Artikel top billede

San Franciscos bakkede gader danner rammen om jagten på Javas fremtid, da Oracle for nyligt afholdt hundredevis af tekniske Java-sessioner i den amerikanske millionby. Foto: Frederik Danvig.

På rejse ned i dybet: Jagten på Javas fremtid

Java-platformen har været dømt død og dødens usikker mange gange i de seneste tre år under Oracles ejerskab. Men er det virkelig så slemt? Vi tager på jagt i Oracles verden for at finde svaret.

Læs også:
Beskyldning: Oracle har kendt farlige Java-huller i månedsvis

Her er Oracles 10-års plan for Java-udviklingen 

San Francisco: Hvor svært kan det være?

Åbenbart svært, rumler det i baghovedet på mig, mens jeg vandrer rundt i San Franciscos bakkede gader i forsøget på at få fat på en chef hos Oracle, der kan fortælle mig noget om Javas fremtid.

Jeg er på Oracles kæmpekonference OpenWorld i selskabets baghave i San Francisco, og Oracles topbosser, Larry Ellison og Mark Hurd, sagde ikke et hujende hak om Javas fremtid i deres strategi-taler på den store Moscone-scene.

Den tilkøbte platform i Sun-investeringen har ellers været under heftig beskydning for både at blive syltet som en sikkerhedsmæssig tikkende bombe og gå en usikker fremtid i møde, efter Oracle har overtaget ansvaret for Java-udviklingen.

Flere eksperter har ligefrem foreslået, at Java burde droppes helt på grund af de sikkerhedsmæssige ulemper. 

Farvel til Javaens opfinder

Tilbage i 2009 var Larry Ellison mere end glad for at hive Suns stifter, Scott McNealy, og Java's fader, James Gosling, på scenen for at berolige kunderne om, at Java var i sikre hænder hos Oracle

Mindre end et år efter den optræden forlod både James Gosling og Scott McNealy deres nye arbejdsgiver Oracle.

Larry Ellison har efterfølgende blandt andet kæmpet ihærdigt for en erstatning i 30 milliarder kroner-klassen i en bitter retssags-saga mod Google, der benytter - og måske ligefrem misbruger - Java i sin Android-platform.

Det foreløbige punktum i den sag er ifølge flere medier, at Oracle endte med en lang næse.

Alligevel er det måske på tide at høre Oracle, om selskabet bare vil malke Java uden at tage ansvaret for platformens videreudvikling.  

Blæksprutten Bobo

Med 2.500 tekniske sessioner fordelt på 14 forskellige steder i San Francisco på Oracle-konferencen, kan det være sin sag at finde den rette person at tale med om Java-platformens fremtid.

Bobo lægger sig i selen og gør alt

Oracles OpenWorld huser dog sin helt egen Java-konference, men mit første forsøg på at få viden på Java One-konferencen er ikke den store succes. 

En korpulent fyr ved navn Bobo bag den smalle skranke i Java One-receptionen gør ellers alt, hvad kan for at få fat i en, der ved noget. 

Og ikke mindst en person, der kan, vil og må udtale sig til pressen. 

Bitre erfaringer fra en anden amerikansk it-konference hos en over 100årig it-gigant, hvor jeg citerede en tekniker, der vidste hvad han talte om, men ikke måtte udtale sig til pressen, fremkalder stadig tics ved det højre øje. 

Dengang var jeg nær blevet kylet ud af konferencen, fordi jeg ikke havde fulgt it-gigantens udstukne kommandoveje. 

Også selvom selvsamme selskab bruger mange kræfter på at tale om åbenhed og deling af informationer via sociale medier, når man rækker dets topchefer en mikrofon. 

Bobo er dog en ihærdig herre. Og også lidt af en blæksprutte ved et omstillingsbord, erfarer jeg, inden hans utallige opringninger til optagede eller slukkede telefoner endelig giver pote.

Han får simpelthen hul igennem til en kvindestemme, der får smilet frem på Bobos læber. 

Det er uden tvivl en PR-person, gætter jeg på, mens jeg hører Bobo sige pænt farvel. 

"Vi ringer til dig, når vi har fået fat i en, der kan udtale sig," smiler han, og jeg kan for en stund forlade konferencerummenes iskolde aircondition og suser ud under den stikkende Californien-sol, der varmer som på en god dansk sommerdag. 

Genvej via chefen for Danmark

På vej ned til den store OpenWorld-konferences epicenter prøver jeg at slå genvej til informationerne omkring Javas fremtid ved at tale med Oracles danske landechef, Kenneth Johansen. 

Han må da vide lidt om, hvor Java er på vej hen ad. Det er trods alt en platform, som ifølge Oracle findes på tre milliarder enheder på denne planet. 

"Vi har satset hele butikken på Java," siger han, mens jeg lægger hovedet på skrå for at udtrykke interesse og på den måde trække flere informationer ud af ham. 

"Der er ni millioner Java-udviklere på verdensplan, så det er altså noget, vi tager ret seriøst," fortsætter Oracles danske landechef. 

Jeg nikker langsomt, mens mit hoved lige så stille bevæger sig tilbage i oprejst stilling. 

Genvejen var åbenbart en blindgyde, og timerne går, så jeg går tilbage til Bobo på Java One-konferencen.

Hey dude, I've got great news for you

Han smiler ved gensynet. 

"Hey dude, jeg har gode nyheder til dig. I morgen er der pressekonference om Javas fremtid," siger han og griber endnu en telefon, mens han tegner et vejvisningskort til en asiatisk kvinde, der egentlig står foran mig i køen ved hans lille skranke. 

De mange J-forkortelser

Næste dag på Java One-konferencens pressemøde er det folks tøj, jeg først og fremmest lægger mærke til, da jeg træder ind i det interimistiske presserum. 

Her er ingen stribede skjorter udover min egen. 

Derimod er der en del ternede skjorter, hvilket også gælder for de omkring 15 fremmødte journalisters og bloggeres vedkommende. Jeg tæller desuden et par hestehaler i rummet, selvom ingen af de tre tilstedeværende kvinder har bundet håret op. 

Pressemødet starter med uformel snak blandt de fire paneldeltagere.

Og så bliver Javas fremtid ellers rullet frem i form af et uofficielt verdensrekordforsøg i trebogstavsforkortelser startende med J. 

JDK, JPC, JSE, JAR, JDE, JSR, JUG, JCP, JFX, JME og så den lange JSBA når jeg lige at få griflet ned på min notesblok, inden jeg lettere desorienteret kigger på en svensk kollega til min højre side.

Han kigger kigger tilbage på mig med helt blanke øjne.

Det føles næsten som at kigge ind i et spejlbillede. 

Hestehalen til højre for svenskeren logrer dog ivrigt, alt i mens ejermanden hamrer hver en eneste J-forkortelse ned på sin bærbare computer i et rasende tempo. 

Oracle roser IBM til skyerne

Oppe i pressemødets ekspertpanel med de Java-kyndige Oracle-folk er især én herre god til at afbryde de andre. 

Hans navn er Cameron Purdy, og da han er vicepræsident for Oracles udviklingsafdeling og ansvarlig for blandt andet Java EE-platformen (Enterprise-versionen af Java) har han åbenbart noget at have afbrydelserne i. 

"Java er ikke død, selvom mange spåede det efter Oracles overtagelse af Sun for to et halvt år siden. Udviklingen foregår derimod på en meget sund måde, hvor vi udvikler Java i et åbent community med flere individuelle udviklere og virksomheder knyttet til projekterne end nogensinde," forsikrer Cameron Purdy.

Han griber sig selv i at grine. 

"Mange af vores konkurrenter hjælper os, selvom de grundlæggende ønsker at tage kunderne fra os. Og sammen leverer vi altid, hvad vi lover. Måske sker det ikke altid på det lovede tidspunkt, men vi holder vores løfter," lyder det fra Cameron Purdy.

"Vi er på mange måder gået tilbage til rødderne med vores community, men vi kigger i særdeleshed fremad sammen med virksomheder som Red Hat, Novell og IBM. Og jeg vil nødigt prale af en konkurrent, men IBM er i gang at genskabe vigtig arkitektur til at facilitere Java EE," fortsætter han. 

Sikrer sikkerheden

Cameron Purdys tonefald bliver mere alvorligt, mens han forklarer, at udrulningen af Java EE 7 i april 2013 bliver den største nogensinde og omfatter 33 specifikationer.

Sikkerhed? Jo jo, det er da ekstremt vigtigt. Really

Oppe fra panelet siger Cameron Purdy, at Java SE (standard-versionen) fremover kan og skal bruges i ARM-baserede enheder. 

Han fortæller også, at en chip-leverandør som AMD arbejder sammen med Oracle, så chips dels kan optimeres til Java, og Java dels kan optimeres til multikerner.

Derudover peger han også på, at Java skal bygges mere modulært op, så brugerne ikke skal slås med store downloads. 

En af de andre paneldeltagere når lige at få indskudt, at Java FX (Java-verdenens software-platform til at håndtere avancerede web-applikationer) skal have samme open source-baserede GPL-licens som JDK (Oracles Java-udviklerværktøj). 

Hvad så med sikkerheden i Java 7, som for nyligt var den version, der var udsat for sårbarhed og angreb? 

Jeg når lige at formulere spørgsmålet inde i hovedet, inden Cameron Purdy afbryder mine tanker.

"Sikkerhed er en ekstrem vigtig del, som vi naturligvis også kigger på i Java 8. Ingen skal være i tvivl om, at vi tager sikkerhed meget alvorligt og investerer heftigt i sikkerhedsstandarder," understreger Cameron Purdy. 

Mailen fra Oracle

Pressemødet er slut, og jeg nåede desværre ikke at få svar på andre sikkerhedsspørgsmål, som trænger sig på. 

Hvorfor tog det Oracle så lang tid at fikse Java-hullet, hvis selskabet kendte til det i fem måneder? Vil Java fremadrettet være "unbreakable"? 

Jeg stiller spørgsmålene til en PR-medarbejder, som giver mig hendes business-kort med en mailadresse, som jeg kan sende mine spørgsmål til.

Få timer senere tikker svarene ind i min indbakke. 

Oracle forklarer, at selskabet ikke har mere at sige omkring sikkerheden i Java, og it-giganten henviser i stedet til sin generelle sikkerhedspolitik og til sin sikkerhedsblog.    

Ak ja, det havde jeg nok ikke behøvet at løbe op- og nedad San Franciscos gader endsige rejse 9.000 kilometer for selv at finde på internettet.

Og svarene på mine spørgsmål blafrer stadig i vinden, som Bob Dylan ville have formuleret det.  

Jeg forlader lettere slukøret mit Hilton-hotelværelse og bevæger mig ned til den lokale Starbucks kaffebar i lobbyen, hvor det skal gøre godt med en kop grande Java Chip Frappuccino.

Det ved man da, hvad er.

Læs også:
Beskyldning: Oracle har kendt farlige Java-huller i månedsvis

Her er Oracles 10-års plan for Java-udviklingen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere