5 råd: Sådan fixer du dine pc-problemer
1. Brug ikke vold
Lad være med at slå din computer. Ja, det lyder måske tåbeligt, men det hjælper sjældent at give elektronikken en flad, når den ikke opfører sig ordentligt.
Og det kan virke fristende at blive aggressiv, hvis computeren pludselig stener eller fryser, mens du er i gang med en vigtig mail eller et dokument.
I stedet for at bruge en knyttet eller flad hånd til at sætte pc'en på plads så prøv genvejen CTRL+Alt+Delete (trykkes ned samtidig).
Dermed gives der adgang til Joblisten, og du kan se, hvilket program som der er problemer med.
Du kan lukke programmet fra Joblisten, og dermed slipper du i mange tilfælde for at genstarte computeren, da den herefter vil opføre sig normalt.
Det er dog ikke sikkert, at de seneste ændringer i dit dokument eller mail vil blive gemt. Men du kan i mange tilfælde få computeren ud af komaet uden at genstarte.
2. Få hjælp online
Hvis din pc opfører sig som et fjols og giver mærkelige fejlmeddelelser, er der hjælp at hente på nettet. Der er ofte nogen, som har haft præcist det samme problem som dig.
Derfor er det oplagt at bruge Google til at søge på en eventuel fejlmeddelelse, som Windows kaster i hovedet på dig.
Hvis det er en bestemt del af computeren, der er problemer med, som eksempelvis et softwareprogram, kan du prøve at kigge på producentens hjemmeside. Her finder du under Troubleshooting nogle af de typiske fejl og løsninger på problemerne.
Du kan dog også vælge selv at spørge om hjælp. Det kunne eksempelvis være på eksperten.dk, hvor kloge hoveder sidder klar til at hjælpe - helt gratis. Det kræver blot oprettelse af en brugerprofil.
Automatiske softwareopdateringer
3. Tag et screenshot af dit problem
Inden du beder om hjælp, kan du tage et screenshot af dit problem. Det er praktisk, da de personer, som skal hjælpe, kan se, hvad du slås med.
Det er ret simpelt at tage et screenshot.
Du klikker blot på tasten PrtScn, som gemmer sig i toppen af dit tastatur. Herefter åbner du programmet Paint. Højreklik og vælg Sæt ind. Du kan også blot vælge at bruge genvejen Ctrl+V (sæt ind).
Gem herefter dit screenshot.
4. Få hjælp med Windows
Nogle gange kan Windows faktisk løse en fejl for dig, selv om styresystemet måske ikke har det bedste ry som problemknuser.
Prøv at gå ind i Kontrolpanel - System og sikkerhed - Løsningscenter.
Her er det muligt at foretage en fejlfinding, og du kan desuden få ret præcise tekniske beskrivelser af problemer, som computeren tidligere har haft, eksempelvis programmer som pludselig er holdt op med at svare.
Hvis din computer er gået fuldkommen grassat, har du i Løsningscenteret også mulighed for at fortage en "Genoprettelse". Det vil sige, at du kan spole tiden tilbage til et tidspunkt, da computeren fungerede fint.
5. Hold din software opdateret
Hvornår har du sidst opdateret driverne til dit grafikkort? Hvis du ikke er en hardcore gamer, kan du formentlig ikke huske det. Men det er faktisk ikke dumt at holde computeren opdateret med de nyeste drivere og softwareopdateringer.
Især Windows Update er vigtig at huske, da den lapper eventuelle sikkerhedshuller i styresystemet. Hvis du ikke selv gider holde øje med softwareopdateringer, kan du få hjælp med Personal Software Inspector (PSI) - programmet kan downloades gratis her.