Artikel top billede

Forlist KMD-salg led i et strategisk spil

Topchef, bestyrelsesformand og ejere af KMD har i forbindelse med afsporet salgsproces gang i et spil sorteper, vurderer professor.

Læs også: Køber springer fra: Vil ikke købe KMD alligevel

KMD-salgsproces i fare: Risikerer at gå helt i stå

Alt tyder på, at et milliard-salg af en af Danmarks største it-virksomheder, KMD, er gået i vasken.

I hvert fald erfarer medier, at to købere nu er sprunget fra.

Udover prisen nævnes også de skænderier, som der har været med selskabet største kundegruppe, kommunerne, om priserne på de såkaldte monopol-systemer.

Et slagsmål som ledelsesekspert, Anders Drejer fra Aalborg Universitet tidligere har vurderet kunne spille ind på salget af selskabet.

Læs mere om det her.

Hvad foregår der lige nu i spillet mellem topchef, Lars Monrad-Gylling, bestyrelsesformand Vagn Sørensen og ejerne EQT?

"Det er svært at sige noget om udefra, men det er jo en kendt sag, at et spil, som det der foregår omkring KMD, også handler om, at aktørerne skal "se godt ud" i det store mediebillede."

"Og det er lidt svært i den konkrete sag, så jeg vurderer, at man sidder og sender "sorteper" rundt og forsøger at undgå at ende med den selv," forklarer Anders Drejer i dag.

Risiko for rokader

Men formelt er det ejerne der kan udskifte bestyrelsen og bestyrelsen der kan udskifte direktøren?

"Jeps, formelt! Uformelt behøver det jo ikke at være sådan, hvis ejerne er tilfredse med en stærk direktør," understreger han. 

Tror du ligefrem, at det her kan ende i rokader i topledelsen/bestyrelsen? Og hvad skal man mene om så mange artikler i medierne om salget, hvor der reelt ikke er angivet nogle kilder?

"Efterhånden har det her kørt så længe, at risikoen er ved at være der."

"Også fordi de mange artikler uden kilder viser, at situationen er åben for spekulation og fortolkninger - det er et spil Sorteper, hvor en eller anden skal tabe på et tidspunkt," vurderer Anders Drejer.

Du påpeger at at Lars Monrad-Gylling, Vagn Sørensen og ejerne har et spil sorteper, fordi de ikke vil stå tilbage som dem der fik salget til at gå i vasken. Men hvad afspejler det sig konkret: Altså en kapitalfond synes prisen er sat for højt og smutter fra salget. Betyder det så at KMD-topchefen, KMD-bestyrelsen og ejerne skændes om hvorvidt prisen er sat for højt eller hvordan skal det konkret forstås?

"Jamen, det er netop det."

"Dels tror jeg at det er en forsimplet opfattelse, at det her alene handler om en for høj pris. Der stikker mere under et bare prisen. Dels er det med kommunerne og dels er der spørgsmålet om pris for hvad," forklarer Anders Drejer.

Hvem bærer skylden?

"Med andre ord, så tror jeg at de skændes om hvem, der har skylden for at salget gik i vasken og hvorfor."

"At det er så i offentligheden handler om pris, tror jeg er en forsimplet opfattelse drevet af medierne og kapitalfonden," udtaler Anders Drejer.

Politiker: KMD må kigge indad

KMD, der tidligere var ejet af kommunerne, blev i 2008 solgt af KL.

I den sidste tid har der altså været voldsom debat om selskabets priser på dets såkaldte monopol-systemer til kommunerne.

Og næsten alle dage har diverse politikere haft en mening om selskabet.

Socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, kalder det da også "ærgerligt" for både KMD og kommunerne, hvis det forholder sig sådan, at salget heller ikke lykkes i denne omgang.

"Det er afgørende, at der kommer ro omkring KMD, fordi der er tale om en så central aktør for landets kommuner," udtaler Trine Bramsen.

Turbulens om KMD-priser

"Når det er sagt, kan man da ikke undgå at tænke, at den store turbulens omkring KMD's prissættelse og manglende ønske om prisgennemsigtighed overfor kommunerne kan have en betydning for salget," forklarer Trine Bramsen.

Image og tillid er uvurderlige størrelser i branchen, påpeger S-ordføreren.

"Derfor håber jeg også, at KMD vil bruge anledningen til at kigge sig selv i navlen og overveje, om der måske er områder, hvor man kan forbedre sig på disse punkter," slutter Trine Bramsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere