Der er i lang tid blevet gjort grin med QR-koder. For selv om de kantede stregkoder kan være nemmere at aflæse end lange links, er de stadig meget statiske i forhold til, hvor og hvordan de sender brugerne videre. Den problemstilling er kerneforretningen i danske Splitter.
"I Splitter tilbyder vi en række produkter, der kan optimere marketing-kampagner, da mange brands har svært ved at vise folk den rette side, alt efter hvilken smartphone de har, tid, sted og så videre," forklarer Rasmus Burkal, stifter af Splitter.
En af de første tjenester, som Splitter lancerede, var muligheden for at forenkle markedsføringskampagner med QR-koder, så der kun er brug for én enkelt kode.
Hvis et firma i dag ønsker at sende besøgende videre til en App Store, bliver de nødt til at lave en QR-kode til Apples App Store, en anden QR-kode til Windows Phone og så videre. Med Splitter kan man forenkle kommunikationen til én QR-kode. Via device detection sendes brugeren til den app store, der passer til hans telefon.
Den funktion har både danske Telmore og amerikanske CNN valgt at købe hos Splitter.
Opsplit på land og tid
Men en automatisk opsplitning via device detection var kun begyndelsen. Med Splitters kontrol-panel har firmaer også mulighed for at bruge den samme QR-kode over en længere periode - selv om selve indholdet i kampagnen eller konkurrencen ændrer karakter over tid. Det kan betyde besparelser på papirudgifter og forhindre, at potentielle kunder møder døde eller uopdaterede hjemmesider.
Et scenario kunne være en oplysningskampagne, der strækker sig over et halvt år. I reklamesager og plakater kan afsenderen trykke en QR-kode. Men hen over perioden kan koden henvise til forskellige hjemmesider, videoer eller noget tredje.
Hos Herning Folkeblad, der dog ikke bruger Splitter, eksperimenterer man for eksempel med QR-koder for at dirigere læsere til omtale af begivenheder, der endnu ikke er afsluttet. Det kan give en mere dynamisk avis.
Næste udrulning hos Splitter er produktet CountrySplit, der som navnet kraftigt antyder sender besøgende videre alt afhængigt af deres geografiske position. På den måde håber Splitter at kunne simplificere markedsføringen for firmaer med en international kundegruppe, fordi man kan bruge de samme QR-koder på tværs af grænser - men stadig sørge for at præsentere kunderne for det tilsigtede information.
Men Splitter er også klar til tiden efter QR-koder. Det ligger i kortene, at de grafiske koder i fremtiden bliver erstattet med NFC-chips indbygget i plakater, tøj og så videre - der kan aflæses med smartphones. Flere moderne telefoner på markedet kan det i dag.
Splitter kan allerede understøtte NFC. En potentiel brug af teknologien er markedsføring, hvor et firma kan nøjes med at producere et visitkort eller en type reklamesag med indbyggede NFC-chips - som så digitalt kan omprogrammes, alt efter hvilken kampagneside eller app de skal henvise den besøgende til.
Fordelen ved at sende firmaets kunder gennem Splitters forskellige moduler er, at der kan trækkes målbar statistik ud af systemet.
"Med vores løsning får virksomhederne et analysemodul, der giver dem en dybere indsigt i, hvor mange der har aktiveret en given kampagne, hvornår og hvor de befandt sig, samt hvilken device de benyttede," forklarer Rasmus Burkal.
Splitter blev lanceret af Rasmus Burkal, efter at han lyntestede sin idé for publikum på det københavnske hacker-fællesskabs Demodag tidligere i år. Han har nu fået følgeskab af Morten L. Jørgensen, der senest har lavet publiceringstjenesten Magma.
Splitter er indstillet til Produktprisen 2012 hos Ingeniøren.