte efter behov.

Hvis du er klar til at tage skridtet til 802.11ac draft 2.0, og du ikke er i pengenød, så er det helt klart denne router, du skal have.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering