Her på ComON har vi tidligere skrevet om den amerikanske tjeneste Redigi.com, hvor forbrugerne har mulighed for at sælge deres gamle digitale musik. Det er en torn i øjet på pladeselskaberne, som har forsøgt at stoppe Redigis forretning. Fredag i sidste uge startede musikgiganten EMI's retssag mod Redigi ved en domstol i New York.
EMI mener, at salget af brugte mp3-filer krænker selskabets copyright og henviser til de licensaftaler, der er indgået med musikbutikker på nettet. Her har pladselskabet sikret sig de eksklusive rettigheder til at distribuere musikken online.
Men Redigi mener, at man overholder den amerikanske lovgivning. Firmaet sammenligner sig selv med en gadebutik, der sælger brugte plader og cd'er, og henviser til den såkaldte "first sale" regel, som betyder, at kunden har lov til at sælge varen videre.
Men EMI mener ikke, at "first sale" kan bruges på digitale musik-filer, og sagens udfald kan dermed få stor principiel betydning.
For at sælge musik på Redigi skal man hente en softwareklient, der kontrollerer, om musikken er købt lovligt. Det er ikke tilladt at bruge platformen til at sælge musik, der er rippet fra cd'er eller hentet fra fildelingstjenester.
Når en sang bliver sat til salg, bliver den samtidig slettet på sælgerens computer og de enheder, hvor musikbiblioteket er synkroniseret med denne. Det skal forhindre, at man kan sælge den samme musikfil flere gange.
Redigi hævder, at denne fremgangsmåde er juridisk holdbar. EMI mener dog, at Redigi hverken kan være sikker på, at musikken er købt lovligt eller faktisk bliver slettet hos sælgeren. Derfor forlanger EMI nu en erstatning på 150.000 dollar for hver sang, der er solgt på tjenesten.
En juraekspert siger til BBC, at dommen kan ændre hele musikindustrien. Redigi lover, at man vil fortsætte, uanset hvad afgørelsen bliver. Som det næste vil firmaet kaste sig over markedet for brugte e-bøger.