Den japanske elektronik-producent Hitachi har udviklet en ny type datahukommelse, som skulle være i stand til at holde i flere hundrede millioner år. Hitachi bruger en lille plade med kvartsglas, der kan holde til ekstreme temperaturer og andre påvirkninger uden at blive slidt. Den binære kode gemmes som små punkter i pladen. De er kun synlige med et mikroskop.
"Mængden af data som bliver skabt hver dag er eksploderet, men når det gælder om at bevare det til kommende generationer, er vi ikke nødvendigvis kommet længere siden de dage, da tingene blev mejslet i sten," siger Hitachi-forsker Kazuyoshi Torii til nyhedsbureauet AFP.
Han tilføjer, at informationernes levetid faktisk er forkortet. De digitale medier, som findes i dag - optiske skiver og harddiske - holder kun i få årtier eller endnu kortere.
Desuden bliver det sværere at finde enheder, der kan læse de gamle medier, og det kan være næsten umuligt at få i den rette software, der kan tolke formaterne. Den digitale generation efterlader ikke nogen arv.
Hitachis nye teknologi gemmer koden inde i kvartsglasset, og det skulle være let for kommende generationer at udvikle den nødvendige software til at læse de gemte data.
Prototypen er på to kvadrat-centimeter, og den har en tykkelse på blot to millimeter. Selv flammer kan ikke beskadige pladen, som holder til en temperatur på 1.000 grader i mindst to timer uden den mindste skade. Den kan også tåle at blive smidt på havets bund.
"Vi mener, at dine data vil overleve, medmindre det hårde glas bliver knust," siger forskeren Takao Watanabe.
Den nuværende prototype har fire lag med prikker, som har plads til 40 MB per kvadrattomme, og det svarer omtrent til datatætheden på en musik-cd. Men det skulle være nemt at tilføje flere lag og dermed øge kapaciteten.
Hitachi forestiller sig, at myndigheder, museer og religiøse organisationer kunne være interesseret i "evigheds-lagring" af deres data.