Artikel top billede

Justin Rattner, teknologidirektør i Intel. (Foto: Robert Hendel)

Teknologidirektør i Intel: Her er fremtidens chip

Interview: Computerworld har mødt Intels teknologidirektør til en snak om, hvad vi kan forvente os af fremtidens chip.

Læs også:

Intel: Sådan vil vi genopfinde mobility for dig

App-udvikling: Derfor satser Intel på hypet kodesprog

Han er ikke meget for at spå om fremtiden, har han sagt under det nyligt afholdte Intel Developer Forum i San Francisco.

Alligevel har Computerworld bedt Justin Rattner, der er teknologidirektør i Intel og administrerende direktør i Intel Labs, om at komme med sine bud på, hvad vi kan forvente os af fremtidens processorer.

Nogle af tendenserne er indlysende, mener han og fremhæver nogle for ham interessante arkitekturer inden for mobile enheder.

"Den ene er den specialiserede hardware, som enten er programmerbar eller har en fast funktion til at udføre meget veldefinerede opgaver," fortæller Justin Rattner.

Han tilføjer i den forbindelse, at Intel på det seneste har arbejdet med et system til stemmestyring.

"Der er tale om særligt dedikerede processorer til genkendelse af tale, så du ikke behøver at trykke på tale-knappen, men blot snakke, når du skal have udført en opgave," siger han.

Stemmestyring rummer store udfordringer

Det er meningen, at systemet skal identificere din stemme, når du taler til platformen, og så bliver din opgave udført af systemet uden at skulle trykke på en knap først.

Et sådan system er dog ikke uden udfordringer, for det er nødvendigt at regulere strømmen på enheden.

"Grunden til, at du er nødt til at trykke på en knap, før du kan snakke til enheden, er, at hvis stemmestyringen var tændt hele tiden, ville strømmen kun holde i et par timer," forklarer Justin Rattner.

Derfor handler det ifølge Intels teknologidirektør om at udføre veldefinerede opgaver og optimere hardwaren, så den bliver effektiv på energien.

En anden tendens, som Intel har set på med stor interesse, er processorer til generelle formål, som ARM har haft stor succes med.

På udkig efter nye metoder

Ifølge Justin Rattner handler det om at vælge retning.

"Du er nødt til at vælge, om det skal være mindre og langsommere eller større og mere kraftfuldt, når der skal løses opgaver og flyttes arbejdsbyrder rundt for derefter at migrere tilbage til kerner med lavt strømforbrug," siger han og påpeger, at strømforbrug er et område, der interesserer processorgiganten.

Operativsystemet er et andet område, der rummer nogle udfordringer i udviklingen af fremtidens processorer.  

"De fleste operativsystemer har en tendens til at tro, at alle processor-kerner er ens, hvilket de jo ikke er," forklarer chefen for Intels udviklingscenter, der også er på udkig efter nye metoder til at få mere ud af allerede eksisterende arkitekturer.

"Ser du på vores MIC-arkitekturfamilie, Knights Corner, der er på vej om blot et par måneder, er det en arkitektur, der er Intel-kompatibel, men som er optimeret til virkelig høj ydelse."

"Hver kerne, som er en vektor, er en smule mere kraftfuld, end den, du finder i en Xeon processor, så her er der tale om en pæn optimering," lyder det fra Justin Rattner.

Læs også:

Intel: Sådan vil vi genopfinde mobility for dig

App-udvikling: Derfor satser Intel på hypet kodesprog

Sådan overlever Intel en tid med faldende pc-salg

Nyt samarbejde: Så let bliver det at betale på nettet i fremtiden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere