Læs også:
Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense
Det kommer dansk cloud-afgørelse til at betyde for dig
It-chef Henrik Ejby Bidstrup fra IT-Universitetet i København er i øjeblikket i færd med at tage det spring ud i skyen, som mange af kollegerne i det offentlige også har kig på, men endnu ikke er klar til.
"Vi er i gang med projektet, og regner med at være flyttet over, inden året er gået," fortæller Henrik Ejby Bidstrup om satsningen på Microsofts Office 365.
Cloud-løsningen giver muligheden for at køre mail-, kalender, Office-pakke, Sharepoint og Lync fra Microsofts datacentre.
IT-Universitetet er udnævnt som et slags prøveklud for anvendelsen af cloud-løsninger i det offentlige, der typisk halter, fordi løsningerne skal være i overensstemmelse med data-lovgiveningen for opbevaring af persondata.
To vigtige udtalelser
Datatilsynet kom i juni med en generel udtalelse om Office 365 og måneden efter en udtalelse, der rettede sig specifikt mod IT-Universitetet, der ønsker at anvende Office 365 til omkring 2.500 studerende og 500 ansatte.
"Vi er i gang med at få styr på de sidste krøller, der var, og kigger på de ekstra anbefalinger, som Datatilsynet havde," fortæller Henrik Ejby Bidstrup.
"I første omgang er det mail- og kalender, vi har søgt om. Exchange-løsningen skal vi bruge til at høste lidt besparelser på driften af sådan et miljø."
"Så har vi platformen, og så er det tanken, at vi skal se på, hvilke funktioner, der yderligere kunne være fornuftige. Det kunne være sådan noget som Lync," lyder et eksempel fra Henrik Ejby Bidstrup.
Derfor er cloud en udfordring
For at man kan komme i gang med at anvende cloud til personfølsomme data, kræver det blandt andet, at man indgår en såkaldt databehandleraftale, der skaber klarhed over, hvor data opbevares, og hvordan sikkerheden er - så man kan leve op til sikkerhedsbekendtgørelsen.
Hvor der stadig er problemer med at kunne anvende Google Apps hos offentlige myndigheder, eksempelvis i Odense Kommune, så har der hen over sommeren været en positiv udvikling for de offentlige it-chfer, der har kig på Microsofts Office 365.
Den udtalelse, IT-Universitet har fået fra Datatilsynet, åbner for, at man kan anvende mail-delen af Office 365 - også til personfølsomme informationer.
Henrik Ejby Bidstrup forklarer dog, at det ikke ændrer ved, at man stadig skal tænke over, hvem man sender informationerne til.
"Det gælder jo alle mail-systemer," forklarer han.
Åbner for cloud i det offentlige
Henrik Ejby Bidstrup har sammen med sine kolleger brugt en del arbejde på at nå til den endelige godkendelse fra Datatilsynet, og isoleret set har det selvfølgelig forringet business casen for IT-Universitetet.
It-chefen kan så til gengæld glæde sig over, at andre offentlige myndigheder nu lettere kan komme i gang med at anvende cloud.
"I den betragtning er business casen særdeles god, fordi vi nu har fået en blåstempling af, at man kan gå den her vej, hvis man gør det på en ordentlig måde."
"Med det arbejde, vi har lavet, og den udvikling, vi har været med til at presse igennem, har vi skabt fundamentet for, at andre kan gøre det på en meget nemmere måde. Andre kigger ikke på en proces på halvandet år," siger Henrik Ejby Bidstrup.
"Men man skal selvfølgelig vide, at der er arbejde i at implementere sådan et system ligesom alt muligt andet. Der skal laves risikovurderingen, og du skal sørge for, at kontrakt-grundlaget er i orden," forklarer han til Computerworld.
Læs også: