Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Konkurrenter tossede over skræddersyet Atea-kontrakt

Flere forhandlere afviste at byde på kæmpekontrakt, fordi de mente, at kontrakten var skræddersyet til Atea, som vandt ordren og senere mistede den igen.

Den kontrakt i størrelsesordenen 440 millioner kroner, 
som Atea vandt i januar i år, var "skræddersyet til Atea". Det hævder flere af Ateas konkurrenter, som derfor droppede at byde på kæmpekontrakten.

I stedet for selv at sætte en EU-udbudsforretning i gang, som det oprindelig var planen, gennemførte det svenske Rigspolitiet et indkøb via en rammeaftale hos Kammarkollegiet, der svarer til SKI herhjemme. Politiet håbede ifølge It24.se at den måde at klare indkøbet på ville øge konkurrencen.

Blandt Ateas konkurrenter var der nogle, som hævdede, at den måde at gennemføre det store indkøb på var skræddersyet, så det passede Atea perfekt.

Senere viste det sig, at der kun kom ét bud på den 440 millioner kroner store ordre til rigspolitiet. Og det kom fra Atea.

Hvis det er med den på 
Flere oplagte leverandører heriblandt Steria, CSC og Fujitsu afviste at komme med et bud på ordren, mens Tieto, Pulsen, Logica og DGC ifølge It24.se helt afholdt sig fra at svare.

Baggrunden for at vælge Atea var en evalueringsrapport, som angiveligt anbefalede Rigspolitistyrelsen at tegne kontrakt med Atea. Siden Atea fik den besked den 9. januar 2012, har det knebet gevaldigt med at finde fælles fodslag. I stedet er de to parter efter otte måneders forgæves forhandlinger blevet enige om at ophæve kontrakten.

Årsagen til, at Atea mistede den attraktive kontrakt, var, at selskabet ikke ville købe den svenske politistyrkes 40.000 gamle pc'er for 139 millioner kroner på trods af, at tilbagekøbet var en del af kontrakten. Atea mente ikke, at beløbet var specificeret og ville diskutere prisen på det gamle udstyr.

Prestigetab, nej da

En sådan diskussion levnede kontrakten ikke plads til ifølge Lars Lindahl, afdelingschef ved den svenske Rikspolisstyrelsen.

"Vores krav har hele tiden været, at hele beløbet skulle betales, hvilket også fremgik af udbuddet," siger Lindahl til It24.se.

Sagen endte som bekendt med, at det svenske Rigspolitiet droppede kontrakten, men enhver snak om, at den mistede ordre er et stort prestigetab for Atea bliver afvist af Carl-Johan Hultenheim, administrerende direktør for Atea i Sverige.

Mange har svært ved at forstå, at der kan opstå uenighed omkring et konkret beløb på et tilbagekøb i en så stor kontrakt og mener, at om ikke andet så har Atea måttet sluge årets indtil videre største (og dyreste) kamel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere