Gamle mobiltelefoner skader miljøet

Danskerne smider ni ud af ti kasserede mobiltelefoner ud med husholdningsaffaldet. Det giver 100 tons miljøfarlig affald om året, som forurener.

Mobiltelefoner ligger og fylder op i skuffer i private hjem, og når deres ejere bliver trætte af at se på dem, smides de ud med det almindelige affald. Det skader miljøet, skriver BT.

Informationscentret Miljø og Sundhed skønner, at kun hver 10. af de omkring en million telefoner, der kasseres i Danmark hvert år, ender på genbrugspladsen. Miljøstyrelsen har ellers en målsætning om, at 95 procent af telefonerne skal genanvendes, skriver BT.

Tilsammen vejer de kasserede mobiltelefoner ifølge avisen 100 tons.

Displayet er farligt

Mobiltelefoner indeholder en række skadelige stoffer. Blandt andet indeholder displayet et kræftfremkaldende stof, som frigives, hvis displayet knækker eller revner.

Hvis mobiltelefonerne bliver brændt sammen med øvrige husholdningsaffald, kommer der blandt andet kviksølv, cadmium og dioxin i røgen og slaggerne, skriver BT.

Telefonerne behandlede med bromerede flammehæmmere, som frigives til luften. De bromerede flammehæmmere er mistænkt for at skade mænds forplantningsevne og forurener også, hvis de bliver brændt.

Bromerede flammehæmmere findes også i meget andet elektronisk udstyr, men danskerne har lettere ved at forstå, at et udslidt fjernsyn skal på genbrugspladsen end en lille mobiltelefon.

Desuden indeholder batterierne i gamle mobiltelefoner nikkel og cadmium, som ikke egner sig til at brænde, og printkortet indeholder blandt andet bly, cadmium og tin.

Forbrugerrådet mener, at Danmark bør adoptere en svensk løsning, hvor de offentlige skraldespande får monteret en lille kasse på siden til mindre elektronisk affald.

Mobiltelefoner truer gorillaer

Og det er ikke kun for det danske miljøs skyld, at mobiltelefoner bør genanvendes.

Mange mobiltelefoner indeholder stoffet tantalum, der udvindes af mineralet coltan, som kun findes ganske få steder i verden.

Blandt andet er der gode forekomster af stoffet i Congo, hvor illegalt udvundet og eksporteret coltan finansierer flere oprørsgrupper og hære i området ifølge vidensbanken for Handel og Miljø ved American University i Washington.

Miner i de områder, hvor den truede lavlandsgorilla lever, drives af oprørsgrupperne. Og gorillaerne jages af minearbejderne, samtidig med at deres leveområder trues af minedriften.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere