Artikel top billede

Dansk it-chef: Derfor har jeg skiftet fra Windows til Mac

Du kan spare både penge og support-ressourcer ved at vælge Macs frem for Windows-pc'er, lyder erfaringen fra it-chef Jørgen Scheuer-Larsen.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

"Det var ikke religion for mig. Jeg regnede selvfølgelig på det."

Sådan siger Jørgen Scheuer-Larsen fra Skagen Designs, der tidligere i år blev opkøbt af amerikanske Fossils.

Som it-chef i Skagen Designs investerede han i omkring 50 Macs til blandt andre medarbejderne rundt omkring i 13 forskellige butikker.

Langt de fleste virksomheder kører med Windows-maskiner, ikke mindst her i Danmark. Sådan var det også, da Jørgen Scheuer-Larsen tiltrådte i Skagen Designs.

"Da jeg kom til i 2010 og kiggede på it-omkostninger, så så jeg på, hvad behovet og mulighederne var. Det kunne ikke blive ved med at fortsætte, som det var."

Han forklarer, at der ikke var nogen it-chef i virksomheden, før han kom til. I stedet var al it outsourcet til en Microsoft-partner, også it-strategien.

Ifølge Jørgen Scheuer-Larsen var udgifterne endt med at blive alt for høje, fordi it-miljøet i virkeligheden var langt mere avanceret, end behovet foreskrev.

Her er erfaringerne med Mac

I dag konkluderer han over for Computerworld:

"Jeg har meget god erfaring med at tage Mac ind som en platform i virksomheden. Priserne på Mac er meget billigere, end hvad det koster at drive en Windows-platform. Hardwaren er billigere, og softwaren er billigere," siger han.

Jørgen Scheuer-Larsen nævner som et eksempel, at man kan købe en stationær Mac Mini med en 2,3 gigahertz dual-core i5-processor og 500 gigabyte harddisk for 4.599 kroner inklusiv moms.

Samtidig peger han på, at OS-licensudgifterne er lavere på Mac end Windows.

"Det er sådan en skrøne, der altid er, at Mac er dyrere. Det er det ikke - det er meget billigere, fordi du ikke skal ud i alt det tilkøb med licenser," lyder hans vurdering.

Mindre support-behov med Macs

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Jørgen Scheuer-Larsens fortæller, at han bemærkede, at brugerne klarede flere ting selv, når det var en Mac, de sad ved.

"Den største fordel for mig som CIO var, at platformen er billigere i indkøb, men også billigere at drive i selve support-delen. Self-service på Mac-siden er meget højere, end den er på Windows-siden."

Hvordan kommer det konkret til udtryk?

"Så snart vi går ud over den daglige brug på en Windows-maskine, så kræver det faktisk, at du har et rimeligt højt erfaringsniveau som bruger. Bare det at sætte en VPN-klient op kan være svært for en almindelig bruger. På en Mac er det self-service et langt stykke ad vejen."

"Det er klart, at når du skal sætte netværksting op som faste IP-adresser og skal mappe et drev (oprette adgang til et fællesdrev, red.), så skal du hjælpe brugeren. Men det skal du også på en Windows-maskine," siger Jørgen Scheuer-Larsen.

Kræver mindre support og service

Da Skagen Designs også var en amerikansk virksomhed, grundlagt af to danskere, da han tiltrådte som it-chef, kunne Jørgen Scheuer-Larsen lave en kontrakt direkte med Apple.

Kontakten betød, at medarbejdere over hele verden altid kunne gå ind i en Apple Store med en defekt Mac og få den serviceret uden ekstra regning.

"Nu var vi en lille organisation, hvor alt i virkeligheden var outsourcet, så hvis jeg skulle servicere en butik nede i Düsseldorf, havde jeg ingen folk at sende, og hvis jeg selv skulle gøre det, ville jeg blive helt blå i ansigtet. Hele filosofien var, at folk selv skulle kunne finde ud af at løse deres problemer," fortæller Jørgen Scheuer-Larsen.

Han fortæller, at den daglige drift i Skagen Designs viste sig at være lettere med indførelsen af Macs.

"Hvis vi taler om almindelige kontorbrugere, så havde jeg god erfaring med bare at lade Mac'en køre med Apples almindelige opdateringer, der kommer engang imellem," siger han og tilføjer:

"På serverdelen, det vil sige Apple Server, kørte jeg altid med en version lavere, men til gengæld kørte jeg så altid de opdateringer, der kom fra Apple."

Integration til andre systemer

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

En maskine på en medarbejders skrivebord kan dog ikke leve et isoleret liv. Den skal kunne spille sammen med alt fra mail-server til ERP-system og virksomhedens sikkerheds-policies. 

Samtidig skal man kunne arbejde med fil-formater, der fungerer i kontakten med omverdenen.

Jørgen Scheuer-Larsen fortæller, at han installerede Apples egen iWork-kontorpakke på Mac'erne.

"Den er fuldt kompatibelt med Microsoft Office. Så tillod jeg også OpenOffice, der også er kompatibelt. Samtidig gjorde vi det, at såfremt folk ville have det, kunne de få installeret Microsoft Office 2011 til Mac."

Skagen Designs kørte med en Windows Terminal Server Farm, hvor folk kunne tilgå blandt andet Microsoft Dynamics Great Plains, C5 og AX, men heller ikke det var en udfordring med Mac-maskinerne.

"Apple understøtter jo Microsofts fildelings-protokol, DFS, og SMB-protokollen til hele integrationen. På SAP-siden var der heller ikke været noget problem," siger han.

Samtidig peger han på, at både Apples egen mail-klient understøtter Exchange.

Sikkerhed og kontrol

Jørgen Scheuer-Larsen hæfter sig ved, at selvom han oplevede en højere grad af selv-service og frihed blandt brugerne, bevarede han samtidig kontrollen.

"Jeg havde Active Directory på alle mine Macs, som OS X understøtter, fordi vi kørte med Microsofts AD."

Selvom de kriminelle i de senere år har fået øjnene mere op for Mac-platformen, så er truslen stadig så lav, at Jørgen Scheuer-Larsen ikke vurderede, at det var nødvendigt at køre med antivirus på de enkelte Mac-maskiner.

"Jeg valgte at sige, at jeg ikke ville investere i klient-beskyttelse, men hellere i gate-beskyttelse - i firewalls og mail-gateways, og så scannede vi meget hårdt, så folk blev advaret, før det kom ind. Jeg valgte ikke at lægge for meget på, fordi min erfaring er, at det ikke bringer mere beskyttelse men kun kompleksitet."

Han tilføjer, at han kørte med antivirus på virksomhedens Windows-maskiner.

Mange mennesker er vokset op med Windows som styresystem, og derfor kan skiftet til en anden platform det kan godt være lidt af en udfordring - uanset om det er til Mac eller Linux.

"Det er klart, at der var en indlæring, men folk fandt hurtigt ud af, at det ligner. Det hedder noget andet, men det ligner," siger Jørgen Scheuer-Larsen.

Det kan han bedst underbygge ved at se på, hvordan behovet for support var:

"Jeg havde en stor del af mine brugere på Macs. Jeg var personlig first-level support på alt, og jeg havde ikke behov for second-level. Jeg kunne stort set kunne løse det hele via telefonen," fortæller Jørgen Scheuer-Larsen til Computerworld.

"Det, vi havde flest problemer med, har været sådan noget med at sætte en printer eller en skanner op."

It-cheferne lullet i søvn med Windows?

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?

Baseret på sine egne erfaringer mener han, at langt flere danske it-chefer burde se på mulighederne med skifte til alternative platforme. 

"Jeg havde selvfølgelig også mine betænkeligheder ved at skifte platform. Det er at gå fra det kendte til det ukendte. Men jeg synes, at jeg fik så meget mere for så meget mindre." 

"Det er ærgerligt, at der ikke er flere, der tør sætte sig ned og regne ud, hvad det vil koste at skifte til en anden platform i forhold til at skulle forny den, du har." 

"Jeg synes, man er blevet lullet for meget i søvn af OEM-produkter og de her replacement-programmer fra HP og Dell og så videre." 

Hvad har medarbejderne brug for?

"I stedet skal man sætte sig ned og finde ud af, hvad det i virkeligheden er, en medarbejder har behov for. Rigtig mange har jo "kun" brug for mail, lidt kontorpakke, internet, og det er det. 

"Hvis du tør at tage skridtet, får du meget mere for meget mindre," lyder budskabet fra Jørgen Scheuer-Larsen. 

Skagen Designs, der har haft stor succes med at designe og sælge ure, blev tidligere i år opkøbt af amerikanske Fossil for omkring 1,3 milliarder kroner. 

Jørgen Scheuer-Larsen forklarer, at det fremover bliver den nye ejer, der overtager Apple-supporten, fordi Fossil i forvejen har en stor Mac-platform i organisationen. 

Det betyder, at Jørgen Scheuer-Larsen i dag referer til Group CIO'en i Fossil og nu skal sikre integrationen til den nye ejers it-miljø.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

It-cheferne delte: Er Windows 8 værd at satse på?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere