Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk)

Den digitale tinglysning ramt af problemer

Den digitale tinglysning er ramt af periodiske fejl. Se her, hvor problemet efter alt at dømme ligger.

Brugere af Den digitale Tinglysning har siden fredag oplevet periodiske problemer med lange svartider, når de benytter systemet.

Det fortæller Karsten Fisker, der er it-driftschef hos Tinglysningsretten.

Han fortæller, at Tinglysningssystemet som sådan virker, men at de lange svartider i visse tilfælde betyder, at brugerne kan risikere at måtte taste oplysningerne ind forfra, når de forsøger at gennemføre en tinglysning.

Derfor har Tinglysningsretten siden fredag på hjemmesiden advaret brugerne om, at systemet kan drille periodisk.

Kender ikke årsagen til fejlen

Tinglysningsretten har i en periode arbejdet sammen med leverandøren CSC på at fejlfinde systemet, men hvad der er den præcise årsag til forsinkelserne, er endnu uvist.

Men han fortæller, at det formentlig er udfordringer omkring systemets integration til en række andre it-systemer, som får de lange svartider til at opstå.

Afhængig af integration

Tinglysningssystemet er nemlig ifølge Karsten Fisker meget afhængigt af integrationerne til en andre systemer, hvor Tinglysningsretten henter data.

Det kan eksempelvis være CVR-registeret, CPR-registret og Kort- og Matrikelstyrelsen. Er et af disse systemer helt nede, kan der ikke tinglyses noget som helst.

"Vi er meget påvirkede af de her forskellige integrationer, og monitorer den også tæt for at kunne følge op, fordi det falder tilbage på os i sidste ende," siger han.

"Når vi har en sag, der skal køre igennem systemet, så skal det slå en masse ting op rundt omkring i integrerede systemer. Og jo længere tid det tager hvert sted, jo flere problemer render vi at rende ind i, på grund af den samlede svartid," siger han til Computerworld.

Har været på udkig i længere tid

It-driftschefen fortæller, at undersøgelserne har forløbet over et længere stykke tid, fordi Tinglysningsretten hele tiden forsøger at forbedre systemets svartider.

"Vi er jo meget afhængige af, at vi kan få data hurtigt fra dem. Derfor er vi sammen med leverandøren ved at kigge på, om de her udfordringer ligger i vores integrationer. Nogle gange gør de, andre gange gør de ikke," siger han.

Disse sager presser systemet voldsomt

Samtidig betyder tinglysningssystemets kompleksitet, hvor eksempelvis pengeinstitutter kobler direkte ind i systemet, at store sager kan belaste databasesystemerne meget voldsomt.

En stor sag kan eksempelvis være aflysning af et servitut, som omfatter tusinder af ejendomme i en ejerforening.

"Så der er mange forskellige ting, der kan spille ind på svartiderne. Og det er vores leverandør i gang med at undersøge nu," siger han.

Må taste ind igen

Han fortæller, at hvis systemet er for lang tid om at svare, så ender det i sidste ende med en fejl, og at brugerne må lave forespørgslen igen ved at taste oplysningerne ind igen.

Også Tinglysningsrettens egne medarbejdere oplever problemerne, hvor systemet er langsomt, men det er som oftest brugerne, der opdager problemerne først, fordi personalet vandt til at arbejde med systemet under store belastninger.

Han fortæller, at Tinglysningsrettens kontrakter med andre dataleverandører giver udfordringer, fordi der ikke er klokkeklare garantier for svartider hos mange af de systemleverandører, som tinglysningsretten er integreret med.

Daglige problemer

"Vi monitorerer løbende svartider på alle vores integrationer, og vi ser dagligt mindre problemer der kan medvirke til længere svartider i den digitale tinglysning," siger han.

han peger på, at der er tale om et komplekst system. Så løsning af svartidsproblemer for en enkelt integration, er ikke ensbetydende med, at der opleves bedre svartider hos brugerne.

Fejlsøgning indebærer gennemgang af logmateriale fra systemet, som hvert sekund genererer mellem fem og 10 skærmsider logs.

"Så det er rimeligt komplekst at grave sig ned i og finde ud af," siger Karsten Fisker.

Problemerne med de lange svartider er som sagt periodiske og kan have mange årsager. Onsdag viste årsagen sig eksempelvis at skyldes afviklingen af en stor sag, som Tinglysningsretten nu har lukket ned.

Ekspeditionstid på fem sekunder

Systemet behandler i øjeblikket typisk en manuel tinglysnings-sag i løbet af en enkelt hverdag, hvilket er ni dage hurtigere end den vejledende ekspeditionstid i tinglysningsloven.

76 procent af sagerne foregår i øjeblikket autimatisk, og så tager det omkring fem serkunder at eksperdere en tinglysning.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere