Artikel top billede

Har du hævet din? Så mange it-folk har hævet efterløn

Fristen for at hæve pengene på efterlønsordningen skattefrit er forbi. Se, hvad de it-ansatte har valgt at gøre.

Læs også:
ITEK: Efterlønnens død vil frigive it-arbejdskraft

It-fagforbund: Hold fingrene fra efterlønnen

Fristen for at hæve efterlønnen skattefrit til forbrug, opsparing eller privat pensionsopsparing, udløb 1. oktober.

Og den mulighed har mange it-ansatte benyttet sig af, viser tal fra flere it-fagforbund og a-kasser.

Hos fagforbundet Prosa har medlemmerne tilsammen hævet omkring 145 millioner efterlønskroner i deres a-kasse, fortæller formand Niels Bertelsen.

Halvdelen er væk fra ordningen

"Der er mange medlemmer, som har gjort det. Halvdelen af de, som kunne, har hævet deres efterløn," siger Niels Bertelsen til Computerworld.

Det svarer til, at 2.500 Prosa-medlemmer har vendt efterlønsordningen ryggen, siden det tidligere på året blev muligt at hæve beløbet skattefrit.

Formanden fortæller, at det er et langt større tal end den tredjedel af medlemmerne, som Prosa havde forventet ville droppe efterlønsordningen.

Det skyldes ifølge formanden, at det store fokus, der har været på at komme ud af ordningen, har gjort de it-organiserede usikre på valget.

"Dermed har de valgt det, som de oplever, som den sikre løsning, nemlig at komme ud af ordningen før det er for sent," siger han.

Han fortæller, at det primært er folk under 40 og dem mellem 40 og 50, som har valgt at hæve efterlønnen. De, som er mere end 50 år gamle, har typisk ladet pengene stå, fortæller han.

Kontanter, men uden sikkerhedsnet

Han peger på, at også Fanø-sagen, hvor en Prosa-organiseret it-ansat af kommunen blev sat til at feje gader på senior-ordningen, har skubbet mange tvivlere væk fra ordningen.

Netop seniorordningen har ellers været et at argumenterne for at blive, fordi ordningen garanterer en indkomst for uheldige, som mister jobbet de sidste 10 år af den erhvervsaktive alder.

Og har man hævet efterlønnen, har man ikke dette sikkerhedsnet mere, påpeger Niels Bertelsen.

"Det betyder, at sikkerhedsnettet forsvinder. Der er flere, der har meldt sig ud af ordningen, som burde være blevet, hvis jeg skal tolke på tallene," siger han, og peger på at ordningen stadigvæk er stærk nok.

Til gengæld mener han, at foråret og forsommerens store afskedigelsesrunder i it-branchen kan have fået flere til at blive.

Også frafald hos andre fagforbund

Hos Magistrenes A-kasse, der organiserer et ukendt antal it-ansatte, har mange medlemmer også hævet deres efterløn.

Faktisk er det mere end halvdelen, som har valgt at tage pengene ud, fortæller han.

Det fortæller kommunikationskonsulent Hans Jørgen Wulff.

"Vores klare fornemmelse er, at hvis man er godt lønnet, så har man som regel også nogle gode pensioner. Dermed skal der jo modregnes i ens efterløn, og dermed bliver efterlønsordningen mindre attraktiv," siger han.

Fagforbundet Samdata/HK oplyser overfor Computerworld, at 43 procent af medlemmerne af HK's a-kasse har frameldt sig efterlønsordningen, og at der ikke er noget som tyder på, at tallet er anderledes for medlemmerne af Samdata/HK.

Læs også:
ITEK: Efterlønnens død vil frigive it-arbejdskraft

It-fagforbund: Hold fingrene fra efterlønnen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere