Test: Spektakulær bærbar med glas-design

HP Envy 14 Spectre er en usædvanlig bærbar pakket ind i det hårdføre og ridsefri Gorilla Glass. Vi har testet computeren, der er udstyret med en 14 tommer skærm mast ned i et 13 tommer chassis.

Test: Spektakulær bærbar med glas-design

Anmeldelse: HP Envy 14 Spectre er ikke som de andre ultrabooks, vi har testet på det seneste. For det første er det en 14 tommer maskine mast ned i et 13 tommer chassis, men det mest bemærkelsesværdige er designet.

Computeren er nemlig pakket ind i glas, men det er ikke af den skrøbelige slags.

Det er derimod Gorilla Glass, som også bliver brugt til skærme på rigtig mange mobiler og tablet-pc'er.

Det særlige glas er uhyggeligt modstandsdygtigt over for stød, slag og ridser, og der er Gorilla Glass på både låg, skærm og håndledsstøtte.

Det giver en meget glat overflade, og særligt skærmen er interessant.

For skærm og ramme flyder sammen, så der ikke er nogen fysisk kant mellem de to. Det ser stilfuldt ud og vil uden tvivl være noget, som konkurrenterne skuler misundeligt til.

Glasset på låget virker meget solidt, men det føles samtidig rigtig glat, og det suger godt med fedtfingre til sig.

Du kender det måske fra din iPad?

Der går ikke lang tid, før skærmen ligner noget, der er blevet pudset med en bakke leverpostej.

Det samme er tilfældet med låget på HP Envy 14 Spectre.

Overfladen ser dog ganske eksklusiv ud, når fedtfingrene er fjernet, og HP har fravalgt mønstre eller anden form for grafisk lir, der ellers tidligere har præget producentens computere.

I det ene hjørne sidder dog et HP-logo, og det lyser, når computeren er tændt. Det lugter lidt af Apple.

Tyk og tung

Ud over sit design adskiller den bærbare pc sig desuden fra mængden af ultrabooks med sin vægt.

Den er oppe på hele 1,8 kilo, og vi fik et mindre chok, da vi skulle have computeren med på farten.

Vi har efterhånden vænnet os til ultrabooks, der vejer mellem 1,1 og 1,4 kilo, og derfor føles HP Envy 14 Spectre særdeles tung.

Den er også langt mere buttet end de supertynde computere, vi har testet på det seneste.

Men kan den så stadig kaldes en ultrabook? Ja, for når skærmen går fra 13 til 14 eller 15 tommer, så tillader Intel, der ejer betegnelsen og varemærket ultrabook, at maskinerne går op i vægt og tykkelse.

Helt præcist er computeren to centimeter om maven, når den er klappet sammen, og hvis den skulle finde på at spørge: "Ser jeg tyk ud i den her indpakning?" Så er svaret: Ja, for fanden!

Umiddelbart minder Envy 14 Spectre groft sagt blot om en traditionel bærbar - godt nok i en eksklusiv indpakning og med nogle af nyeste teknologiske landvindinger som SSD-disk i stedet for en traditionel harddisk.

I øvrigt har SSD'en en størrelse på 128 gigabyte, men der er allerede taget en stor luns til styresystem og HP's medfølgende programmer. Desuden bruges næsten 20 gigabyte på en Recovery-partition.

Det er naturligvis rart at have muligheden for at genoplive computeren, hvis den pludselig får et slagtilfælde, men det er alligevel lidt voldsomt, at der kun er omkring 50 gigabyte plads tilbage på harddisken til brugerens data og programmer.

God og gennemarbejdet

I forhold til de tyndere 13 tommer modeller følger HP Envy 14 Spectre godt med.

I benchmarkprogrammet PC Mark Vantage scorer computeren 11.742 points, og den ligger derfor på niveau ydelsesmæssigt med Acer Aspire S5, mens der er mere fart i Asus Zenbook Prime UX31A.

Den er da også udstyret med en hurtigere Core i7-processor, mens HP Envy 14 Spectre har en Core i5.

Generelt har HP styr på de basale ting: Tastaturet er generelt rigtig godt - og baggrundsbelyst.

Skærmen har klare og gode farver, og den har heldigvis en opløsning på 1.600 gange 900 pixel, så der er godt med plads på skrivebordet og bedre mulighed for at multitaske uden at miste overblikket.

Touchpad'en virker fint og er præcis.

Vi bemærkede dog, at backspace-tasten piver lidt, hvis den trykkes ned hurtigt en håndfuld gange. Det lyder som en lille mus, der klemmes lidt på maven. Det er til at leve med, men en noget underlig lyd.

Med volumenknap

HP har ud over glasindpakningen også sat et andet særpræg på computeren. Den er nemlig udstyret med en fysisk volumenknap, der er placeret i højre side.

Et meget utraditionelt valg, men faktisk ikke dumt. Det giver mulighed for at styre lydstyrken på en simpel måde.

Volumenknappen er flankeret af to andre knapper. Den ene kan mute al lyd, mens den anden aktiverer indstillingsmenuen for Beats Audio, som computeren er udstyret med.

Beats Audio er udviklet af gangsterrapperen Dr. Dre, og det er meningen, at teknikken skal forbedre lydoplevelsen. Især HTC har brugt Beats Audio i længere tid på sine mobile produkter.

Men ligesom med Bang & Olufsens ICEpower-teknologi, der findes på flere af Asus' computere, så er lydkvaliteten ikke noget, der får ægte hi-fi-entusiaster til at smide sig i sejrsrus på linoleumsgulvet og kaste svedige håndtegn til højre og venstre. 

Mindre kan naturligvis også gøre det, og Beats Audio skader da ikke, men det er måske lidt mere mærket, man får, end rendyrket himmelsk lyd.

Eksklusiv maskine med et par minusser

HP Envy 14 Spectre minder på nogle områder om en Volvo i deluxe-udgave. Den er måske stor og lidt kluntet, men robust og funktionel.

Og det føles, som om den kan nedlægge en aggressiv elg uden at gå synderligt i stykker - det samme kan næsten siges om HP's maskine.

Alt i alt er HP Envy 14 Spectre en spændende computer, der skiller sig ud fra mængden. Det basale som tastatur, skærm og touchpad er ganske udmærket, og computeren har godt med hestekræfter.

Vægten er dog maskinens største svaghed. Godt nok er det en 14 tommer model i et 13 tommer chassis, men med 1,8 kilo er den altså tung og buttet.

Samtidig skal der ofte pudses og poleres på maskinens glaslåg, hvis computeren ikke skal se alt for ulækker ud.

Der er desuden ikke ret meget harddiskplads tilbage, når de preinstallerede programmer og Recovery-partition trækkes fra.

HP fortjener dog ros for at prøve noget nyt med den alternative glasindpakning samt fysisk volumenknap, og vi er klar med karakteren fire ud af seks til Envy 14 Spectre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere